6x Ernstige bijwerkingen van maagzuurremmers

bijwerkingen van maagzuurremmers

Studies melden de ernstige bijwerkingen van maagzuurremmers.  Zo leiden ze onder andere tot nierziekten, hartaanvallen en dementie. Maagzuurremmers zijn schadelijk voor darmflora, lever en pH.

Maagzuurremmers en je gezondheid

Maagzuurremmers ruïneren je gezondheid, volgens een paar nieuwe studies. Vanwege de ernstige bijwerkingen van maagzuurremmers kun je zuurbranden misschien beter natuurlijk behandelen.

Brandend maagzuur natuurlijk behandelen, 20 bewezen tips

Slecht voor onze lichaamscellen

Een van de ernstige bijwerkingen van maagzuurremmers is dat ze de productie van zuur blokkeren binnen de mitochondriën. 1  Deze kleine energiefabriekjes bepalen onze totale gezondheid, ontgifting en energieniveau. Als ze goed functioneren blijven we lang jong en gezond. Ze houden onze cellen blij en energiek. Soms heeft je cel meer zuur nodig, en soms wat minder. Maar de cellen regelen dit zelf. Mocht er een maagzuurprobleem zijn, dan keert dit meestal weer prima om door het gebruik van de juiste voeding. Het is immers beter om de oorzaak aan te pakken dan de symptomen te bestrijden.

Chronische nierziekten

Bijwerkingen van maagzuurremmers gelden ook voor je nieren.  Want alsof de eerstgenoemde bijwerking nog niet erg genoeg is, laat een andere studie weten dat maagzuurremmers behalve acuut nierfalen ook chronische nierziekten veroorzaken. Wie langere tijd een maagzuurremmer gebruikte had 76% meer kans op een chronische nierziekte. 2, 3, 4  

Verlies van breinfunctie

Eén type maagzuurblokker is de PPI; deze behandelt brandend maagzuur en GERD (gastro-oesophageale reflux, waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm). Een PPI vergroot het risico op verlies van breinfunctie en zorgt voor vochtophoping in de buik, laat Hepatology in de huidige editie weten. 5  Voorbeelden van PPI’s zijn Nexium, Prilosec en Prevacid.

Andere pH, andere darmflora

brandend maagzuur natuurlijk behandelen
De bijwerkingen van maagzuurremmers zijn vrij ernstig

Nog een paar ernstige bijwerkingen van maagzuurremmers. Die zijn voor je pH en darmflora. Het verlies van breinfunctie gebeurt wanneer de lever niet in staat is om giffen uit het bloed te verwijderen, dit heet hepatische encephalopathie (HE). PPI-gebruik is een risicofactor voor HE. PPI’s dragen hiertoe bij doordat ze de darmflora in de war sturen: ze bevorderen de verplaatsing van de darmbacteriën. PPI’s leiden tot een hogere pH van de maag (minder zure maag), maar dit bewerkstelligt de overgroei van bepaalde bacteriën. Deze bacteriën belanden vervolgens in de bloedbaan en lymfeklieren. En zo ontstaat HE en spontane bacteriële peritonitis.  Onderzoekers stellen dat artsen bedachtzamer moeten zijn bij het uitschrijven van PPI’s, vooral bij mensen met leverproblemen.

Terugkerende infecties

Studies melden ook bacteriële infecties als bijwerkingen van maagzuurremmers. In 2015 publiceerde Clinical Gastroenterology and Hepatology dat infecties geneigd zijn terug te keren door PPI-gebruik.

Dementie

Een van de bijwerkingen van maagzuurremmers waar we eveneens niet op zitten te wachten.  Studies linken PPI’s en dementie met elkaar.  Zo was er een onderzoek waarbij 73679 patiënten gedurende een periode van 7 jaar gevolgd en onderzocht werden. De mensen die maagzuur remmende middelen namen liepen een dubbel risico op de neurodegeneratieve ziekte. De auteurs meldden dat het vermijden van PPI’s dementie kan voorkomen. en de ontwikkeling van dementie kan remmen. 6

Andere risico’s zijn: een verhoogde kans op hartaanval, hartritmestoornissen, longontsteking, spierkrampen, zwakke botten. Sommige van deze problemen zijn gelinkt aan de opname en het gebruik van proteïnen en mineralen, wat anders verloopt door maagzuurremmers.

Maagzuur is onmisbaar

Voor een goede vertering en voor de productie van verteringsenzymen is maagzuur nodig.  Maagzuurremmers geven verteringsproblemen en die leiden tot onder andere botontkalking door tekorten aan calcium, magnesium en vitamine B12.

Het maagzuur remmen of blokkeren kan tijdelijk verlichting geven maar maakt het oorspronkelijke probleem erger. Een tekort aan maagzuur, hypochloride, komt veel voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Sommige symptomen lijken op die van een overschot aan maagzuur. Dus neemt men maagzuurremmers. Terwijl er eigenlijk een tekort aan maagzuur is.

PPI’s zijn ook slecht nieuws voor de slokdarm en veroorzaken heesheid, kuchen, longontsteking en mogelijk zelfs slokdarmkanker.

Vitamine en mineraal tekorten

Behalve bijwerkingen van maagzuurremmers zoals botontkalking en de andere ernstige aandoeningen is er nog een probleem. En dat is een tekort aan aminozuren, vitamine K, vitamine B12, kiezelzuur, boron zuur, calcium en zink. Een tekort aan vitamine B12 komt veel bij oudere mensen voor, en is gekoppeld aan een achteruitgang van het mentale welzijn. Er zijn experts die stellen dat iedereen vanaf de middelbare leeftijd een B12 supplement zou moeten nemen.

De bijwerkingen van maagzuurremmers zijn dus nogal ernstig. Middelen tegen brandend maagzuur verminderen dus het maagzuur, leiden tot infecties van onder andere het maag-darmkanaal; zoals diarree, colitis, c-difficile en candida. Niet zo gek als je weet dat maagzuur de eerste lijn van verdediging is tegen infectieuze organismen.

Er is ook goed nieuws: ongeveer 60% van de patiënten die maagzuur medicatie neemt, heeft ze niet nodig. Maagzuurproblemen kunnen omgekeerd worden door goede eetgewoonten, kruiden en speciale nutriënten. 7