Verbetering van stemming, werkt dit plantenextract?

Voor verbetering van de stemming krijg je vaak medicatie. Maar dit komt niet zonder bijwerkingen. Sommige plantenextracten hebben die niet. Werkt dit plantenextract, en hoe veilig is het?

Verbetering van stemming, wat werkt?

verbetering van stemming
Is er een natuurlijke remedie voor verbetering van stemming die werkt?

Als je last hebt van stemmingsstoornissen zoek je naar manieren voor verbetering van de stemming. Een mogelijkheid is medicatie. Het is mooi dat dit er is, en velen hebben er baat bij. Het voorkomt erger, en je ervaart meer balans. Maar wat als je een natuurlijke manier en minder bijwerkingen wilt? 

Chronische stress aanpakken

Een verstoorde stemming, we hebben er allemaal weleens mee maken. Is het chronisch dan zoek je naar iets voor verbetering van stemming. Vooral als je in stressvolle omstandigheden zit. Want van chronische stress krijgen we last van gezondheidsproblemen.

Geen diazepam/oxazepam?

Wat kun je doen? Voor verbetering van stemming zijn er “pammetjes”. Wel zijn die oorspronkelijk bedoeld voor kortdurend gebruik. Bij langer gebruik zijn ze nadelig voor ons denkvermogen

De chemische stemmingsverbeteraars worden gelinkt met

 • Gewichtstoename
 • Verstopping
 • Slapeloosheid
 • Geen zin in seks
 • Hoofdpijn
 • Depressie
 • Suïcidale neigingen
 • Gedeprimeerde stemming
 • Toegenomen angstgevoelens
 • ‘Mist’ in het hoofd

( 1, 2, 3, 4)

Aanhoudende stress, hoe herken je dat? 

Hieronder vallen

 • piekeren en bezorgdheid
 • gevoelens van hopeloosheid (iets duurt te lang)
 • slapeloosheid
 • cognitief verminderd functioneren
 • gewichtstoename
 • libidoverlies 
 • verzwakt immuunsysteem
 • cardiovasculaire problemen

Als je hieronder lijdt, onderneem dan actie. Om te voorkomen dat het jaren van je leven neemt. Werk tijdig aan verbetering van stemming. ( 5)

Natuurlijke manieren om de stemming te verbeteren

Je kan kijken naar natuurlijke manieren voor verbetering van stemming. Bepaalde natuurlijke remedies werken echt. Moet je van iets dat in een loop der tijd ontstaan is, verbetering op een kort termijn verwachten? Dat kun je je afvragen. Natuurlijke remedies hebben misschien langer tijd nodig.  

Probiotica tegen angst en depressie

Probiotica bijvoorbeeld. Werken tegen angst en depressie.  ( 6) Probiotica veranderen de neurochemie in de hersenen. Dit vergt tijd, maar er komt wel verbetering van stemming. Als je de hoeveelheid L. acidtobaccilus en L. rhamnosus verhoogt, verminderen stress gerelateerde symptomen.

Zo neemt de hoeveelheid cortisol af naarmate de rhammosusbacterie toeneemt. Maar ook de Bifidobacterium longum en Bifidobacterium bifidum bewijzen zich qua verbetering van de stemming.  ( 7, 8)

Nu kanna

Nu deze. Kanna. Of te wel Seceltium tortuosum. Die steekt met kop en schouders boven de rest uit. Heet ook wel kanna root. Studies zeggen dat het verbetering van stemming geeft. En dat het vrolijker maakt. Zelfs gaan mentale kracht en energie erop vooruit. 

Binnen 30 minuten (9, 10)

 • krijg je verbetering van stemming
 • ebt spanning weg
 • verbetert de cognitieve functie

Medicine hunter Chris Kilham zegt het zo:

“Ongeveer een half uur na het consumeren van sceletium, worden je hersenen helemaal helder en krijg je het gevoel dat alles mogelijk is. Er ontstaat een eindeloze capaciteit van ideeën.”

Herprogrammeer je brein voor geluk

Onderzoekers zeggen dat sceletium’s mechanisme voor actie iets is wat ze nog niet eerder zagen. Het werkt zo. Sceletium of te wel kanna bevat alkaloïden die zich binden aan de 5-HT receptoren in de hersenen. Hierdoor kan serotonine langer circuleren. Dat zorgt voor verbetering van stemming.

