Ontbijt met havermoutpap beter dan statines

ontbijt met havermoutpap

Havermoutpap heeft bijzondere eigenschappen. Een bord pap is zelfs beter dan statines, volgens een hoogleraar Food & Human Nutrition, Institute of Cellular Medicine. Waarom is havermoutpap beter dan deze cholesterolverlagers?

Ontbijt met havermoutpap, gezond cholesterol

havermout4.jpg
Ontbijt met havermoutpap is niet alleen goed om het verkeerde cholesterol te verlagen, maar heeft nog meer voordelen

In de eerste plaats komt het volgens de hoogleraar door de vezels. Eén portie ontbijt met havermoutpap bevat hier namelijk meer van dan een snee volkorenbrood. Wat pap doet:

  • verlaagt de cholesterolspiegel
  • stimuleert de immuniteit
  • houdt kanker buiten de deur 

Hiernaast is ontbijt met havermoutpap ook nog een rijke bron van mangaan, koper, ijzer en de vitaminen B.

Impact op gezondheid

 “Ik denk dat als iedereen de dag begint met een bord pap, dit een enorme impact heeft op de volksgezondheid.”

Professor Chris Seal, Food & Human Nutrition, New Castle University

Zelf eet hij elke dag pap met halfvolle melk. Seal is expert op het gebied van volkoren- en ontbijtgranen

Mineralen in havermoutpap

Qua vezels bevat een ontbijt met havermoutpap minstens net zoveel als een snee volkorenbrood. Verder bevat het geen suiker (maar let op: in sommige producten is dit toch toegevoegd). Wel een aantal mineralen die belangrijk zijn. Zoals mangaan, ijzer en koper. Daarnaast krijg je nog de vitamines B binnen. 

Maar waarom is ontbijt met havermoutpap dan zo goed voor het cholesterol? Zelfs zo goed dat de hoogleraar het beter noemt dan statines. 1 Dat zijn toch de vezels. Die oplosbaar zijn, uit haver. Nu vind je ze ook in rogge en gerst, deze beta-glucanen. Maar haver is de rijkste bron. 

Vezels uit haver

  • vormen een dikke gel in de darmen: dit geeft een vol en verzadigd gevoel
  • ze voeden de gunstige microflora in de darmen: op deze manier helpen ze je immuunsysteem

Naar schatting heeft bijna de helft van de 40-plussers een te hoog gehalte van het verkeerde cholesterol. Dus ontbijt met havermoutpap is geen verkeerde keuze. 

Beter dan statines

Een van de weinige natuurlijke stoffen waar fabrikanten gezondheidsclaims voor kunnen maken zijn beta-glucanen. Zegt Seal. Dan is de voornaamste claim dat ze het cholesterol verlagen. 

Hoe?

Doordat ze een dikke gel in de darmen vormen. Die is als behanglijm en verlaagt de opname van cholesterol. Tegelijkertijd stimuleert het de afscheiding van galzouten. Die laatste worden gemaakt van cholesterol. Dus hoe meer galzouten je kwijtraakt, des te meer cholesterol er verbruikt wordt. Om de zouten te maken.

Zo circuleert er minder van de vetstof in het bloed. Bijkomend voordeel zijn de gunstige veranderingen in darmflora. Kortom: dat een ontbijt met havermoutpap gezond is, is duidelijk.

Weinig nodig voor effect

vezels havermoutpap
Het zijn de beta-glucanen in havermoutpap, die het zo’n gezond ontbijt maken

Voor een verlaging van het schadelijke LDL-cholesterol is 3 gram beta-glucanen nodig. 1 En dit is ongeveer wat je met je ontbijt met havermoutpap binnenkrijgt. Per kom van circa 70 gram. Deze dosis staat qua cholesterolverlaging volgens Seal gelijk aan die van statines. 

Andere voordelen van ontbijt met havermoutpap

Ontbijt met havermoutpap doet nog meer. Omdat beta-glucanen uit haver boterzuur en andere zuren vormen, hebben ze een anti-kanker effect. Dat komt omdat de zuren op het DNA van de darmcellen werken. .2

Bescherming tegen ziektes

Wie de meeste volle granen eet, zoals pap, i