bananen gezond

Van bananen is bekend dat ze je kaliumspiegel verhogen. Ook geven ze een extra dosis energie. Al met al een gezond tussendoortje. Maar wist je dat bananen gezond voor je hersenen zijn? 

Bananen gezond


Bananen, ook gezond voor hersenen? Als snack na een training hebben ze hetzelfde effect als sportdrankjes. Minder bekend is dat ze je stemming verbeteren en de zenuwen kalmeren. Maar…er is nog iets dat je waarschijnlijk niet weet! Bananen reguleren de bloeddruk en herstellen beschadigde darmen. 

En bij artritis verminderen ze de symptomen. 

Waarom ook gezond voor je hersenen?

Wil je stoppen met roken? Bananen gaan volgens berichten zelfs nicotineverslaving te lijf. Dus alleen al op die manier zijn bananen gezond.

Tryptofaan voor goede stemming

Nu bestrijden bananen depressie niet. Hoewel een geweldige vrucht, is dit teveel eer. Maar ze gaan wel de symptomen van depressie te lijf. Dankzij aminozuur tryptofaan. Dit maakt bananen gezond voor je brein. Er is meer voeding die rijk is aan het aminozuur. Erg nuttig, omdat het een ontspannen gevoel geeft.  Niet zomaar gezond voor je hersenen, maar voor je hele stemming.

Ook in bananen aanwezig dus. En dan de combinatie tryptofaan/vitamines B. Dit maakt het een uitstekend stuk fruit voor je stemming. 

Tryptofaan: wordt omgezet naar serotonine

Vitamines B: spelen steeds meer een rol naarmate je ouder wordt

Vezels via darmflora, gezond voor je hersenen

Bananen gezond voor je brein dus, via de vezels. Die beslaan maar liefst 23% van de ADH per banaan. Niet alleen leuk voor je stoelgang. Want voeding met vezels staat in verband met een goede stemming. Vreemd? Niet als je bedenkt dat bananen prebiotica zijn. En prebiotica verbeteren de darmflora. Inmiddels weten we dat onze darmflora veel te maken hebben met onze stemming. 1 2

Daarom zijn bananen gezond voor en via darmflora.

Kalium, ook goed voor hersenfuncties

Naast de vitamines B en tryptofaan zit er ook kalium in bananen. Behalve een mineraal is het ook een electrolyt. Een opgelost zout dat als ionen in het bloed zit. 

Tegen vrije radicalen in hersenen

  • Electrolyten houden de hoeveelheid water en pH balans van het lichaam op peil
  • Natuurlijk ken je kalium als mineraal dat gezond is voor hart, nieren en andere orgenen. Maar dan hersencellen. Die steunen op kalium! Het is een van de redenen dat je goed slaapt op kalium. 
  • Krijgen we te weinig binnen, dan merken we mist in onze hersenen en andere cognitieve problemen. Kalium verlaagt zelfs de kans op een beroerte bij oudere vrouwen. 

Eet bananen ook tegen vrije radicalen in de hersenen. Dankzij de kalium nemen die aanzienlijk af. Dit vermindert ook de oxidatieve stress. Gunstig voor je brein. Want oxidatieve stress verslechtert je hersenfunctie. Kalium beschermt hiertegen. 3 Via kalium zijn bananen gezond en beschermen ze je hersenen.

Vitamines B in bananen

Ook aangaande de vitamines B, zijn bananen gezond. Eet bananen om je vitamines B op te vijzelen. Je krijgt er 5 van het hele complex mee binnen. Namelijk B1, B2, B3, B6 en B11. Dit zijn respectievelijk:

  • Thiamine
  • Riboflavine
  • Niacine
  • Pyridoxine
  • Foliumzuur

Goed voor je hersenen, want voor het zenuwstelsel zijn bananen gezond als fundament. Wat betreft het verwerken van nutriënten: dit ondersteunen ze. Maar ook helpen ze je hersenen. Van dit hele complex is B6 het meest aanwezig. (46% van de ADH)

Kortom: je hersenen zijn ook blij met de vitamines B. Niet in de minste plaats omdat ze de aanmaak en het behoud van hersencellen bevorderen. Dit maakt bananen gezond voor een betere stemming.

Vitamine C krijg je ook nog binnen met banaan. (33%/ ADH). En niet te vergeten: mangaan (30%/ ADH)