Nierstenen natuurlijk behandelen: stof uit citrusfruit maakt einde aan nierstenen (nieuwe studie)

Nierstenen natuurlijk behandelen? Een bestanddeel uit citrusfruit kan nierstenen oplossen, volgens een nieuwe studie. Het is niet de enige natuurlijke remedie tegen nierstenen. In dit artikel: citrusfruit als inzet tegen nierstenen en andere natuurlijke remedies tegen deze pijnlijke aandoening.

Natuurlijke remedie tegen nierstenen

De Garcinia Cambogia is effectief tegen nierstenen

Een nieuwe studie van de University of Houston schijnt een veelbelovend licht op hydroxycitraat (HCA) in de behandeling van nierstenen. HCA zit in de Garcinia Cambogia plant die voorkomt in Azië. De studie is gepubliceerd in Nature.

Aantal mensen met nierstenen stijgt

Hydroxycitraat (HCA) kan nierstenen natuurlijk behandelen doordat het de groei remt van de pijnlijke nierstenen. Zo lossen de stenen op.  Deze ontdekking betekent een vooruitgang in de behandeling van nierstenen. Garcinia cambogia was eerder bekend als afslankmiddel waar dr. Oz en Oprah Winfrey zo enthousiast over waren.

Een natuurlijke remedie tegen nierstenen is welkom. Want het aantal mensen met de aandoening stijgt. Nierstenen zijn kleine, harde afzettingen van zoutkristallen die zich ophopen binnen de nieren. Ze komen bij ongeveer 12% van de mannen en 7% van de vrouwen voor. De stenen bestaan vooral uit calcium oxalaat kristallen en komen vaker voor bij mensen met een hoge bloeddruk, diabetes of obesitas.  Nierstenen natuurlijk behandelen kan dus zeker met Garcinia cambogia. 2

Al na 3 dagen resultaat

De Garcinia cambogia is zo’n effectieve natuurlijke remedie tegen nierstenen, omdat HCA in staat is om de ophoping van calcium oxalaat snel af te remmen. Al 3 dagen na het innemen van een HCA supplement is er goed resultaat.

Vermijd oxylaatrijke voeding

natuurlijke remedie tegen nierstenen
Spinazie is heerlijk en gezond. Maar wil je nierstenen natuurlijk behandelen, dan kun je het beter even overslaan.

Er is in de afgelopen decennia niet veel veranderd als je een natuurlijke remedie tegen nierstenen zoekt kan je putten uit de bevindingen die er tot nu toe zijn. In de afgelopen decennia is er niet veel veranderd als je nierstenen natuurlijk behandelen wilt. Artsen adviseren om oxalaatrijke voeding (zoals rabarber en amandelen) te vermijden en veel water te drinken. Soms schrijven ze kalium citraat voor om de groei van kristallen te remmen. Toch waren er al meer natuurlijke mogelijkheden om nierstenen te behandelen.

Nierstenen natuurlijk oplossen: azijn werkt (studie) !

 • Kies je een natuurlijke remedie tegen nierstenen, vermijd dan de volgende voeding:  spinazie, snijbieten, cashewnoten, pinda’s, groene bladgroenten. Die zijn zeer rijk aan oxalaat.
 • Voeding die gemiddeld rijk aan oxalaat is: peulvruchten, meel en granen met uitzondering van bruine rijst en meel van bruine rijst.

Oxalaat zit in veel voeding en is geen onwenselijke stof. Het is belangrijk voor ons metabolisme. Maar als je nierstenen natuurlijk behandelen gaat, dan kunnen door die voeding ophopingen ontstaan met nierstenen als gevolg. het is belangrijk voor het metabolisme. Maar soms ontstaan er ophopingen met nierstenen als gevolg.  Ons lichaam maakt trouwens ook zelf ook al oxylaten aan.

Bifidobacteria en Lactobacilli: gunstig bij nierstenen

gezonde darmflora
Kies je een natuurlijke remedie tegen nierstenen, denk ook aan Lactobacilli en Bifidobacteria!

Bij een natuurlijke remedie tegen nierstenen,  moet je je darmflora niet vergeten. Sommige darmbacteriën breken oxalaat af. Dit zijn sommige lactobacilli en bifidobacteria. Met HCA kan je nierstenen natuurlijk behandelen, en het is verkrijgbaar als supplement. Waarschijnlijk beter dan kalium citraat, volgens studies. Omdat het een stuk krachtiger werkt tegen nierstenen.

