Koolhydraatarm dieet ongezond voor je stofwisseling

koolhydraatarm dieet ongezond

Met een koolhydraatarm dieet verlies je binnen korte tijd gewicht en lichaamsvet. Dit zegt alleen niks over de effecten op een langere termijn. Want wat doet een zo’n dieet met je stofwisseling? Hoe ongezond is het?

Koolhydraatarm dieet ongezond?

Met een koolhydraatarm dieet val je inderdaad goed af. Helaas is het wel ongezond voor je stofwisseling

Nu is het zo dat je met een koolhydraatarm dieet in vrij korte tijd gewicht verliest. Onderzoeken melden dat je met koolhydraatarme voeding gemiddeld 4 kilo meer verliest in één jaar tijd. En er zijn nog wat voordelen. Zoals een lager cholesterol en lagere triglyceriden waarden. 1 Je zou dus zeggen dat het niet ongezond is.

Triglyceriden waarden

Deze gebonden vetten in het bloed hebben een positieve functie. En die is dat ze als energiebron dienen. Voor de aanmaak van cholesterol en de regulatie van vetweefsel zijn ze ook belangrijk. Voedingsvetten bestaan voor 90% uit triglyceriden.

Maar al snel wordt dit percentage te hoog. Door teveel bewerkte voeding en voeding met transvetten, roken en te weinig beweging. Zo worden ze opgeslagen en dit merk je aan je lijn. Triglyceridenwaarden onder de 150 zijn optimaal. Met een koolhydraatarm bereik je dit eerder, doe hoe kan het ongezond zijn?

Koolhydraatarme voeding heeft nadelen

Als een koolhydraatarm dieet goed voor gewicht en lipidenwaarden (triglyceriden en cholesterol) is, wat kunnen dan de nadelen zijn? Toch zijn ze er. Sommige onderzoekers noemen het zelfs ongezond. Dit is, als je ook het fruit, groenten, granen, rijst, volkoren pasta en bonen laat staan. 

Natuurlijk is het altijd goed om wit brood, koekje, snoep, frisdrank, gebak en witmeelproducten over te slaan. Want van een overdaad aan koolhydraten raken we uitgeput. En worden we inderdaad dikker. Dit is dus niet gezond. Het overslaan van dit soort koolhydraten, daar moet je aan denken bij een koolhydraatarm dieet.

Maak het onderscheid en sla niet ineens alles over. Het zijn niet allemaal zijn boosdoeners. Dus wel blijven eten die koolhydraten.

Koolhydraten: belangrijke energiebron

Want koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. Ons lichaam en hersenen kunnen niet zonder. Zo’n 55% van onze voeding hoort eruit te bestaan. Vooral ook voor je stofwisseling zijn ze essentieel. Bedenk als je een koolhydraatarm dieet gaat doen, om welke koolhydraten het gaat. Anders is je dieet ongezond.

Een koolhydraatarm dieet beïnvloedt de schildklierfunctie. Maar wat als je de koolhydaten vervangt voor vetten en proteïnen? Compenseert dit? Het antwoord is nee. Ook op die manier gaat het hormoon TSH achteruit. TSH is het hormoon dat de schildklier activeert. American Journal of Nutrition

Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten

Maak onderscheid als je een koolhydraat arm dieet wilt doen. Zogeheten slechte koolhydraten vind je in bewerkte voeding. Die vervang je makkelijk voor de “goede.” En zijn wel gezond. De meervoudige. Op die manier pleeg je geen aanslag op je belangrijke energiebron. Ze geven soms wel pieken in de bloedsuikerspiegel. 

  • Enkelvoudige koolhydraten: Worden makkelijk opgenomen en zitten vol vezels
  • Meervoudige koolhydraten: zijn de complexe soort. Die zitten in zilvervliesrijst, peulvruchten en volle graanproducten. Om ze om te zetten naar glucose, heeft het lichaam meer energie nodig als bij de enkelvoudig. Omdat ze ook voldoende vezels bevatten, kost verbranding ook meer energie. Ongewenst eetgedrag hou je beter onder controle met meervoudige koolhydraten. Want ze houden de bloedsuikerspiegel in balans.

Jojo-effect voorkomen

koolhydraten en gewicht
Van jojo-en wordt niemand blij. Met een koolhydraatarm dieet val je sneller af, maar je blijft worstelen

Weliswaar val je best goed af met een koolhydraatarm dieet. Maar blijf je wel met een jojo-effect worstelen. Voor je gezondheid op een langere termijn is dit erg ongezond. Vroeg of laat krijg je problemen. Dan laat je lichaam weten dat het naar koohydraten hunkert. 

Een trage schildklier

Dat is niet het enige nadeel. Doe je een koolhydraatarm dieet dan werkt schildklierhormoon T3 niet meer goed. Voor je stofwisseling is die juist belangrijk. Aan vermoeidheid, kou, toegenomen slaapbehoefte en haarverlies, je merkt het aan een trage schildklier. Ook ongezond is dat je andere hormonen uit balans raken.

Ook het ketogeen dieet geeft een slechte schildklierfunctie. (bron) Bij ketogene voeding zijn de koolhydraten eveneens beperkt. 

Een koolhydraatarm dieet en vetarm dieet hebben hetzelfde effect op de afname van lichaamsgewicht. (bron) Toch geldt voor vetten hetzelfde als voor koolhydraten: namelijk dat je ze wel nodig hebt

Share