Migraine natuurlijk behandelen: dit werkt

natuurlijk behandelen

Migraine. Het is een aandoening die je stilzet in je normale dagelijkse bezigheden. Maar migraine kun je natuurlijk behandelen. Sommige zijn zelfs net zo effectief als medicatie tegen migraine! Zoals gember: die werkt net zo goed als sumatriptan.

Migraine natuurlijk behandelen volgens studies

Wat zegt de wetenschap

Cannabis

Niet alleen migraine, maar ook chronische pijn door bijvoorbeeld fibromyalgie kun je natuurlijk behandelen met medicinale cannabis

Reguleert serotonine

Uit recent onderzoek blijkt dat medische cannabis effectief is bij migraine. 1 Dankzij het natuurlijke middel neemt het aantal migraines per maand af. Voor het natuurlijk behandelen van migraine is het dus een prima middel.  

Waarom werkt het? Omdat ze neurotransmitters als dopamine en serotonine reguleren. Volgens onderzoekers spelen die een rol bij migraine. 

Is het veilig?

Als je medische cannabis gebruikt en je houdt je aan de voorschriften zit je aan de veilige kant. Google eens naar dr. Mark Ware (Pain Unit, Mc Gills University). Hij meldt dat cannabinoïden niet dezelfde toxiciteit hebben als andere medicatie voor pijnbeheersing, zoals opioïden en ontstekingsremmers. Volgens hem ismedicinale cannabis enorm nuttig bij chronische pijn door fibromyalgie en migraine.

Ook laat hij weten dat cannabis niet onder de 25 jaar wordt voorgeschreven, omdat de hersenen van tieners en jongvolwassenen nog in ontwikkeling en erg vatbaar voor THC zijn. Dit zou latente psychoses kunnen uitlokken. 

“We denken niet dat cannabis op zichzelf psychoses uitlokt, meestal is er een onderliggende risicofactor dat door cannabis ontmaskerd of onthuld wordt. We weten niet exact hoe dit zit en er kan niet op gescreend worden. Het ligt aan de leeftijd en aan de manier en hoeveelheid waarmee het gebruikt wordt.”

dr. Marc Ware/Mc Gills University, unit Pain

Groot hoefblad

Ook groot hoefblad vermindert migraine

Minder migraine-aanvallen

Heet ook wel butterbur. Deze plant behandelt al eeuwen pijn. Ook moderne studies over hoefblad melden dat het de frequentie van migraine-aanvallen vermindert. Wanneer je dit drie tot vier maanden lang dagelijks inneemt. (3) Je kunt migraine dus prima natuurlijk behandelen met deze plant.

Maar pas op. Als je onbewerkt hoefblad neemt, bevat het pyrrolizidine alkaloïden. Die beschadigen de lever. Neem dus extract in capsulevorm. Die zijn van de toxische stoffen gezuiverd. 

Moederkruid

Ter preventie van migraine

Dit kruid zie je overal om je heen. Dat is mooi want wil je migraine natuurlijk behandelen? Dan voorkomt moederkruid migraine aanvallen. Moet gezegd: niet altijd in alle gevallen. Maar toch de moeite waard om te proberen. 

Omdat het blad tot zweren kan leiden van mond, tong en lippen mag het niet gekauwd worden. Ook mag het niet gebruikt worden bij borstvoeding en zwangerschap.  Moederkruid is in capsules en extract beschikbaar.

Riboflavine

Natuurlijk behandelen van migraine kan met vitamine B2

Regelmatige consumptie noodzakelijk

Dit is vitamine B2. Waar het in zit? Je vindt het in melk, kaas, bladgroenten, peulvruchten, champignons en amandelen. B2 helpt bij de omzetting van voeding in energie. Omdat het niet in het lichaam wordt opgeslagen, is regelmatige consumptie noodzakelijk om aan de behoefte te voldoen. 

Met een hoge doses riboflavine (400 mg) kan je migraine heel goed natuurlijk behandelen. Want hetbleek effectief om de frequentie van migraines te verminderen. Bij een dagelijkse inname.  Neem het dan minimaal een half jaar. 6. Meestal veilig. Soms leidt het tot 

jeuk, brandend gevoel, gele of oranje urine en overgevoeligheid voor licht. (7)

CoQ10

Veelbelovend bij migraine

Q10 klinkt alsof het in een lab gefabriceerd is. Maar dit enzym is een krachtige antioxidant. Die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Als supplement is coenzym Q10 veelbelovend en niet alleen bij migraine. Ook een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes kun je natuurlijk behandelen met de antioxidant. 

