Reumatoïde artritis door antibiotica?

reumatoÏde artritis

Volgens nieuw onderzoek vehogen antibiotica de kans op reumatoïde artritis doordat ze de darmflora veranderen. 

Antibiotica verhogen de kans op reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een autoimmuun aandoening die ontsteking aan de gewrichten veroorzaakt. Wat de exacte reden is is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

In ieder geval zijn er wel wat triggers. Zoals hormonale veranderingen en blootstelling aan bepaalde soorten stof of vezels. Ook virale en bacteriële infecties spelen een rol. 

Antibiotica veranderen darmmicrobioom nadelig

En volgens nieuw onderzoek is er nog iets dat een rol speelt. Namelijk antibiotica. Die veranderen het darmmicrobioom dusdanig dat het reumatoïde artritis triggert. Dit meldt een publicatie in journal BMC Medicine.

  • Antibiotica bevorderen infecties en darmaandoeningen

Hoe kwamen de onderzoekers tot deze bevinding?

Ze bouwden op eerdere observaties. Die lieten zien dat antibiotica de ontwikkeling van infecties en prikkelbare darm aandoeningen bevorderen. Vooral als antibioticagebruik al in de kindertijd startte. Dit verhoogt dan de kans al op jonge leeftijd. 1

Eerdere onderzoeken suggereerden dat antibiotica eveneens de kans op autoimmuunziekten verhoogt, zoals

  • diabetes type 1
  • leveraandoeningen
  • vormen van artritis

Wist je dat als je de tiende hersenzenuw stimuleert je de symptomen van reumatoïde artritis vermindert? Dus hoe stimuleer je deze zenuw?

Wat de studieauteurs ook opviel is 

  • dat bacterievrije muizen geen artritis ontwikkelen
  • en dat mensen met de ontstekingsziekte een andere samenstelling van darmbacteriën hebben

Dit alles lijkt te zeggen dat de darmflora belangrijk zijn bij de gewrichtsaandoening. Om die reden onderzochten de studieauteur en team het verband tussen antibioticagebruik en de ontwikkeling van deze ontstekingsaandoening.

Wat ze vonden was niet niks

Kans die 60% hoger ligt

Antibiotica verhogen het risico op reumatoïde artritis met 60%

Voor de conclusies werden de data van 22.677 patiënten met reumatoïde artritis geanalyseerd. Deze werden vergeleken met de gegevens van 90.000 gezonde volwassenen. Allen werden gemiddeld 10 jaar gevolgd. 

  • Wie een of meer keer antibiotica gebruikt had, had dus flink meer kans op de ontstekingsziekte. Hoe meer antibiotica des te groter de kans. 
  • Het type infectie waarvoor antibiotica genomen werd was ook van invloed. 
  • Antibiotica voor de bovenste luchtwegen verhoogden de kans het sterkst

Antibiotica verhoogt de kans op reumatoïde artritis. Dit komt door verstoringen in het microbioom of onderliggende infecties.” 

Hoe meer we leren over de complexiteit van de darmflora en factoren die ons microbiële ecosysteem beïnvloeden, des te beter dit is voor de gezondheidsuitkomsten.

studieauteurs