Zo ontgift je van E621 volgens studies - www.goedgezond.info
E621 verlaagt serotnine en dopamine

Mononatriumglutamaat, of te wel E621. Dit additief heeft geen positief effect op cognitie en stemming. Het knoeit met onze neurotransmitters, maar we ontkomen er nauwelijks aan.  Dus hoe ontgift je ervan?

Ontgiften van E621

Van soepen tot chips: Je komt E621 overal in tegen

Hét probleem met E621 is dat mononatriumglutamaat het meest gebruikte voedingsadditief is. Omdat het smaak geeft aan zelfs de meest smakeloze producten.

Maar ook kleine hoeveelheden hebben negatieve effecten volgens publicaties. 1 Helaas staat het in verband met verschillende vormen van toxiciteit. 2

Namelijk met  2

 • Obesitas
 • Stofwisselingsstoornissen
 • Neurotoxische effecten
 • Problemen met het voortplantingsstelsel

Mononatriumglutamaat knoeit met neurotransmitters

Waarom beïnvloedt MSG gedrag en cognitie? Omdat het knoeit met neurotransmitters en glutamaat receptors. 3 Die laatste vind je in het hele centrale zenuwstelsel. Met name in de hypothalamus, hippocampus en amygdala. Daar waar autonome en metabole activiteiten plaatsvinden. 4 

Ook kleine doses verstoren neuronen

Dus ook kleine doses zijn toxisch. Dat blijkt uit mensen- en dierstudies. Nu is de gemiddelde inname 0.3 á 1 gram 5. Dit verstoort al de neuronen en heeft een negatieve werking op gedrag. 5 Hiernaast werkt E621 insulineweerstand en obesitas in de hand.

Omdat het ook met leptine en aminozuren sjoemelt. 6 7

Waarom je niet van die chips af kan blijven

Voor een verzadigingsgevoel is leptine juist belangrijk. Het geeft de hersenen het seintje dat we vol zitten. Met andere woorden: door mononatriumglutamaat blijven we eten. Wat verklaart waarom we bijvoorbeeld niet van de chips af kunnen blijven. 

Hoe je aan E621 komt is niet moeilijk te beantwoorden (overload in onze voedingsproducten). Eerder is de vraag: hoe kom je er weer vanaf. 

Hoe bescherm je je hersenen en lever van E621?

kurkuma ontgift
Kurkuma is een van de middelen die ontgifting van mononatriumglutamaat ondersteunt

Toxiciteit door mononatriumglutamaat kan je tegengaan. Namelijk door

Bron

Vitamine D en E zijn dan vooral nuttig voor de lever. Quercetine verbetert de verstoorde niveaus van leptine en aminozuren

Kurkuminoïden uit kurkuma gaan cognitieve schade door E621 tegen en balanceren glutamaat 8

Welke kruiden en voeding verder nog helpen: magnesium, omega3, selenium, zink, ginkgo biloba, rode klaver, melkdistel, bloemkool en broccoli, basilicum

Beter in je vel

Als je bedenkt dat mononatriumglutamaat ook depressief maakt, is het de moeite waard om jezelf hiertegen te beschermen.  Ratten die E621 kregen lieten depressief en angstig gedrag zien omdat het additief het serotonine- en dopaminesysteem verstoort. 9 10 11

Dan snap je dat je lekkerder in je vel zit als je mindert met de consumptie van producten met E621.  In combinatie met aspartaam is het effect van MSG op verlaging van de neurotransmitters dopamine en serotonine nog sterker. 12

Vooral op kinderen heeft het effect op de hersenen. En leidt het bij hen tot cognitieve, emotionele en hormonale abnormaliteiten. Ook heeft inname gevolgen voor hun leervermogen en cognitieve vaardigheden. 13

Etiketten: waar let je op?

Nu staat er niet altijd pontificaal “E621” op etiketten. Andere namen zijn: 

 • sodium glutamaat
 • 2-aminoglutaric acid
 • E-nummer E621.
 • hydrolysed vegetable proteïn (gehydrolyseerde groente proteïne)
 • hydrolysed plant proteïn (gehydrolyseerd plantaardig eiwit)
 • natuurlijke smaakstof
 • E620 (glutaminezuur)
 • Mononatriumglutamaat
 • E622 (monopotassium glutamaat)
 • E624 (monoammonium glutamaat)
 • E625 (magnesium diglutamaat).

Maar glutamaat zit toch ook in voeding?

Glutamaat is een neurotransmitter in ons zenuwstelsel. Hiernaast zit het ook gewoon van nature in voeding. Dus hoe kan dit slecht voor ons zijn? Toch is E621 anders. Hoewel er chemisch gezien geen verschil is tussen de twee. Het is een product van natrium en glutamaat. Maar glutamaat in mononatriumglutamaat is niet gebonden binnen grote proteïne molecules en het lichaam heeft makkelijker toegang tot deze vrije vorm. Hierdoor vindt overprikkeling van de hersenen plaats.

Share