Dit onthult je mond over je gezondheid

mond onthult

Je mond onthult veel over je gezondheid. Heb je een slechte adem? Misschien speelt er een leverprobleem. Wat zegt je mond over onderliggende gezondheidsproblemen? Wat zijn waarschuwingssignalen?

Wat onhult je mond over je gezondheid? Mondproblemen hebben een onthullende functie! Dus ga er niet zomaar aan voorbij. Gebitsproblemen groot of klein zeggen iets over je gezondheid. Hoe is het bijvoorbeeld met je tandvlees gesteld? Inmiddels weten we dat tandvleesontstekingen erg slecht zijn voor je lichamelijk welzijn. En gezondheidsrisico’s verhogen. (a b c)

Je mond onthult een en ander over je gezondheid. Negeer mondproblemen niet!

Dit maakt de tandarts een gezondheidsdetective. De kleur van je tanden, de geur, de conditie van je tandvlees: allemaal zeggen ze iets.

Slechte adem en je lever

Wat onthult je mond over je gezondheid bij een slechte adem. Natuurlijk betekent een slechte adem niet altijd iets ernstigs. Maar wat als je trouw je tanden en tong poetst en maar niet van die slechte adem afkomt. Dan kan dit wijzen op maag- en spijsverteringsproblemen. En problemen met de lever.

Gele tanden

Wat onthult je mond als je gele tanden hebt? Gele tanden zijn een doorn in het oog. Jammer, maar bepaalde medicatie veroorzaakt deze onaantrekkelijke kleur. Antibiotica zoals tetracycline en bloeddrukverlagers zijn er enkele. En denk je dat je mondspoelingen je tanden witter maken? Denk dan nog maar eens. Whiteners helpen niks: die halen alleen een laagje weg. Maar doen weinig aan de kleur.

Droge mond: diabetes

Een droge mond onthult ook iets. Op zich is een droge mond geen probleem. Gewoon zorgen voor voldoende vocht en het probleem is weer passé. Er zijn zoveel factoren die een droge mond veroorzaken. Roken, alcoholgebruik, koffie. Ze dehydrateren. Maar als de droge mond altijd aanwezig is, wijst dit misschien op diabetes.

Doordat de aandoening de bloedvaten van speekselklieren verdikt, is er minder speeksel. Dit maakt ook dat tandvlees gevoeliger is voor ontsteking. Niet alleen je mond onthult. Let ook op tintelingen in handen en voeten en vaker urineren.

Zweren en zere plekken: mondkanker

Wanneer is een wond in de mond alarmerend? Dat is als de wond niet binnen twee weken weggaat. Raadpleeg dan je huisarts. Dus als wonden

  • niet binnen 2 weken weg zijn
  • rode of witte randen hebben
  • groter worden

Bloedend tandvlees

Dit komt vaak voor. Je mond onthult dat als dit probleem samengaat met een slechte adem, er in veel gevallen tandvleesontsteking is. Laat dit niet onbehandeld. Want je zit niet te wachten op parodontitis. Een akelige ontsteking aan tandvlees en kaakbot. Verval van de kaak en openingen tussen tandvlees en gebit maken dat je tanden en kiezen uitvallen. Maar het verhoogt ook de kans op een hoge bloeddruk. b Dus flos dagelijks! En vergeet niet elke 3 maanden je tandenborstel te vervangen.

Tandenknarsen: stress

Denk aan je gezondheid en zorg goed voor je mond

Je mond onthult stress door tandenknarsen in de nacht. Dit ligt voor de hand. Maar vaak weet je niet eens dat je tandenknarst. Tandartsen herkennen het echter wel. Aan de textuur en slijtage van de tanden. Vervelend, omdat het slecht is voor je tanden en je er hoofdpijn van krijgt. Vraag de tandarts om een bitje.

Je mond onthult dus een en ander. Zelf kun je behoorlijk wat doen. Een goede mondhygiëne is zelfs van levensbelang. Werk actief aan tandplak. De meest belangrijke gezondheidsindicator is waarschijnlijk paradontitis. Wat recente onderzoeken zeggen over mondhygiëne, tandvleesontsteking en paradontitis, even in een notendop:

  • Verhoogt kans op borstkanker 1
  • Heeft met een vitamine D tekort en diabetes te maken 2
  • Veroorzaakt longproblemen en erectieproblemen 3
  • Bevordert de groei van kankercellen 3
  • Wijst mogelijk op artritis 4
kurkuma gezond

Wist je trouwens dat zelfgemaakt mondwater met kurkuma het meest effectief is tegen tandplak en ontsteking?