Om beter te denken drink je thee

thee hersenen

Als je thee drinkt is dat goed voor je hersenen. Om beter te denken drink je thee. Want theedrinkers hebben namelijk een betere hersenverbindingen.

Thee voor je hersenen

Of je nu een koffie- of theemens bent: beide zijn goed voor je hersenen. Behalve koffie linkt ook de aromatische drank met een betere gezondheid van het brein. Zo blijkt bijvoorbeeld dat depressieve symptomen minder vaak voorkomen bij theedrinkers op leeftijd. 1 Dan moet je het wel dagelijks in grote hoeveelheden drinken.

Behoud lang een goed denkvermogen

  • Wil je je beschermen tegen achteruitgang van je denkvermogen? Drink het dan. 2 Je houdt dan langer een goed denkvermogen.
  • Kan je wel wat meer alertheid gebruiken? Ga dan voor zwarte thee. Je kunt je beter focussen als je regelmatig deze theesoort nipt. 3

Veel theesoorten werken ook krachtig tegen ziekteverwekkers.

Betere communicatielijnen

En er is meer te melden over het effect op de hersenen. Volgens een publicatie 4. in journal Aging zit het wel goed met de communicatielijnen in je brein als je thee drinkt. Die schijnen beter georganiseerd te zijn bij genieters van de populaire warme drank.

Waar thee een behoorlijke uitwerking op heeft is het default mode network. Dit is een groot netwerk die een aantal hersengedeelten verbindt.

Belangrijk voor allerlei processen zoals

  • gevoel voor eigenwaarde
  • moraal redeneren
  • toekomstperspectief zien

Tegen hersenveroudering


Naar verluid speelt het DMN een rol bij veroudering van het brein en bepaalde neurologische condities. De (kleinschalige) studie geeft meer inzicht in de verschillen die thee maakt op de hersenconnectiviteit.

Want:

“Theedrinkers hebben een grotere efficiency in functionele en structurele verbindingen.”

auteur

Kort gezegd: hersengedeelten zijn de bestemmingen, terwijl de verbindingen wegen zijn. En zijn die wegen goed, dan komt informatie beter gestructureerd binnen. En kan het beter verwerkt worden.


Nu is de studie te kleinschalig om er echte conclusies aan te verbinden. Toch is er meer bewijs uit andere onderzoeken waaruit blijkt dat thee goed voor de hersenen is. Thee blijkt steeds vaker verrassende voordelen te hebben. Zoals groene thee, die ook de longen van (ex-) rokers beschermt.