Symptomen van nierstenen

Nierstenen veroorzaken niet altijd klachten, totdat ze verschuiven in de nieren of in de urineleider terecht komen. Ook als een steen ongeveer 3 millimeter groot is, ontstaat er obstructie van de urineleider. Redenen genoeg om iets tegen nierstenen te doen.

Ga in ieder geval nierstenen natuurlijk behandelen als je het volgende ervaart:

 • Pijn aan de zijkant en in de rug, onder de ribben
 • Pijn die uitspreidt naar de lager gelegen buik en lies
 • Pijn die in golven komt en fluctueert in intensiteit
 • Pijn bij het plassen
 • Roze, rode of bruine urine
 • Misselijkheid en overgeven
 • Aanhoudend gevoel te moeten plassen, slechts kleine beetjes plassen
 • Meer plassen dan gewoonlijk
 • Koorts en rillingen als er een infectie is

Maar maak vooral ook een afspraak met de dokter als je last van deze symptomen hebt. Ga zeker naar de dokter wanneer je: ernstige pijn hebt en niet normaal kunt zitten, pijn gepaard gaat met misselijkheid en raken of met koorts en rillingen, bij bloed in de urine en wanneer je moeilijk kunt plassen.

Oorzaken van nierstenen

Besluit je een natuurlijke remedie tegen nierstenen te volgen, drink dan voldoende water. Met name weinig water drinken en slechte voeding zijn de belangrijkste oorzaken van nierstenen. Ga je nierstenen natuurlijk behandelen neem dan ook andere factoren mee. Een inactieve leefstijl werkt namelijk tegen. Ook vochtige en hete klimaten zijn een  oorzaak. Evenals de bijwerkingen die worden veroorzaakt door specifieke medicijnen.

Andere oorzaken van nierstenen

 • De dunne darm neemt teveel calcium op
 •  Voeding bevat veel calcium of een ander mineraal
 •  Er zijn darmproblemen of infectie van urinewegen
 •  Men drinkt en/of beweegt niet genoeg
 •  Een hoge bloeddruk of andere condities zoals stress, jicht, diarree.

Ben je een koffieliefhebber dan moet je weten dat koffie zowat het slechtste wat je kunt drinken bij nierstenen. Kun je je bakje koffie niet laten staan, zorg dan dat er heel veel water tegenover staat.  Want koffie staat een natuurlijke remedie tegen nierstenen in de weg.

Andere maatregelen tegen nierstenen

 • Beweeg regelmatig
 • Beperk de inname van maagzuurremmers, zeker als deze ook calcium bevatten
 • Wees matig met zout
 • Drink veel water en andere vloeistoffen (niet alle vloeistoffen zijn geschikt, maar hierover later meer)
 • Drink geen frisdrank, energiedranken en wees matig met koffie.

Olijfolie, appelazijn, citroensap

Er zijn anekdotische succesvolle ervaringen met combinaties van olijfolie en citroensap, appelciderazijn en bicarbonaat als natuurlijke remedie tegen nierstenen.

Daarmee kan je nierstenen natuurlijk behandelen.  Dit zou ook tegen pijn helpen en moet eigenlijk al bij de eerste symptomen gedaan worden. Je mengt ongeveer 50 ml olijfolie met ongeveer 50 ml citroensap. Dit drink je op, hierna drink je ongeveer 310 ml water drinken. Dan wacht je 30 minuten wachten. Vervolgens knijp je een halve citroen uit in ongeveer 310 ml water, met een eetlepel appelazijn. Het laatste gedeelte (sap van halve citroen, water en appelazijn) zou je elk uur moeten herhalen totdat de symptomen verbeteren. Kies je dit als natuurlijke remedie tegen nierstenen, neem bij voorkeur biologische producten.

Citroen tegen nierstenen

Citroen kan nierstenen wel verminderen. Zo bleek in een studie langdurig gebruik van citroen (44 maanden) voor een afname van steenformatie te zorgen (van 1 steen naar 0.13 stenen per patiënt per jaar), dankzij ascorbinezuur. Niet echt een methode om reeds bestaande en pijnlijke nierstenen aan te pakken, maar prima ter preventie. 1, Mits je je tandglazuur in acht neemt.

Ascorbinezuur zit ook in vitamine C poeder, waar je lang mee doet. Een theelepelpuntje geeft veel ascorbinezuur (en dus ook vitamine C, twee vliegen in één klap). Vanwege de zurigheid moet je wel oppassen als je maagproblemen hebt.

