11X Natuurlijke antibiotica volgens de wetenschap

Natuurlijke antibiotica worden al duizenden jaren gebruikt. Klinische studies melden nu steeds vaker krachtige effecten van voeding en kruiden. Welke natuurlijke antibiotica zijn er dan? 

Waarom natuurlijke antibiotica?

Waarom natuurlijke antibiotica en werken ze volgens de wetenschap?

Je vraagt je misschien af waarom je natuurlijke antibiotica kiest, als er zoveel antibiotica beschikbaar zijn. Het antwoord maakt veel duidelijk.

Dankzij overgebruik van de beschikbare antibiotica, bestaat er een serieus globaal gezondheidsprobleem. Antibiotica worden steeds minder effectief, mede door de ontelbare antibacteriële producten en het gebruik van antibiotica bij dieren. Hoog tijd voor een natuurlijk antibioticum.

Maar met een kanttekening.

Preventief

Heb je al een infectie? Dan kun je beter naar de huisarts gaan. Er is namelijk de kans dat je dan te laat bent met natuurlijke antibiotica.

Of bij minder ernstige aandoeningen

Met andere woorden, zet ze niet pas in als je al ziek bent. Kruiden en planten zie je beter als preventief of als middel voordat je infectie echt serieus wordt. Voor minder ernstige aandoeningen dus. Want farmaceutische antibiotica kunnen natuurlijk levensreddend zijn. 

Spaar je darmflora

Een natuurlijke antibioticum spaart je darmflora

Met natuurlijke antibiotica spaar je natuurlijk je darmflora. Inmiddels weten we hoe belangrijk dat is. Wees er zuinig op, want het grootste deel van je immuunsysteem zit in de darmen (ongeveer 75%).

Synthetische antibiotica tasten je immuniteit aan en maken kwetsbaarder voor elke virus die voorbij komt. Dit merk je aan de frequentie waarmee kwalen terugkeren.

Antibioticaresistentie

Ook in Nederland is antibioticaresistentie een stijgende trend. 1 2 In 2015 kwam the World Health Organisation met een rapport 3 met betrekking tot deze wereldwijde epidemie. Daarin stelde men dat we afstevenen op het ‘post-antibiotica tijdperk.’ Dit betekent dat je beter kunt stoppen met antibiotica als de situatie niet dringend is.

Bij een niet dringende situatie zijn er vrij goede alternatieven.

11 X Natuurlijk antibioticum

Manuka honing

honing als natuurlijk antibioticum
Honing bestrijdt infecties op meerdere niveaus

Dit is wel de honing der honingen. En absoluut een van de beste natuurlijke antibiotica. Nu heeft elke honing de capaciteit om infecties te bestrijden, op meerdere niveaus. Hierdoor kunnen bacteriën geen resistentie ontwikkelen. 4

Behandelt veel bacteriesoorten

Hoewel manuka honing niet bepaalde goedkoopste is, is het echt de moeite waard. Toen de honing getest werd op een breed scala van bacteriesoorten was het resultaat opmerkelijk. Zelfs de laagste dosis doodde pathogenen. 

Remt ook nog het griepvirus

In manuka honing zit methylglyoxal (MGO). En dit is de stof die het hem doet. Als je griep wilt voorkomen of de duur ervan wilt verkorten, denk dan aan deze honing. MGO remt namelijk het griepvirus. 

Bacteriën doen het niet goed als er honing in het spel is. Dit geldt ook voor lokaal gebruik.  5

Tip: Als je honing combineert met knoflook heb je een sterk antibiotisch middel

Oregano etherische olie

EOregano olie staat bekend als natuurlijk krachtig antibioticum

Een heerlijke mediterrane smaakmaker. Maar als het om natuurlijke antibiotica gaat, is dit kruid behoorlijk nuttig.  Want deze etherische olie doodt niet alleen ziekmakers. Ook damt het staphylococcus infecties in.

Behoorlijk veelzijdig is dit middel.

