Chronische ontsteking door zinktekort?

chronische ontsteking

Heb je bij chronische ontsteking weleens aan zink gedacht? Zink is een mineraal dat een rol speelt bij ontsteking. Hoe zit dit?

Chronische ontsteking: denk aan zink

Chronische ontsteking. We krijgen er steeds meer mee te maken in met onze Westerse voedingsstijl. Zink beïnvloedt de manier waarop het immuunsysteem reageert. Met name bij ontstekingen.Daarom linken veel leeftijd gerelateerde immuun defecten met een zinktekort. Zoals ontstekingsaandoeningen.

Zinktekort verzwakt het immuunsysteem

oesters.jpg?fit=600%2C332&ssl=1
Oesters zijn een bron van zink, maar niet de enige. Eet voeding met zink, en voorkom chronische ontsteking

Om het ingewikkeld te maken: een verminderd zinkgehalte leidt tot een verminderde activatie van immuuncellen. En tot disregulatie van ontstekingscytokine IL-6.  Dan is het logisch dat het tot chronische ontsteking leidt.

Als je zink weg neemt, activeert dit de cellen die ontsteking reguleren.

Zink voor iedereen belangrijk


Nu is zink voor iedereen belangrijk. Als essentieel micronutriënt voor veel biologische processen, bevordert het groei en ontwikkeling. Maar ook de neurologische functie en immuniteit. Plus dat je er chronische ontsteking mee tegengaat.

Oudere leeftijd, mindere opname van zink

Voor 65 plussers is het mineraal helemaal belangrijk. Die krijgen minder zink binnen. En veelzeggender: hun lichaam neemt het minder goed op. Dit maakt ze kwetsbaar voor een zinktekort. Alleen al in Amerika heeft bijna de helft van de senioren een zinktekort. Het is ook de leeftijdsgroep waar chronische ontsteking het meeste speelt.

Onderzoek

Oudere muizen hadden lage zinkgehaltes. Dit stond in verband met chronische ontsteking. Bij menselijke cellen was het zelfde het geval. 1

Dit suggereert een potentiële link tussen zinktekort en toegenomen ontsteking die leeftijd gerelateerd is. 1

Regelmatig aanvullen

Omdat er geen goede klinische biomarker is om een zinktekort te bepalen, identificeer je een tekort niet zo makkelijk. Daarbij komt dat het lichaam weinig capaciteit heeft om zink op te slaan. Dat is heel anders dan bijvoorbeeld bij ijzer het geval is. Daarom is regelmatige inname belangrijk.

Maar teveel zinkinname is niet goed. Want dit veroorzaakt andere problemen. Zo verstoort het de opname van andere mineralen.

Voeding die rijk aan zink is -ADH per 100 gram

Top 4

  • Oesters 525%
  • Rund en lam 82%
  • Tarwekiemen 111%
  • Pompoenzaden 111%
  • Verder: in vis, noten, schelp- en schaaldieren

Abstract

Wat betreft een zinktekort is verkeerde voeding de hoofdreden. En onderzoeken zijn duidelijk. Bij een tekort krijg je problemen met je afweersysteem. Dit heeft dan weer tot gevolg dat je kwetsbaarder bent voor bacteriële infecties en zelfs bloedvergiftiging.

En dus voor chronische ontsteking. Want het sporenelement is simpelweg de primaire reguleerder van ontstekingsresponses.

Om deze reden is het betrokken bij chronische ziektes zoals diabetes, kanker en ouderdomsziektes als Alzheimer’s. Ook is het verband tussen zink en infectieziektes aangetetoond. Malaria, HIV, mazelen en longontsteking. Hier is het sporenelement eveneens bij betrokken. 2

Zink is het meest aanwezig in spieren, botten, huid en lever.

Vormen van zink: het lichaam neemt zinkchloride, -sulfaat en -acetaat het beste op. Terwijl je aan zinkoxide niet veel hebt. 3

Een zinktekort is de nr. 5 oorzaak van vroegtijdig overlijden. Een mild tot gemiddeld tekort komt het meest voor. Een ernstig tekort zelden. 4

Als je chronische ontsteking is, probeer er dan aan te werken. Op den duur leidt het namelijk verlies van weefselfuncties. 5 Ontstekingsaandoeningen door een zinktekort gelden trouwens ook voor de darmen. 6