Waarom tijmolie in je medicijnkastje hoort

tijmolie

Als je een antibacteriële olie zoekt, dan hebben de meeste etherische oliën veel te bieden. Hun antibacteriële eigenschappen zijn vaak uitmuntend. Dit geldt ook voor etherische tijmolie. En de olie heeft nog meer interessante werkingen!

Tijmolie, niet alleen antibacterieel

De huidige editie van Journal JMB meldt hier een en ander over. Maar tijmolie doet meer dan pathogene bacteriën doden. En dat maakt etherische olie van tijm een hele goede olie! Een om standaard in huis te hebben.

Ook tijmolie past in de Top Natuurlijke Antibiotica

Plant bestanddelen in oude tijden

tijmolie
Etherische olie van tijm is niet de enige die antibacterieel is, de kruidenoliën zijn dat.

Al eeuwenlang worden planten gebruikt voor vele doeleinden. Zoals voor de behandeling van infectieziektes. En als houdbaarheidsmiddel voor voeding. Natuurlijk vind je ze in parfums. Maar tegenwoordig is er behoefte aan effectievere medicatie. Vanwege de toenemende antibioticaresistentie. Een antibacteriële olie is dus welkom.

Planten zijn uniek

Planten zijn een unieke bron. Van antibacteriële, schimmelwerende en antiparasitaire stoffen. Oliën van kruiden en planten zijn veelbelovend. Als vervangers voor de huidige antibiotica. Zo ook tijmolie. De tradities uit het verleden, kunnen de nieuwe drugs van de toekomst zijn.

Al in de prehistorie waren de antibiotische, antiseptische en andere therapeutische toepassingen bekend. In de meeste beschavingen wordt er al zo’n 60.000 jaar gebruik van gemaakt! 1

Uit de review in Journal of Microbiology and Biotechnology (Journal JMB)

Volgens de World Health Organization vertrouwt ongeveer 80% van de wereldbevolking op medicinale planten en hun extracten. De farmaceutische, industrie is gebaseerd op de kennis over medicinale planten. Om infecties en ontstekingsziekten te behandelen. Ook dienen ze als houdbaarheidsmiddel (vanwege de antibacteriële en schimmelwerende werking). Oude volken vertrouwden op herbalisme. Van Grieken en indianen tot Arabieren. Hippocrates noemde zelf 300 tot 400 medicinale planten. In het werk van Dioscourides ‘De Materia Medica’ werden medicamenten beschreven, die de kennis leverden voor latere medicinale bereidingen.

Paracelsus (16e eeuw) noemde als eerste de term etherische olie. Hij noemde het effectieve bestanddeel van elke medicament ‘Quinta essentia”. Dit zijn de de componenten van etherische oliën. Van de belangrijkste plantenbestanddelen zit ongeveer 85% in een etherische olie. Naar schatting zijn er ongeveer 3000 erkende oliën zijn. Stoomdistillatie is een manier om ze te krijgen. Dit werd 2000 jaar geleden al uitgevoerd door de Egyptenaren, Indianen en Perzen. De techniek werd verder verfijnd door de Arabieren in de 9e eeuw.

Antiseptisch en antischimmel

Tijmolie komt van het kruid Thymus vulgaris, en is familie van de munt. Het wordt gebruikt bij aromatherapie, in de keuken en in mondverzorgingsproducten. Tijmolie is een van de sterkste antioxidanten. Het balanceert de hormoonspiegel en helpt vrouwen bij menstruele en menopauzale problemen. De olie beschermt ook tegen ziekten, huidaandoeningen en infecties.

Etherische olie van tijm bevat 20%-50% thymol; thymol maakt de olie antiseptisch. Vandaar dat je het ook wel in mondwaters tegenkomt. Het doodt effectief ziektekiemen in de mond en beschermt het gebit tegen plaques. Thymol bestrijdt ook schimmels.

8 Voordelen van tijmolie

antibacteriële olie

# 1 – Lost verstopping op

Tijmolie lost verstopping op en heelt infecties in luchtwegen. Ook bij keelpijn en hoesten is tijm heilzaam. De gewone verkoudheid brengt akelige symptomen met zich mee, die alle aangepakt worden door de olie van dit kruid. Ook ontsteking wordt aangepakt. Pepermuntolie en lavendelolie doen dit overigens net zo sterk. 2

# 2 – Antibacteriële olie

Behalve thymol bevat tijm ook carofyleen en kamfer, die de olie eveneens antiseptisch maken –zowel op de huid als in het lichaam. De olie kan allerlei infecties helen, ook in de darmen en de luchtwegen. Toen de Medical University of Lodz tijmolie testte op 120 bacteriestrengen die geïsoleerd waren van patiënten met infecties in de mond, luchtwegen en/of het urigenitaal stelsel, bleek de olie sterke activiteit te tonen tegen alle strengen. Zelfs tegen strengen die resistent voor antibiotica zijn. 3 Olie van dit oorspronkelijk mediterrane kruid is ook een prima middel tegen parasieten! 4 5 6 7

# 3 – Tegen wonden en littekens

Tijmolie kan een remedie tegen acne, wonden en littekens zijn. 8 9 Probeer dit altijd eerst voorzichtig uit, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de pols. Gebruik niet meer dan 2 druppeltjes, die eventueel verdund zijn met een neutrale dragende olie. Ook verdunde etherische olie van lavendel heeft een genezende werking, op onder andere littekens. 10  Het is slim om de etherische olie te combineren met avocado olie, omdat avocado olie ook een helende werking heeft bij littekens.