Meer remedies

Phyllanthus niruri

Chanca Piedra in het Spaans, Bhumyamalaki in Ayurveda en Quebra Pedra in het Portugees: een veel beter en veiliger alternatief is een kruid genaamd “Phyllanthus niruri”, waarvan wordt verondersteld dat het een goede natuurlijke remedie tegen nierstenen is. 3 4

Drink het als thee als je nierstenen natuurlijk behandelen gaat.  Het heeft geen bijwerkingen.  Resultaten zijn  zeer snel. Het werkt zelfs binnen een paar uur. De stenen worden zonder pijn afgevoerd via de urine. Het kruid bevat veel verschillende aminozuren, antioxidanten en fotochemische die het verwijderen van nierstenen in staat stellen. Het kruid is goedkoop en er zijn geen risico’s of bijwerkingen van dit prachtige kruid.

Uva Ursi (beerendruif)

Oude natuurlijke remedie tegen nierstenen. Bestrijdt infectie in de nieren, vermindert pijn. 500 mg drie keer per dag (volgens de info op de website). Is in capsules te koop en in theevorm. Capsules zijn meestal krachtiger. (geconcentreerd) Uva Ursi spoelt nieren schoon en kan helpen bij nierstenen. Beerendruif remt ontsteking. 5, 6

Heermoes (horse tail)

Hiermee kan je ook nierstenen natuurlijk behandelen. Met heermoesthee, 3 á 4 koppen thee per dag, of 2 gram per dag (in capsule). 7, 8

Granaatappelsap en sinaasappelsap

De zaden en sap van granaatappel zouden een natuurlijke remedie zijn tegen nierstenen. Dit komt mogelijk door de zuurheid en adstringerende eigenschappen. Granaatappelsap werkt preventief en voorkomt erger. Meer water drinken doet dit ook. 9, 10 Sinaasappelsap doet dit ook, en beter dan citroensap. Belangrijk, want wanneer je eenmaal nierstenen hebt gehad, kunnen ze weer terugkeren. 11

Grapefruit sap, suiker en soft drinks, zout en dierlijke producten zijn niet goed voor nierstenen. Ook geen calcium supplement nemen, calcium is niet goed voor nierstenen. 12, 13

Magnesium

Nog een natuurlijke behandeling tegen nierstenen: magnesium. Dit bleek toen mensen met nierstenen dagelijks 300 mg magnesium orotaat namen. Dit zorgde voor een afname van 92.3 procent. Magnesium werkt ook preventief. Omdat het mineraal de formatie van kristallen remt, remt het dus ook de kans op nierstenen. Magnesium oxalaat is niet wenselijk. Behalve magnesium orotaat werken magnesium oxide (400 mg per dag) en magnesium citraat bij nierstenen. 14, 15, 16

Selderij

Nierstenen natuurlijk behandelen kan ook met selderij. Reinigt nieren en regelmatig gebruik voorkomt erger. Het drinken van thee van selderijzaad zou effectief zijn tegen nierstenen. Je moet dan 3 dagen achter elkaar, een keer per dag, de thee drinken. Eerst goed laten trekken, afkoelen en dan pas drinken. Selderijzaad kan je onder andere hier kopen. 17 18 19

Basilicum

Basilicum heeft vele voordelen, maar reinigt ook nieren.  En is een natuurlijke remedie tegen nierstenen. Je kan eenvoudig zelf een maceraat maken: basilicumplantje kopen, delen afknippen en in een fles olijfolie doen. Dit laat je een week trekken. Je haalt steeds de oude plantendelen eruit en vervangt deze voor verse. Bewaren het op een koele plaats (in donkere fles, of donkere ruimte).

Een afkooksel van basilicum lost nierstenen op: sap van basilicumbladeren, 6 maanden lang drinken. Dit wordt vooral in de Indiase geneeskunst gebruikt. 20  21

Bergenia Ligulata

Heet ook wel Pashanbheda, Prashana en komt uit de Indiase traditionele geneeskunde. Deze kruiden lossen nierstenen op en zijn daarmee een goede natuurlijke remedie tegen nierstenen. Ze zitten ook in een supplement dat Cystone heet. 22 23

Nierstenen komen niet voor in landen waar veel visolie gegeten wordt, zoals in Groenland. 24 Dus visolie kan ook een optie zijn.