Waarom cottage cheese zo gezond is

cottage cheese

Cottage cheese is populair bij lijners en atleten. Daar zijn goede redenen voor. Dit jonge kaasje van gestremde melk is goed voor je bloeddruk, botten en spieren. Er zit veel voedingswaarde in!

Wat zit er in cottage cheese?

In het gezonde zuivelproduct vind je proteïnen, calcium, vitamine A en B. 

Eet het tegen osteoporose

Cottage cheese is een goede bron van calcium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van tanden en botten en voorkomt osteoporose. Minder bekend is dat calcium de bloeddruk reguleert en dat het bepaalde vormen van kanker zou voorkomen, zoals prostaatkanker.

Voor meer energie

Als jij of je kind een beetje suf bent, voeg dan dit milde zuivelproduct toe aan het dieet. Volgens een studie uit 2005, krijgen kinderen meer energie door onder andere cottage cheese te eten (1)

Goed voor je bloedsuikerspiegel

Het aantal mensen met een metabool syndroom is rijzende en tevens is het voor veel mensen lastig om een stabiele bloedsuikerspiegel te houden. Het eten van cottage cheese kan de kans op het metabool syndroom verkleinen. Dit geldt dan voor mannen, met of zonder diabetes. (2)

Helpt je gewicht op peil te houden

Cottage cheese kan ook fijne voeding zijn, wanneer je gewicht wil verliezen. Het milde zuivelproduct kan het bereiken van je doel ondersteunen. Dankzij de proteïnen, die onder meer het hongergevoel tegengaan. Zo helpt cottage cheese bij vrouwen met overgewicht en vrouwen in de pre-menopauze. Niet alleen gaat vet verloren. Ook neemt de vrije spiermassa toe. (3,4)

Gezond voor je darmen

In sommige hüttenkäse zit probiotca. Met name de Lactobacillus GG staat bekend omdat deze nogal wat gezondheidsvoordelen heeft. Een ding is zeker, probiotica ondersteunen een gezonde darmgezondheid. (5)

Zijn er ook nadelen?

Calcium is dan wel gezond zijn voor de botten en tanden. Maar zout is dat niet. En helaas bevat cottage cheese veel zout (tot maar liefst 696 mg per cup). Dit kan de positieve effecten teniet doen, die calcium op de bloeddruk heeft. (6)

Ook heeft het kaasje nog een ander nadelig gevolg.  Tenminste, als je het in grote hoeveelheden eet. Dan kan de hoge calciuminname juist de kans op prostaatkanker vergroten. (7) Toch is dit te verwaarlozen. Het gaat in dit geval echt om grote hoeveelheden. 

Referenties www.archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=486041 www.jech.bmj.com/content/61/8/695.short www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22642074 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775530 www.europepmc.org/abstract/med/9924285 www.ajcn.nutrition.org/content/72/3/681.long www.ajcn.nutrition.org/content/74/4/549.short