# 4 – Voor je hersenen

Een studie in British Journal of Nutrition laat veranderingen in enzymactiviteit zien na behandeling met tymolie. De olie bevorderde de breinfunctie en de samenstelling van vetzuren in het brein, bij oude ratten. 11 Overigens heeft niet alleen tijmolie een boostend effect op het brein, uit eerdere studie blijkt dat ook rozemarijn en pepermuntthee het geheugen en andere aspecten van de cognitie verbeteren.

# 5 – Een gezond gebit

Niet voor niets wordt tijm toegepast in mondverzorgingsproducten. Het behandelt allerlei gebitsproblemen zoals gingivitis, tandsteen en een slechte adem. Dankzij de antibacteriële activiteit raak je de bacteriën kwijt die dit soort mondproblemen veroorzaken. En thymol heeft een beschermende werking op de tanden zelf. 12 13

# 6 – Bij menstruatiepijn

Tijmolie is net zo effectief in het stillen van pijn als ibuprofen, bij vrouwen met dysmennoroe. Dit bleek uit een studie waarbij 25 druppels etherische tijmolie (2%)  gegeven werden bij aanvang van de pijn, en dit elke 6 uur herhaald werd.  14 Helaas is uit de studie niet duidelijk op te maken hoe deze druppels toegediend werden. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid niet oraal geweest zijn (te hoge dosis).

# 7 – Als insectenverdrijver

Er zijn veel natuurlijke middelen die insecten, zoals de vervelende muggen, verdrijven. Tijm is er een van. 15 Muggen, vliegen, luizen en mijt; ze houden niet van tijm. Een paar drupjes van deze geurende olie in je oliebrander of een kommetje, en je hebt er geen last meer van. Je kunt ook een paar druppels mengen in een neutrale bodylotion. Ben je toch gestoken: breng dan een drupje tijmolie aan, want het behandelt ook insectenbeten en –steken.


Tip!

# 8 – Tegen angst, stress en slaapproblemen

Zoek je iets tegen stress, angst en slaapproblemen? Denk aan tijmolie. Maar lavendelolie is hierin krachtiger. 16 Lavendelolie behandelt stress, gespannenheid en angst. En doet dit als de beste. 17  18 Een paar druppeltjes kunnen al een verschil maken. Leg een doekje met wat druppels naast je kussen. Wrijf het in je handpalmen en inhaleer het (zo’n 5-10 minuten). Of doe het in je badwater.

Net zo effectief als Lozazepam

Onderzoeken laten zien dat (ook oraal ingenomen) lavendelolie net zo doelmatig bij angst en depressie is als Lorazepam, en dat ook andere kruiden deze klachten effectief behandelen .

In dit artikel in het Tijdschrift voor de Psychiatrie vind je meer informatie over het gebruik van lavendelolie bij angststoornissen )

Hormonen in balans


Tijmolie heeft ook de eigenschap dat het de progesteronproductie verbetert. Een lage progesteronspiegel kan in verband staan met het polycysteus Ovarium syndroom (PCOS) en depressie. Van de 150 kruiden die getest werden op de progesteron productie, en die de groei van kanker cellen remmen. 19 , hoorde tijmolie bij de top 6. 20  Tijmolie is giftig voor bepaalde kankercellen, maar niet voor de gewone cellen. 21 Tijmolie lijkt ook de menopauze te vertragen, en verlicht tevens de symptomen hiervan.

Tijmolie tegen haarverlies

Naast lavendel- en rozemarijnolie, kan ook tijmolie succesvol worden ingezet tegen haarverlies. Dit moet wel een aantal maanden lang consequent in gemasseerd worden. Voor deze behandeling worden een paar druppeltjes etherische olie toegevoegd aan druivenpit- of jojobaolie. De toevoeging van etherische olie is effectiever dan massage met een dragende olie alleen. 22

23

Tegen pathogene bacteriën

  • Carvacrol en thymol zijn de krachtigste bestanddelen tegen Listeria monocytogenen (gevolgd door cinnamaldeyde uit kaneel en isoeugenol).
  • Beschikt over buitengewone antibacteriële activiteit tegen E. coli en andere pathogene bacteriën, net als oregano en basilicum olie (etherische olie van kaneel en kruidnagel zijn ook krachtige bacteriedoders, en hiernaast ook het meest bacteriostatisch –ze voorkomen vermenigvuldiging tegen bacteriën zoals Campylobacter jejuni, E. coli, Salmonella enteritidis, L. monocytogenes en S. aureus en andere.

Tegen schimmels

  • De antischimmel werking staat in direct verband met de aanwezigheid van fenol-alcohol
  • Tijm is sterk schimmelwerend tegen allerlei schimmels, waaronder , 7 strengen van Candida albicans (net als Oregano), en schimmels in voeding

Hoe gebruik je de olie

  • Doe een paar druppels in badwater
  • Wrijf een paar druppels in de handpalmen en inhaleer het 5-10 minuten, herhaal dit een paar keer per dag. Dit is ook voor een betere bloedsomloop.
  • Voeg 2 á 3 druppels toe aan water, als mondwater
  • Behandel een verstopte neus door 2 druppels olie te inhaleren of toe te voegen aan het stoomwater
  • Kalknagels kun je behandelen met tijmolie door 5 druppels toe te voegen aan een voetbad
  • Bij huidproblemen gebruik je 2 druppels op het betreffende stukje huid

Tijm en tijmolie zijn mogelijk onveilig:

Voor kinderen, bij zwangerschap en borstvoeding, bij een hoge bloeddruk, bij sommige medicatie (zoals tegen hoge bloeddruk), bij hart- en schildklierproblemen.

Raadpleeg voor verstandig gebruik een gediplomeerd aromatherapeut.

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van medisch advies van een arts. Als je alleen op deze informatie vertrouwt, is dit op eigen risico.

Foto’s: Pixabay