Toen migrainepatiënten 300 mg CoQ10 per dag namen, hadden ze na 3 maanden een stuk minder last van migraine-aanvallen en migraine gerelateerde misselijkheid. (8)

Magnesium

Onmisbaar…ook bij pijnbestrijding

Magnesium is onmisbaar voor een goede orgaan- en celfunctie. Het mineraal activeert enzymen. Hiernaast helpt bij de energieproductie. En reguleert andere belangrijke nutriënten in het lichaam. Er is een verband tussen een lage magnesiumspiegel en migraine. Maar de inname van extra magnesium kan de spiegel weer omhoog krijgen. Zo voorkom je ook aanvallen. 

Voor het natuurlijk behandelen van migraine, neem je  dagelijks 600 mg magnesium. Hou dit in ieder geval 3 maanden vol. Deze duur/dosis verminderde het aantal migraineaanvallen met 41.6% bij deelnemers aan een studie. Wat ook verminderde? Dat waren de duur en intensiteit van de aanvallen. 9 

Melatonine

Geen symptomen van migraine meer

Melatonine is het meest bekend als het hormoon dat het bioritme reguleert. Daarnaast is melatonine ook een krachtige antioxidant. Die het immuunsysteem versterkt. Het nemen van 3 mg melatonine 30 minuten voor het slapen gaan is voldoende om aanvallen te voorkomen. Bij maar liefst meer dan 50% van de migrainepatiënten. (10) 

Een kwart van de patiënten ervaarde 

  • dat symptomen compleet verdwenen waren toen ze de melatonine 3 maanden innamen, 
    bij 20% was de frequentie afgenomen met 75%
    de rest van de patiënten ondervond een reductie van migraines van 50-75%
  • melatonine bleek ook de intensiteit en duur van de migraines te verminderen.

Pepermuntolie

Verlichting van pijn

Eigenlijk zou iedereen een flesje pepermuntolie in huis moeten hebben. Niet alleen voor het natuurlijk behandelen van migraine. Bij darmproblemen en problemen met haarverlies werkt het eveneens. 

Etherische olie van pepermunt bestaat voor ongeveer 50% uit menthol. Gebruik het  om zowel migraine te voorkomen als de duur van een aanval te verkorten. Hiervoor dep je een oplossing van 10% op het voorhoofd en de slapen. (11) 

Zo verlicht je ook symptomen als misselijkheid, overgeven, gevoeligheid voor licht en geluid. Andere onderzoeken melden soortgelijke resultaten. (12)

Pepermuntolie is veilig in gebruik, en werkt overigens ook goed bij het prikkelbare darmsyndroom (zelfs).

Lavendelolie

Door lavendelolie neemt pijnintensiteit af

Afname van pijnintensiteit

Lavendelolie is daadwerkelijk een krachtige pijnbestrijder. Daarom geschikt voor het natuurlijk behandelen van migraine. Vrouwen met ernstige menstruatiekrampen gebruikten dit. Ze wreven drie druppels lavendelolie in de handpalmen.  Dit inhaleerden ze vervolgens 5 minuten. Waarop een behoorlijke pijnverlichting volgde. 13  

Dit proces werd dagelijks meerdere keren herhaald. Gelukkig biedt essentiële olie van lavendel ook uitkomst bij migraine. Inhaleer in totaal 15 minuten de olie, en de pijn neemt af. 14 

Gember

Gember, net zo effectief als migraine medicatie

Dit is ook weer een opwindende uitkomst van een studie. Toen onderzoekers gember vergeleken werd met sumatriptan (medicatie voor acute migraine-aanvallen) kwam gember goed uit de bus. Zelfs zo goed dat de werking vergelijkbaar was met de migraine medicatie. Wat ze hiervoor namen? Dat was 250 mg poedergember (in capsulevorm).  Bijwerkingen waren er niet. 15) Kortom: het natuurlijk behandelen van migraine kan met gember. Je ervaart dezelfde pijnverlichting als sumatriptan.

 Twee uur na het gebruik van gember, ervaarden de studiedeelnemers

  • een duidelijke verlichting in pijnintensiteit 
  • en meldden ze een algehele tevredenheid m.b.t. de efficiëntie van gember
  • de deelnemers waren bereid om gember te blijven gebruiken.