Meer magnesium: Waarom Epsom zout goed voor je is

magnesiium bij fibromyalgie

Magnesium is onmisbaar voor onze lichaamscellen. Maar ook voor onze hersenen. Veel van ons hebben een magnesiumtekort. Via een bad met epsom zout, magnesiumsulfaat, verhoog je je magnesiumspiegel. Ook goed voor onze serotoninebalans.

Epsom zout of te wel magnesiumsulfaat


Epsom zout is magnesiumsulfaat. En dit heeft voordelen voor de gezondheid

Epsom zout is magnesiumsulfaat en bestaat uit magnesium, zwavel en zuurstof. Als je dit magnesiumsulfaat in water oplost, zet het magnesium en zwavelstofjes vrij. Via een bad neem je het op door de huid, en zo vijzel je je magnesiumspiegel op. Wel valt op te merken, dat bewijs over de opname via de huid tegenstrijdig is. Je zult het dus zelf moeten ervaren.

En er zijn goede redenen om dat te proberen. De meesten van ons hebben een magnesiumtekort. En dat terwijl het mineraal nodig is bij voor meer dan 300 biochemische reacties die goed voor je gezondheid zijn.  Probeer eens een bad met Epsom zout.

Opname via bad of voetbad

Twijfel je aan de opname van Epsom zout, neem dan magnesiumsulfaat oraal in. Zo werk je aan een betere nachtrust en minder stress. Waarschijnlijk omdat magnesium helpt bij de productie van neurotransmitters. 1

Voor serotonine en tryptofaan

Magnesium balanceert serotonine

Zo is het mineraal betrokken bij serotonine en tryptofaan. Logisch ook dat magnesium helpt om beter te slapen en stress te verminderen. Wat ook interessant is: oestrogenen beschermen tegen stress, en magnesium staat duidelijk in verband met de oestrogeenspiegel. Voor vrouwen in de overgang een belangrijk gegeven. 2

En wat dacht je van melatonine? Magnesium ondersteunt de aanmaak van dit “slaaphormoon.” 

Vergeet vitamine D niet

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine
Magnesium, vitamine D en serotonine zijn verbonden

Als je dan magnesium neemt voor een betere serotoninebalans, nachtrust en gemoedstoestand, vergeet dan niet vitamine D. Dat deze vitamine helpt bij de aanmaak van serotonine, laat een interessante nieuwe studie zien. Omdat magnesium en vitamine D goed samenwerken, combineer je ze voor een sterker effect. 

Voor je stoelgang

Om een moeilijke stoelgang te verbeteren, is magnesium ook nuttig. Want het trekt vocht in je darmen. Zo bevordert het darmbewegingen. 3 4 Meestal wordt hier magnesiumcitraat of -hydroxide voor genomen. Hoewel er niet veel studies zijn naar Epsom zout als het om constipatie gaat, is het een goedgekeurd laxeermiddel (FDA). Als je Epsom zout consumeert, hou er dan rekening mee dat het teveel kan laxeren.

Ontspanning en herstel van spieren

Ben je een sporter, neem dan lekker een bad met Epsom zout na je workout. Dit werkt tegen spierpijn en herstelt de spieren. Magnesium helpt je lichaam glucose en melkzuur te gebruiken. 5 Natuurlijk doen orale supplementen dit ook. Maar een bad is al ontspannend op zichzelf. Alle manieren zijn handig voor sporters. Want sporters zijn kwetsbaar voor lage magnesiumspiegels. 

Bij fibromyalgie

Wat men ook aanneemt is dat Epsom zout pijn en zwelling vermindert. En dat het symptomen van fibromyalgie en artritis verbetert. Dit is de moeite van proberen waard, omdat veel fibromyalgiepatiënten een magnesiumtekort hebben. Magnesium chloride helpt trouwens ook heel goed bij de aandoening. 6

Als je Epsom zout in bad neemt is het helemaal veilig. Alleen als je het inneemt zijn er mogelijk bijwerkingen. Dit zijn opgeblazenheid, diarree en maagklachten. Soms ervaart men ook misselijkheid of hoofdpijn. 

Oraal of via bad

Neem regelmatig een bad met magnesium

Epsom zout is dus magnesium en sulfaat. Van beide is de opname via de maag gebrekkig. Er zijn aanwijzingen dat opname via de huid beter verloopt. Als je dit doet, stimuleer je ook de alvleesklier. Dit helpt dan weer bij ontgifting. 

Wat Epsom zout mogelijk doet

Verlaagt stress en bindt serotonine. De stressverlaging komt mooi uit. Omdat adrenaline en stress magnesiumvreters zijn. 

  • Verbetert hartfunctie en bloedsomloop, zorgt voor regelmatige hartslag, gaat aderverkalking en vorming van bloedpropjes tegen, verlaagt de bloeddruk
  • Verhoogt de capaciteit van het lichaam om insuline te gebruiken, voorkomt diabetes en vermindert de ernst van diabetes
  • Verwijdert giffen en zware metalen uit het bloed, ontspant spieren en helpt het lichaam andere ongewenste stoffen te verwijderen
  • Verbetert de functie van het zenuwstelsel
  • Vermindert ontstekingen en spierkrampen
  • Beter zuurstofgebruik
  • Optimaliseert de opname van voedingsstoffen
  • Stimuleert de vorming van eiwitstructuren van pezen, hersenweefsel en  proteïnen
  • Voorkomt en verbetert migraine

En dit allemaal door Epsom zout ? Yep. Maar er zijn ook andere vormen met zulke effecten. Welke magnesiumvorm neem je dan? 

Hoe gebruik je Epsom zout in bad? 

Voeg 2 koppen (Epsom) zout toe aan het badwater en blijf hier minstens 12 minuten in zitten. Doe dit 3x per week.

Wanneer je zwanger bent of gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan eerst een arts.

Aanbevolen artikelen