Dit maakt venkel zo gezond!

venkel gezond

Venkel wordt al eeuwen gebruikt als natuurlijke remedie, en is heel gezond.  Waarvoor precies, en wat zit erin? In deze blog lees je de belangrijkste voordelen van venkel.

Venkel heel gezond

Venkel. Deze plant heeft een aparte smaak. Een beetje anijsachtig. Alle delen van de plant zijn bruikbaar en gezond. Van steel en zaden, tot aan blad en bol. 


venkel

Uit het Nyeuwen cooc boeck van Gheeraert Vorselman,  vroege 16e eeuw:

Van coeck te backen

Neemt tarwenmeel oft bloemen met warmen watere also vele als ghi behoeft, ende wercket een luttel samen, dan neemt venckelsaet ende spec ghesneden terlincxwijse ende doeget int deech ende wercket wel tsamen tot tay deech ende maect eenen ronden coec ende bacten in den oven metten brode oft op den heert, &c. Inde plaetse vanden spec moech dy nemen boter oft olijfoly. Men bact ooc coec onder de asschencolen, mer sonder spec, met sout, venckel ende olie.

Bron


Waarom is venkel een natuurlijke remedie?

Er zit heel wat in, en daarom is venkel gezond!

Eén rauwe bol bevat 73 calorieën, 0,5 gram vet, 2,9 gram proteïnen, 17 gram koolhydraten, 7 gram vezels (28% ADH) en geen cholesterol. Een bol bevat ook (ADH): 27% kalium , 5% zout, 6% vitamine A, 11% calcium, 46% vitamine C, 9% ijzer, 5% vitamine B6 en 10% magnesium. Verder bevat venkel fosfor, zink, koper, mangaan, selenium, niacine (B3), pantotheenzuur, foliumzuur (B11), betacaroteen, luteïne, zeaxantine, vitamine E en vitamine K.

Aanvullend is venkel ook een natuurlijke bron van oestrogeen.


Goed voor botten

Goede voeding = nutriënten die samenwerken.

IJzer, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, zink en vitamine K dragen allemaal bij tot opbouw en behoud van botstructuur en -kracht. Deze mineralen vind je in venkel.

Fosfaat en calcium samen

Hoewel fosfaat en calcium beide belangrijk zijn is een uitgekiende balans wel noodzakelijk. Consumptie van teveel fosfor met te weinig calcium resulteert in botverlies. 

IJzer, zink en mangaan

IJzer en zink spelen cruciale rollen in de rijping en productie van collageen. Formatie van botmatrix vereist mangaan. Ook wat dit betreft is venkel een nuttige plant.

Vergeet vitamine K niet

Lage inname van vitamine K leidt tot verhoogd risico van botfracturen. Een adequate inname van deze vitamine is belangrijk voor een goede gezondheid en handelt als veranderingsfactor van botmatrix-proteïnen. Het is duidelijk: voor je botten is venkel gezond.

Honing is trouwens ook heel goed voor je botten, na sporten en tegen osteoporose

Bloeddruk verlagen met venkel

Iedereen weet dat een lagere zoutinname de bloeddruk verlaagt. Maar voldoende inname van kalium kan juist bloedvaten verwijden. Wat de bloeddruk reguleert. Wil je je bloeddruk verlagen, voeg venkel toe. Verder geleidt kalium de zenuwprikkels. Dus ook de werking van de spieren, het zenuwstelsel en het brein. 

Ook reguleert kalium de PH waarde van het bloed. Ook voor je bloeddruk is venkel gezond.

Een tekort aan kalium 

Een tekort kan verschillende oorzaken hebben.  Enkele symptomen van een kaliumtekort zijn vermoeidheid, hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag, spierkrampen, zwakte. Hier komt venkel eveneens van pas.

Het drietal kalium, calcium en magnesium verlagen de bloeddruk op een natuurlijke manier.

Gezond voor je hart

Waarom is venkel gezond voor je hart? Vezels, kalium, foliumzuur, vitamine C, vitamine B6 en de fytonutriënten ondersteunen een goede gezondheid van het hart. In venkel zitten betrekkelijk veel vezels. Die verlagen de triglyceriden waarden. 

Een inname van 4 gram kalium per dag verlaagt de kans op sterfte door een hartaandoening. Met maar liefst 49%. De vitaminen B6 en B11 voorkomen opstapeling van homocysteïnen. Homocysteïnen beschadigen aderen en leiden tot hartproblemen. Geniet van venkel, het is goed voor je hart.

Bescherming tegen kanker

Selenium wordt niet alleen gevonden in veel fruit en groenten, maar ook in venkel. 

  • Het speelt een rol bij de functie van leverenzymen
  • Helpt ook bij de ontgifting van kanker veroorzakende bestanddelen
  • Selenium voorkomt ook ontstekingen en vermindert tumorgroei. 

Darmkanker

Omdat vezels het risico op darmkanker verlagen, is venkel gezond. Vitamine C, A en betacaroteen zijn krachtige antioxidanten die cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Venkel bevat ook folaat (een andere vorm van vitamine B11 dan foliumzuur), dat een rol speelt in DNA synthese en herstel, en zo de vorming van kankercellen voorkomt.