 • Meer serotonine betekent
 • een betere stemming
 • betere slaap
 • minder snacktrek
 • minder lijden en pijn. 

(11)

Gevoel van opluchting

Mensen die het innemen noemen dat ze een gevoel van opluchting. Plus mentale helderheid en verbetering van stemming. Dit is ongeveer binnen ongeveer een half uur. (12)

De voordelen van sceletium/kanna

 • Mentale helderheid, verbeterde stemming
 • Betere focus en beter geheugen
 • Toegenomen energie en motivatie
 • Minder stresshormonen
 • Minder angst, bezorgdheid en piekeren
 • Bescherming voor hart
 • Versterking van immuunsysteem
 • Minder lekkere trek
 • Verbeterd libido

Veiligheid van sceletium

vrolijk2.jpg
Het plantenextract kanna werkt voor een betere stemming. Al binnen een half uur. Maar let op de kanna die je kiest

Dat klinkt allemaal goed. Maar voordat je iets bestelt, zijn er dingen die je moet weten.

Veiligheid/onveiligheid

Op dit moment is Zembrin® het enige gepatenteerde en legale sceletiumextract. Dit is ook het extract dat in onderzoeken gebruikt is. En waarvoor de bovenbeschreven voordelen gelden als het om verbetering van stemming gaat. Sommige shops gebruiken de Zembrin-naam, terwijl het geen Zembrin is. Het is dan onduidelijk wat ze in werkelijkheid gebruiken, dus mogelijk onveilig.

De dosis

Volgens de onderzoeken is en dosis van 25 mg per dag effectief voor verbetering van stemming. Dit komt neer op een pil per dag. Heb je Zembrin en meer nodig? Dan is de kans groot dat dit niet de gepatenteerde is.

Wetenschap staat als een rots

De wetenschap achter sceletium staat als een rots. Want het werkt binnen 30 minuten voor verbetering van stemming. Let wel: de gepatenteerde is natuurlijk en veilig tot 25 mg per dag (13).

Niet verslavend

Het is niet verslavend en maakt niet slaperig. Er is echter veel sceletium te koop dat niet de goede kwaliteit bezit. Sommige supplementen zijn daadwerkelijk gemaakt met Zembrin®, maar zijn helaas wel prijzig. CalmTrex is een Zembrin-sceletium, is minder prijzig en bevat de juiste dosis (25 mg) per capsule. Hiermee krijg je absoluut een verbetering van stemming.

Bronnen: 1. Can J Psychiatry. 2002;47(2):174-180. 2. Harris, G. Debate Resumes on the Safety of Depression’s Wonder Drugs. New York Times. 8/7/03. 3. Brit J Psychiatry. 2000;177:551-6. 4. Cohen, JS. Suicides and Homicides in Patients Taking Paxil, Prozac, and Zoloft: Why They Keep Happening – And Why They Will Continue. Underlying Causes That Continue to Be Ignored by Mainstream Medicine and the Media. The MedicationSense E-Newsletter. Oct.-Dec. 2003. 5. Stress in America: Our Health at Risk. American Psychology Association. 1/11/12. Retrieved 9/3/13. http://www.apa.org/news/press/releases/stress/2011/final-2011.pdf http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110829164601.htm

Overige bronnen 6. Messaoudi M, et al. Assessment of psychotropic-like properties of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in rats and human subjects. Br J Nutr 2011; 105:755-64. 7. Messaoudi, M, et al. Beneficial psychological effects of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in healthy human volunteers. 8. Gut Microbes July/August 2011; 2:4, 256-261. 9. J Ethnopharmocol. 2008 Oct;119(3)653-663. 10. J Ethnopharmocol. 2009 Jan;121(1):86—91.11. Neuropsychopharmacol. 2013; 1—9. Epub ahead of print 8/21/13. doi:10.1038/npp.2013.183 12. J Alt Comp Med. Epub ahead of print 2/26/ doi:10.1089/acm.2012.0185 13. www.nature.com/npp/journal/v38/n13/full/npp2013183a.html#bib32