Osteoporose: Dit doet honing na een paar weken

honing als natuurlijk antibioticum

Honing is gezond. Ook voor je botten. Als je het een paar weken consumeert, dan krijg je sterkere botten. En ga je osteoporose tegen. Dit is niet het enige dat honing doet. De zoetstof is ook uiterst antibacterieel.

Honing voor sporters

Ook voor sporters is honing gezond. Dat laat een nieuwe publicatie in journal Nutrients weten. Als natuurlijke bron van vooral koolhydraten heeft de zoetstof een positief effect voor, tijdens en na het sporten. Hoewel een bron van koolhydraten, heeft honing een lage glycemische index. Met andere woorden: je krijgt er geen bloedsuikerschommelingen van. Maar de stof versterkt wel de botten. Ook bij osteoporose.

Tegen osteoporose tijdens/na overgang

honing tegen osteoporose
Honing houdt botten van sporters sterk, maar herstelt ook botontkalking bij vrouwen tijdens/na de overgang

Niet alleen voor sporters is honing gunstig. Voor vrouwen na de overgang is de inname van honing ook nuttig. Want deze groep heeft een hoger risico op botontkalking. Honing voorkomt osteoporose, met name Tualang honing. 1

Botontkalking en ontsteking

Osteoporose komt vaker voor bij ontstekingscondities zoals reumatoïde artritis. Maar ook bij de prikkelbare darm en andere inflammatoire aandoeningen. 2 Er zijn aanwijzingen dat verlies van botmassa na de overgang te maken heeft met ontstekingsstoffen. Dit komt door de afname van oestrogeen. Die afname werkt osteoporose in de hand.

Herstel van botdichtheid

Waarom werkt honing hier zo goed tegen? Omdat het niet alleen antioxidatieve effecten heeft, maar ook een anti-inflammatoire werking. Dus is de stof een uitstekend middel tegen botontkalking. Al na twee weken neemt de botdichtheid toe. En niet zomaar een beetje. Het herstelt zelfs de botdichtheid. 2 Dus vrouwen na/tijdens de overgang: neem honing! 

Net zo effectief als hormoonvervangingstherapie


Nog niet overtuigd? Lees dan eens wat een ander onderzoek hierover zegt. Vrouwen met botontkalking die dagelijks 20 mg Tualang honing namen bereikten na 16 weken hetzelfde effect op de botten als hormoonvervangingstherapie. 3 De resultaten waren net zo goed, qua osteoporose.

Bottomline:

botontkalking
Het bijenproduct is net zo effectief als hormoonvervangingstherapie als het om osteoporose gaat

zoek je een effectief natuurlijk middel tegen botontkalking, dan is honing erg geschikt. Mogelijk ook door de aanwezigheid van calcium en gluconzuur. Deze laatste bevordert de calciumopname. En is erg handig tegen osteoporose. 4 5

Natuurlijk antibacterieel middel

Verder heeft honing natuurlijk een antibacteriële werking. 

Om die reden wordt het succesvol toegepast bij bacteriële infecties. Dus niet alleen geschikt tegen botontkalking. Die resistent zijn voor antibiotica. Ook onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie van het AMC ontrafelden de antibacteriële werking van honing. 

Honing bestreed

  • Staphylococcus aureus -MRSA en MSSA-, VRE en Helicobacter Pylori 
  • Pseudomonas aeruginosa, speelt een rol bij brandwonden en beenzweren
  • Streptococcus pyogenes, ook bekend als A streptococci. Heeft aandeel in levensbedreigende ziektes
  • Vooral manuka honing deed dit erg efficient. De stof kan dus zelfs ingezet worden bij antibiotica resistente infecties. 5

Wat het bijenproduct zo nuttig maakt bij bacteriële infecties is

  • Hoog suikergehalte
  • Laag watergehalte
  • Lage zuurtegraad
  • Hydrogeen peroxide
  • Fytochemische bestanddelen
  • Dihydroxyacetone, dit produceert methylglyoxal

Als het om lokaal gebruik bij wonden gaat: Onderzoekers gebruiken honing waaruit alle onzuiverheden verwijderd zijn. En raden supermarkt honing af. Maar ook bij ander gebruik zoals tegen botontkalking, zoek je beter naar kwalitatief goede honing.

Ben je een vrouw rond de overgang, een sporter of beide? Overweeg dan eens om honing te consumeren. Met dit natuurlijke middel tegen botontkalking, verbeter je ook je antioxidant status en de conditie van een vette lever. En wat dacht je van vermindering van je buikomvang? Dit laatste gebeurt ook als je honing consumeert als honingwater.