Ontsteking

Choline is belangrijke en veelzijdige nutriënt in venkel. Heerlijk voor een goede slaap. Maar ook belangrijk voor spierbewegingen, leren en geheugen. Choline zorgt ook voor het behoud van de structuur van cellulaire membranen. Dat het chronische ontsteking voorkomt is een mooi extra voordeel.

Stofwisseling

Venkel is gezond omdat het een bron van vitamine B6 is. Daarom gaat je stofwisseling erop vooruit. Want deze vitamine speelt een vitale rol in de energiestofwisseling. Door koolhydraten en proteïnen om te zetten in glucose en aminozuren.

Stoelgang en gewicht

De vezels uit venkel (in venkel: 28% ADH, 7 gram) voorkomen verstopping. Wil je een regelmatige stoelgang, eet deze knol. Het helpt de afvoer van afvalstoffen en geeft een verzadigd gevoel.

 Betere opname van ijzer

Ook wat ijzer betreft is venkel gezond. Goed samengestelde voeding zoals de anijsachtige knol is rijk aan vitamine C (in venkel: 46% ADH), waardoor het lichaam optimaal ijzer opneemt

Oestrogeen

Als je in de overgang bent is venkel gezond. Want het is een natuurlijke bron van oestrogeen. Dit hormoon is cruciaal bij de regulatie en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken. En natuurlijk de regulatie van de menstruele cyclus en vermindering van overgangsklachten. Oestrogeen speelt ook een rol bij alle gewichtsfactoren zoals hongergevoel en energieomzetting.

Huid

Venkel is voor de huid gezond. Het bevat namelijk bijna de helft van de ADH vitamine C. Collageen is afhankelijk van vitamine C. Omdat vitamine C beschermt tegen schade door zon, roken en vervuiling is het goed voor je huid. Hiernaast bevordert deze vitamine de aanmaak van nieuw collageen. Natuurlijk onmisbaar voor een veerkrachtige huid. 

Hoe betrek je venkel bij je voeding?

Venkel heeft een knapperige textuur en een mild zoete smaak. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan elke maaltijd. Alle delen van de plant kunnen gegeten worden, en de zaden worden vaak gebruikt als kruid in veel recepten. 

Als je venkel koopt, let er dan op dat de bollen stevig zijn. De kleur moet wit of lichtgroen zijn. Vermijd de venkel met een gevlekte en gekneusde bol. Kijk of stengels en blad groen en recht zijn. Bloemig blad betekent dat de plant te rijp is.

Venkelsalade

venkelsalade

Meng plakjes venkel met een variatie aan groenten voor een lichte salade.

Verse venkel kan ongeveer 4 dagen in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Je kunt venkel echter het beste eten vlak na aankoop, omdat het snel de smaak verliest. Gedroogde venkelzaadjes kunnen ongeveer 6 maanden bewaard worden in een luchtdichte box op een koele, droge plek zoals een kruidenlade. Snij de stengels van de bol af bij de basis. Snij de bol verticaal door.

Recepten voor venkelsalade

Veiligheid

Sommige kruiden (koriander, venkel en karwij) kunnen allergische reacties veroorzaken. Betablockers kunnen zorgen voor een toename van kalium in het bloed. Bij gebruik van betablockers kan venkel alleen met mate gegeten worden.

Overdrijf niet met het eten van kaliumrijke voeding. Een goed voedingspatroon is gevarieerd, in plaats van geconcentreerd op veel van dezelfde voeding (ook als deze voeding gezond is). Veel kalium kan de nieren beschadigen en beschadigde nieren zouden een overschot aan kalium niet uit het bloed kunnen filteren, wat ernstige gevolgen zou kunnen hebben.

Bronnen

Fennel, bulb, raw, USDA National Nutrient Database, accessed 4 September 2014. Anticancer Vitamins and Minerals, Machowsky, MS, RD, CDN, CSCS, Jason, Nutrition 411, reviewed February 2014, accessed 4 September 2014.Choline, Nutrition 411, last reviewed December 2008, accessed 9 February 2014.Increasing Dietary Potassium – Find Out Why Most People Need to Consume More of This Mineral, Antinoro RD, JD, LDN, Linda, Today’s Dietitian, Vol. 14 No. 12 P. 50, accessed 4 September 2014.Bone Health: Looking Beyond Calcium, Nutrition 411, last reviewed March 2009, accessed 4 September 2014.Lower Blood Pressure Naturally, Robb, Matthew, Today’s Dietitian, accessed 4 September 2014.Rare and Unusual Food Allergies – Learn About What They Are, What Causes Them, and the Associated Symptoms, Collins, MS, RD, LD, Sherry, Today’s Dietitian, Vol. 15 No. 9. P. 54, accessed 7 September 2014.Estrogen, Diet, and Body Weight, Koontz, RDN, LDN, Elaine, Nutrition 411, last reviewed April 2014, accessed 7 September 2014.