Hoe triclosan darmontsteking veroorzaakt

triclosan verzorgingsproducten

Ook jij hebt er dagelijks mee te maken: triclosan. Deze chemische stof zit in veel persoonlijke verzorgingsproducten. Veel studies melden de negatieve effecten van de stof voor de gezondheid. Nu blijkt dat het ook de darmflora behoorlijk uit balans brengt.

Triclosan veroorzaker van darmontsteking

triclosan leidt tot darmontsteking
Triclosan veroorzaakt darmontsteking, blijkt uit onderzoek

Darmflora. Ze zijn van grote invloed op onze mentale en lichamelijke gezondheid. Is het darmmicrobioom in balans, dan ben je gezond en vitaal. Om ze gezond te houden is een uitdaging. Dagelijks staan we bloot aan voedingsadditieven en chemische stoffen. Wat betreft voedingsadditieven: deze zijn eveneens funest voor darmflora. Het laatste dat je wilt is darmontsteking. Maar dit is nu precies wat triclosan veroorzaakt.

Ingrediënt draagt bij aan darmkanker

Triclosan en de nieuwe wetenschappelijke bevindingen. Die zijn wederom niet positief. Juist de antibacteriële functie van de chemische stof zorgt voor problemen. Inmiddels zit het in meer dan 2000 consument producten. Studies tonen dat de stof te detecteren is in ons lichaam. Dit baart zorgen. Vooral nu blijkt dat het ingrediënt darmontsteking veroorzaakt. Dat niet alleen: het ingrediënt draagt ook bij aan de ontwikkeling van darmkanker. Dit gaat via mechanismen in ons darmmicrobioom, meldt Journal Gut Microbes

Hoe ontkom je aan triclosan?

Als er aan te ontkomen is. Want waar zit het niet in? Was het maar zo dat het alleen in antibacteriële zeep zat. Maar ook met de tandpasta, mondwater, bodylotion, douchegels, scheerschuim enzovoort die wij gebruiken krijgen we het binnen.

Ook ontsteking door korte termijn blootstelling 

Ook een korte termijn blootstelling aan triclosan veroorzaakt al ontsteking. Weliswaar een lage graad ontsteking, maar toch. Dit betrof overigens een studie op muismodellen. Bij mensen is het ingrediënt gevonden in 75% van de urinemonsters, in een grootschalig onderzoek. 1

Die aanwezigheid is niet alleen te wijten aan het gebruik van verzorgingsproducten. Helaas zit ons milieu eveneens vol met de stof.

Inflammatoire darmziekten

Wat bleek bij de muizen? Dat triclosan significant bijdroeg aan de ontwikkeling van inflammatoire darmziekten. Volgens de onderzoekers is een bepaalde actie urgent voor patiënten. Dit is de vermindering van blootstelling.

Via darmflora

Als het om de negatieve werkingen van triclosan gaat, zijn onze darmflora cruciaal. Bij muizen zonder darmmicrobioom had het ingrediënt geen effect. Bij hen ontbrak TLR4, een belangrijke speler bij communicatie tussen de darmbacteriën. Voor de biologische effecten van de stof, zijn dus darmbacteriën nodig. En die hebben we, uiteraard.

Wat het allemaal zo lastig maakt, is dat we bijna niet aan triclosan ontkomen. Niet alleen veranderde het ingrediënt de darmbacteriën bij muizen. Ook nam ontsteking toe en maakte het de diertjes ontvankelijk voor darmkanker.

Veroorzaakt infecties

Het antibacteriële ingrediënt veroorzaakt infectiesOoit is triclosan toegevoegd als antibacteriële zeep. Paradoxaal genoeg toonde eerder onderzoek dat de stof juist infectie kan veroorzaken. Zoals een Staphylococcus aureus infectie kan veroorzaken. Maar het gebruik van de stof ging verder. Dus zit het ook in scheercrème, tandpasta, make-up, schoonmaakproducten en deodorant. Het was Journal mBio die dit destijds publiceerde 2

Triclosan komt binnen via de neus

Een van de manieren waarop triclosan binnenkomt bij mensen is via de neus. Dit gold voor 41% van de studiedeelnemers. Een nasale doorgang dus, die de Staphylococcus aureus bacterie aanmoedigt. En ons vatbaarder voor infecties maakt. S. aureus dragen we zo wie zo bij ons. De meeste zitten op onze huid en in de neus. Bij MRSA is S. aureus multiresistent.

Welke infecties?

Ziekteverschijnselen door S. aureus

  • invasief: in het lichaam: bloedvergiftiging, ontsteking van de hartkleppen, abcessen, botontsteking, gewrichtsontsteking en longontsteking
  • huidinfecties: krentenbaard, steenpuisten, ontstoken nagelriemen, ontsteking van de opperhuid en huidvet

Ook in moedermelk en kraanwater

Triclosan zit in moedermelk 3 4, menselijk bloed en urine. Bij dieren ook. En in dusdanig hoge concentraties dat de dieren een zwaar verstoord hormonaal systeem en hartfunctie hebben.

En hoewel water drinken gezond hoort te zijn, zit het ook in ons kraanwater. 5