gember werkt net zo goed als pijnstiller, vooral bij osteoartritis

Gember heeft goed onderzochte medicinale eigenschappen. Alle zijn bewezen. De specerij is net zo goed als deze medicatie en pijnstillers, volgens wetenschappelijke studies.

Gember versus pijnstillers

Gember is een van de gezondste specerijen ter wereld. En heeft tal van medicinale eigenschappen. Vol bioactieve bestanddelen is het keukeningrediënt goed voor het lijf en hersenen.

Gember is net zo goed als pijnstillers, bij spier- en gewrichtspijnen.

Wist je dat gember een van de beste vetverbranders is? Lees de studie!

Bioactieve bestanddelen van gember

Gember is soms net zo effectief als sommige medicatie en pijnstillers

Minstens 115 bestanddelen in verse en gedroogde gembersoorten zijn geïdentificeerd. Gingerol is het geneeskrachtige en belangrijkste component. Deze stof is rijker aanwezig in verse gember, en zit minder in gemberpoeder.

Wat zit er in gember?

De concentraties van de eveneens heilzame shogaolen zijn meer aanwezig in gemberpoeder. Gember is op te delen in minimaal 14 bioactieve bestanddelen. Waaronder gingerolen en shoagolen. (1)  (2 ) (3) (4).

De medicinale werking van gember is bijzonder, en goed vastgelegd in de wetenschappelijke literatuur. Dit toont dat gember net zo goed is als pijnstillers en medicatie in sommige gevallen.


Gember is net zo goed als

Medicatie tegen hoofdpijn

Sumatriptan

Gember werkt bij migraine net zo goed als sumatriptan

Gember is net zo goed als pijnstillers, ook bij migraine. Kwellende hoofdpijn maakt dat je naar remedies zoekt. Zoek niet verder. Neem gember. Bij 100 migrainepatiënten met acute aura migraine hielp dit. Ze kregen sumatriptan of gember. Gember was net zo effectief als het migraine medicijn. Bijwerkingen waren een stuk minder.

Gember scoorde beter op alle facetten van migraine, waaronder de duur. Alleen heeft gember een beter bijwerkingprofiel dan sumatriptan. (5)

Even tussendoor. Wist je dat gember enorm goed voor je vetverbranding is? Lees dit onderzoek maar. Je taille verschijnt weer als je gember neemt. Dus als je bezig bent met een sportregime om af te vallen. Neem vooral gember


Pijnmedicatie

Tegen menstratiepijn

Ibuprofen en mefenamic zuur (Ponstel)

Gember (250 mg in capsulevorm) was net zo goed als als pijn- en ontstekingsremmers ibuprofen (400 mg) en mefenamic zuur (250 mg), zowel bij artritis als bij vrouwen met primaire dysmenorroe (ernstige menstruatieklachten) bij het verlichten van pijn. (6)  

Hetzelfde gold voor zinksulfaat bij het verlichten van dysmenorroe: gember is net zo goed als ibuprofen. (7)


Bij osteoartritis

Superieur aan NSAID’s (pijnstillers met een ontstekingsremmende werking)

Gember, net zo goed als NSAID’s bij deze aandoening. Bij ernstige pijn door osteoartritis werd ibuprofen met gember vergeleken. De ibuprofen groep kreeg 3x daags 400 mg. En de gembergroep nam 30 mg gember. Gemeten werden de ernst van de pijn, zwelling van gewrichten, beweging van gewrichten en stijfheid van gewrichten.

Want de resultaten? Gemberextract was superieur aan ibuprofen bij het verlichten van de genoemde klachten. Met uitzondering van stijfheid. Hier was de uitwerking hetzelfde.


Reumatoïde artritis

Betamethason (Sandoz) en ibuprofen

Gember vermindert niet alleen de hoeveelheid prostaglandinen, maar ook het aantal cytokinen. Beide ontstekingsstoffen. Dus, gember net zo goed als betamethason. Maar zonder bijwerkingen. (8)

Betamethason kan hoofdpijn, toevallen, depressie en een hoge bloeddruk veroorzaken.


Pijn, spierpijn, artritis en ontsteking

Advil, Tylenol (NSAID’s)

Artritis en musculaire pijnen

De dagelijkse inname van een kleine hoeveelheid gember, voor de duur van 3 maanden bracht verlichting bij zwelling, pijn en ochtendstijfheid. Gember werkte beter dan Tylenol en Advil. NSAID’s blokkeren alleen de formatie van ontstekingsstoffen (prostaglandinen en leukotrienen), terwijl gember deze formatie remt en gelijktijdig ook de bestaande ontsteking en zuren binnen de gewrichten afbreekt. Ook hier is gember net zo goed als de NSAID’s.

Bij de studie werd 5 gram verse gember gebruikt, of een theelepel gemberpoeder. In doses verdeeld over de hele dag. (9)


Spierpijn

De inname van gember voor de duur van 11 dagen demonstreerde de kracht van gember als pijn bestrijder. Deelnemers kregen 2 gram verse gemberwortel, of gember die verhit was geweest. De deelnemers ondergingen ook een zwaar trainingsregime om spierpijn en ontsteking op te wekken. Gemeten werden pijnintensiteit, inspanning, prostaglandinen, beweging en kracht. Qua pijnverlichting is gember net zo goed als de verhitte versie van de keukenspecerij.Wat suggereert dat het gebruik van gember in warme gerechten eveneens doeltreffend is. De dagelijkse inname van gember verminderde spierpijn die veroorzaakt wordt door training.

Ook spierschade was door gember afgenomen. De conclusie was dat gember net zo goed werkte als een pijnstiller. (10)


Misselijkheid en overgeven

Dimenhydrinaat (Dramamine)

Gember, net zo goed als dimenthydrinaat (Dramamine), bij klachten als misselijkheid. Maar zonder de bijwerkingen van Dramamine. (10) Dit geldt voor misselijkheid en braken in het algemeen, als gevolg van zwangerschap, chemokuur, de overgang of door reisziekte.

Vrouwen die 250 mg gember in capsulevorm kregen, hadden minder last van overgeven en misselijkheid. Ook bij misselijkheid door reisziekte brengt gember uitkomst; als je hier last van hebt, zorg dan dat je een stukje gemberwortel, een flesje gemberwater of een gembercapsule bij de hand hebt. (11 ) (12) (13) (14) (15) (16) (18) (19)