Diabetes en beweging: zó wandelen heeft meeste effect - www.goedgezond.info

Diabetes en beweging: zó wandelen heeft meeste effect

diabetes, beweging en wandelen

Als je diabetes hebt, wat is dan de beste manier van beweging? Nou, wandelen heeft het beste effect. Maar niet zomaar wandelen. Varieer in looptempo, en je glucosespiegel wordt mooi stabiel. 

Diabetes: wandel, maar niet hetzelfde ommetje

beweging
Wat is de beste manier van beweging bij diabetes type 2? Wandelen! Maar wissel af in looptempo

Bij diabetes type 2 is wandelen de beste vorm van beweging. Maar niet als je steeds hetzelfde ommetje maakt. Varieer in loopintensiteit. Span jezelf met tussenpozen in.

Beweging houdt de glucosespiegel op peil bij diabetes type 2. Dat weten we allemaal. Maar welke manier van beweging is het meest effectief. Volgens onderzoekers is dit wandelen in een afwisselend tempo. Terwijl je dit doet geniet je lekker van je omgeving.

Hoe wandel je dan?

Volgens onderzoek 

Interval wandelen en wandelen in een gelijk tempo werden met elkaar vergeleken. Deelnemers bewogen 4 maanden lang 5x per week 60 minuten. Er was dus een intervalgroep en een continu-groep. 

Wat de intervalgroep deed

Deze deelnemers liepen 3 minuten snel en dan weer 3 minuten langzaam. Die manier van wandelen wisselden ze steeds af. Door de intensiteit verbrandden ze redelijk wat energie. 

Resultaat van beweging

Na 4 maanden wandelen had de interval groep een betere controle over de glucosespiegel. Dat kwam omdat het afwisselende tempo de insulineweerstand verbeterde.  Ook was de suikerverbranding verbeterd. Deze verbeteringen waren er niet in de continu-groep. 

Conclusie

Kortom: wandelen in een afwisselend tempo met variërende intensiteit is beter voor je bloedsuiker. Dan steeds hetzelfde ommetje maken. Het verbetert de insulineweerstand.  Zonder dat het lichaam ineens minder insuline aan gaat maken.Met andere woorden, je krijgt een betere glucosecontrole.  

Andere studies bevestigen dit. Ook is nordic wandelen heel gunstig voor een betere controle van de glucosespiegel.

Share