Wat je moet weten over Diazepam/Oxazepam

diazepam

Diazepam en Oxazepam verhogen het risico op Alzheimer’s en dementie. En de schade die ze aanrichten in de hersenen is niet terug te draaien. Ze vallen onder de benzodiazepinen.

Oxazepam, Diazepam en Alzheimer’s

benzodiazepinen
Benzodiazepinen zoals Diazepam en Oxazepam plegen bij langdurig gebruik een aanslag op je hersenen

Als je rust of nachtrust nodig hebt, zoek je beter naar natuurlijke manieren om dit te bereiken. Want benzodiazepinen zijn erg slecht voor je hersenen. Op den duur gaat je denkvermogen achteruit. En leiden ze zelfs tot neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer’s. 1 2 3

Natuurlijk gaat het om langdurig gebruik. Niet om gebruik voor een korte duur. 

Wat zijn benzodiazepinen?

  • Diazepam (Valium, Stesolid)
  • Flurazepam (Dalmadorm)
  • Lorazepam (Temesta)
  • Lormetazepam (Noctamid)
  • Nitrazepam (Mogadon)
  • Oxazepam (Seresta)

Voor kortstondig gebruik

Nu hebben we allemaal weleens extra hulp nodig om beter te slapen of te kalmeren. Toch is het beter om dit soort medicatie maar kortstondig te gebruiken. Kijk liever naar natuurlijke mogelijkheden. Want de studies baren zorgen.

Alzheimer’s

Hoe komt het dat Alzheimer’s en dementie toenemen sinds de afgelopen 10 jaar? Dit is ook een vraag die de wetenschap zich stelt. Mensen met Alzheimer’s en dementie gebruiken ook vaker dit soort medicatie, vergeleken met mensen zonder deze ouderdomsziekten.

Denkvermogen achteruit

Dat kalmerende middelen als Diazepam en Oxazepam de hersenen schaden, is een bekende bijwerking. Staat ook in de bijsluiters vermeld. Maar bij langdurig gebruik gaat deze schade helaas verder. En is die onomkeerbaar. Weeg dus de voor- en nadelen goed tegen elkaar af.

Want middelen als Diazepam en Oxazepam worden makkelijk uitgeschreven. En artsen reppen met geen woord over stoppen. Bedenk wel dat benzodiazepinen bedoeld zijn voor kortstondig gebruik. Om even tot rust te worden. Hierna moet je weer zelf met het bijltje hakken. 

Veilige alternatieven voor benzodiazepinen

neurotransmitters
Gebruik benzodiazepinen kortstondig, of zoek een natuurlijk alternatief

Volgens sommige onderzoekers zijn er alternatieven voor diazepam, oxazepam en dergelijke die veel veiliger zijn. Die hoeven niet perse farmaceutisch te zijn. In veel gevallen zijn ze nog effectiever ook. Gelukkig, want veel mensen zijn afhankelijk van de “pammetjes.”

Een studie meldt het volgende:

Bij gebruik van benzodiazepinen zoals Diazepam en Oxazepam over een periode van 5 jaar verhoogt de kans op Alzheimer’s met 30%. Tijdens deze periode zijn de medicijnen niet eens continu genomen maar gemiddeld 90 dagen in totaal. Als dit 180 dagen zijn over eenzelfde periode dan stijgt het risico al naar 80%. En is de schade niet meer om te keren. 

Wat doen benzodiazepinen met neurotransmitters?

Diazepam, oxazepam en aanverwanten veranderen de neurotransmitters in de hersenen. Zo veranderen ze de aanmaak van de voorloper van serotonine, acetylcholine en catecholamines. Die zijn in de hersengedeelten opgeslagen. Hiernaast gooien ze ook de omzetting van GABA in de war. 

Omdat bij gevoelens van onrust onder andere serotonine en GABA betrokken zijn, is het niet vreemd dat “pammetjes” op deze neurotransmitters werken. 5 6 7 8