Appels: dé snack voor je hersenen

appels

Natuurlijk is er van alles te koop voor meer alertheid en een betere stemming. Maar het kan eenvoudiger en goedkoper. Met appels. Lees waarom dit stuk fruit zo goed voor je hersenen, stofwisseling en aderen is.

Appels, slimme tussendoortjes

appel8.jpg
Appels zijn echt slimme snacks. Ze beschermen je hersenen

Ze zijn een dankbaar tussendoortje. Om even snel de honger te stillen. Toch is de appel meer dan dat. Want appels bevatten een stof die echt een extra bonus geven. Aan je hersenen en lichaam. Dit is fisetine. En die stof zorgt ook voor een betere stofwisseling. 

Wat doet fisetine nog meer?

  • Bestrijdt vrije radicalen  1 
  • Werkt tegen ontsteking 2
  • Beschermt tegen kanker 3 4 
  • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel 5

Fisetine zit ook in 

  • komkommers
  • aardbeien
  • druiven
  • uien
  • kaki’s
  • aardbeien

Aardbeien en appels bevatten de meeste fisetine.

Appels en je gewicht

Als je gewicht wilt verliezen is een betere stofwisseling vaak een vereiste. Nu zijn ze maar heel gewoon. En moet het zonder enige exotische aantrekkingskracht stellen. Vaak verorber je ze als gezond of snel tussendoortje. Om even de honger te stillen. Toch doen appels écht iets positiefs met je gewicht.

Remmen de groei van vetcellen

Ook weer door fisetine. Bij overgewicht moet de focus liggen op het remmen van een toename van vetcellen.  6  Dat is precies wat fisetine doet. Het voorkomt de groei van vetcellen. Plus dat appels je stofwisseling verbeteren. Vooral de vetstofwisseling. 7  Bij muizen onderdrukte fisetine vetophopingen in het vetweefsel. Onderzoekers zeggen dan ook dat  fisetine een goed anti-obesitas-middel is.  7

Tegen aderverkalking

Want wil je aderverkalking tegen gaan, eet ze. Wederom door de fisetine. 

appels
Appels zijn ook goede bestrijders van aderverkalking

Hoe ontstaat aderverkalking? 

Door verhoogde concentraties van lipiden.  Cholesterol en triglyceriden dus. . 8 Bij het dichtslibben van aderen door lipiden spelen macrofagen een sleutelrol. 9  Uit testen blijkt dat fisetine de oxidatie van bloedvetten via macrofagen afremt 10.  De letterlijke betekenis van macrofaag is ‘veelvraat’. Dit omschrijft de functie van dit type cel goed. Het eet de resten van dode of beschadigde lichaamseigen cellen. 

Kortom: dankbaar fruit voor je aderen.

Kurkuma is trouwens ook een bron van fisetine. 11

Je hersenen op appels

Nu je hersenen. Misschien het laatste waar je aan denkt: appels eten voor je hersenen.12 Maar omdat fisetine je zenuwcellen ondersteunt is dit geen verkeerd idee! Fisetine bestrijdt oxidatieve stress. En dat type stress leidt tot de dood van zenuwcellen. Bijvoorbeeld via een beroerte. Waarvan aderverkalking de belangrijkste oorzaak is. 

appel2.jpg
Door fisetine uit appels krijg je meer serotonine en noradrenaline in bepaalde hersengedeeltes

Omdat appels die laatste ook aanpakken, heb je er een slimme snack aan. Fisetine is echt de meest effectieve en beschermende flavonoïde die er is. Onderzoekers noemen de stof een nuttige behandeling voor geheugenproblemen. Verder heeft de flavonol een sterk ontstekingsremmend effect op de microglia (‘opruimingscellen’) in het brein. 13

De vruchten verminderen ook leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang. 14

Snack ze voor meer serotonine

Last maar zeker niet least. Wat dit goedkope stuk fruit voor noradrenaline en serotonine doet is ook bijzonder. Een hogere dosis fisetine verhoogt serotonine en noradrenaline in de frontale cortex en hippocampus
en werkt anti-depressief  15 16