  • Antiseptisch
  • Antiviraal
  • Ontstekingsremmer
  • Pijnbestrijder
  • Werkt tegen schimmelinfecties 

Oregano is bijna net zo effectief als synthetische antibiotica 6

En wat dacht je van de werking bij kalknagels? Doe een paar theelepels van de olie in water en week je voeten. Wat je ook kunt doen: verdeel een druppel in een theelepel olijfolie. En breng dit direct op de schimmelnagel aan. 

Andere antibacteriële oliën zijn die van

Tea tree oil

Tea tree oil behandelt ringworm en staphylococcus infecties, waaronder MRSA. 8 9  

Knoflook

Waarschijnlijk de bekendste onder de natuurlijke antibiotica. Wat dacht je van deze conclusie van een onderzoek: 

“Knoflook is 100x effectiever dan de twee top-antibiotica.”

Washington State University 10

Die studie toonde aan dat knoflook bacteriën zoals Campylobacter bestrijdt. Dat pathogeen zorgt wereldwijd voor veel darm ellende. Knoflook is zo’n goede remedie, dat het zelfs de pest aankon.. 11

Tegen schadelijke schimmels, virussen en bacteriën

Indrukwekkend! En bijzonder dat het knolletje schadelijke schimmels, virussen en bacteriën bestrijdt. Maar de gunstige darmbacteriën in tact laat. Knoflook geeft de goede darmmicroben juist de ruimte!

Cayennepeper

Net als bovenstaande voorgangers, valt deze onder natuurlijke antibiotica.  Bij vaginale infecties is orale inname van de pepersoort bijzonder effectief. 12

Capsaïcine

Maar de etherische olie van cayennepeper heeft eveneens een sterk antibiotisch en schimmelwerend effect. Mede dankzij capsaïcine. Van capsaïcine weten we dat het een natuurlijke pijnbestrijder en ontstekingsremmer is. En dat fibromyalgie patiënten baat hebben bij deze stof.

Capsaïcine werkt natuurlijk wel enorm irriterend op de huid en slijmvliezen. Wanneer je de etherische olie gebruikt, is het dus zeer belangrijk om deze goed te verdelen met een dragende olie (bijvoorbeeld olijfolie). Gebruik het liefst handschoenen.

Olijfblad extract

Gewone olijfolie doet al een en ander. Bestanddelen doden kankercellen. 13 En dan heeft het ook nog SPF 8 tegen de zon. 

Olijfolie als natuurlijk antibioticum? Nee dat niet. Het gaat om olijfbladextract. Dit is een extract dat MRSA infecties bestrijdt. Antibioticaresistente infecties dus. Het zou het virus systeem blokkeren bij infecties.  14

Is hier verder nog bewijs voor?

Ja.

  • Versterking van het immuunsysteem 15
  • Remmen van ontsteking 16
  • Antimicrobiële activiteit bij meerdere bacteriestrengen waaronder schadelijke mondbacteriën, Candida albicans en E. coli (tabel)  17 18

Gember

gemberthee.jpg
Ook gember is een antibiotisch middel

Hoe kan gember ontbreken? Verse gember valt onder natuurlijke antibiotica. Waartegen het beschermt:

  • listeria
  • salmonella

Ook hier is weer een interessante combinatie, namelijk met honing. Dit remt de groei van MRSA, E. coli en Klegsiella pneumoniae. 19

Canadese geelwortel

Oosterse geelwortel is kurkuma, maar er is ook een canadese versie. Of te wel Golden Seal. Wint aan bekendheid als natuurlijk antibioticum. Net als olijfbladextract geeft het een boost aan het immuunsysteem.  Hiernaast tempert het ontstekingsreacties. Vooral voor urineweginfecties is het effectief. 20

Je ziet dat kruiden en planten dus erg nuttig kunnen zijn. Als natuurlijke antibiotica. Maar vergeet de kanttekening niet! Als een infectie al duidelijk is ingetreden, ga dan naar de huisarts. Want dan ben je te laat om een natuurlijk antibioticum in te zetten. Zie het meer als immuun versterkend en als preventief.