PMS klachten verminderen met blauwe bessen

pms klachten verminderen

Wie bekend is met PMS, zoekt naar middelen. PMS klachten verminderen, dat kan met ananas en blauwe bessen. Lees hoe en waarom!

Hoe PMS klachten verminderen met voeding?

PMS klachten verminderen? Dat kan zeker met de juiste voeding

De reden van PMS klachten verminderen met blauwe bessen en ananas, is een sporenelement. Welke dat is? Mangaan! Hou je niet van blauwe bessen of ananas, geen probleem. Je vindt de stof ook in andere voeding.

Minder stemmingswisselingen

PMS klachten verminderen. Het is een wens als je door de menstruatieproblemen geplaagd wordt. Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, krampen, depressieve gevoelens en emotionele uitbarstingen: ze hebben invloed op de je dag. En op je omgeving, niet te vergeten. 

Mangaan belangrijk bij PMS

Mangaan is echt een belangrijk sporenelement. Dat in ons lichaam aanwezig is. Zo zit het in lever, nieren, botten en alvleesklier. Wat mangaan ook doet is het ondersteunen van de vorming van botten, weefsels en sekshormonen. Dan heeft het nog invloed op de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Maar ook voor de opname van calcium en stabilisering van de bloedsuikerspiegel is het een onmisbaar element. En waar het nu om gaat: erg nuttig om  PMS klachten te verminderen. 

Voeding die rijk is aan mangaan

Blauwe bessen zijn rijk aan mangaan, en mangaan is wat je nodig hebt tegen PMS klachten

Hoe PMS klachten verminderen? Eet het volgende!

 • Amandelen en pecannoten
 • Bonen en andere peulgroenten
 • Havermout 
 • Volle granen
 • Bruine rijst
 • Groene bladgroenten
 • Donkere chocolade
 • Ananas
 • Blauwe bessen

Wat als je een tekort aan mangaan hebt?

Nu bestrijden veel vitamines en kruiden vrije radicalen. Mangaan is hier ook heel goed in. Dus maak gebruik van deze gezonde stoffen als je je DNA en celmembranen wilt beschermen. Want zo rem je het verouderingsproces. Helaas leidt een tekort aan mangaan tot vruchtbaarheidsproblemen, zwakke botten en een beroerte.

Als je voldoende varieert met je voeding, krijg je makkelijk voldoende mangaan binnen. Wil je PMS klachten verminderen, doe dit dan ook zeker. 

Teveel mangaan

Omdat te veel mangaan echt niet wenselijk is. Dit is slecht voor je hersenen en cognitie. Zeker op jonge leeftijd moet je hier mee oppassen, wil je de neurologische ontwikkeling niet verstoren. Duidelijk, overdrijf niet met mangaan. Voor volwassen is 11 mg per dag ok.

Verbetering premenstrueel syndroom

Vrouwen die dagelijks 5.6 mg mangaan via voeding consumeerden hadden in vergelijking met vrouwen die minder van dit sporenelement binnenkregen

 • Minder last van stemmingswisselingen en krampen

Handig om te weten: 

Per portie van 200 calorieën bevat ananas 8 mg mangaan, en bij blauwe bessen uit de diepvries is dit 11 mg. Zelfs ananas uit blik geeft je nog een mangaan boost. Dit bevat namelijk eveneens 7 mg. bron

Wat je verder nog kunt eten

Per 100 gram/ mangaan

 • Pistachenoten 1.5 mg
 • Mosselen, gekookt     6,8 mg
 • Hazelnoten     5,6 mg
 • Pompoenzaden     4,5 mg
 • Volkoren brood      2,1 mg
 • Tofu     1,2 mg
 • Bonen    1,3 mg
 • Spinazie    09 mg
 • Boerenkool    0,7 mg
 • Zwarte thee    0,2 mg
 • Banaan    0,6 mg


  PMS klachten verminderen met mangaanrijke voeding, het werkt. Andere studies bevestigen dit. Zo blijken PMS patiënten mindere concentraties van een aantal mineralen te hebben. Behalve mangaan zijn dit
 • Calcium
 • Koper
 • Magnesium
 • Zink
 • Chroom

Neem geen mangaan supplement

Voordat je nu denkt “ik ga een mangaan supplement nemen”, moet je weten dat dit niet raadzaam is. Zeker niet tijdens zwangerschap en bij borstvoeding. Denk aan mogelijke schade aan het zenuwstelsel. Haal het gewoon uit je voeding. Hiernaast beïnvloedt het sporenelement de wisselwerking met medicijnen negatief. Zoals bij antipsychotica. 

Tip:  Mangaan werkt samen met calcium en fosfor. 

Bronnen 2  3

Bendich A. The potential for dietary supplements to reduce premenstrual syndrome (PMS) symptoms. J Am Coll Nut. 2000;19(1):3-11.

Claus Henn B, Ettinger AS, Schwartz J, et al. Early postnatal blood manganese levels and children’s neurodevelopment. Epidemiology. 2010; 21(4):433-9.

Menezes-Filho JA, Novaes Cde O, Moreira JC, Sarcinelli PN, Mergler D. Elevated manganese and cognitive performance in school-aged children and their mothers. Environ Res. 2011; 111(1):156-63.