Waarom tomaten zo goed voor je nieren zijn

tomaten goed voor nieren

Als je meer tomaten eet, is dit goed voor je nieren. Hoe hoger de inname, des te lager de kans is. Nu gaat het niet om tomaten an sich, maar om de stof die ze bevatten. Namelijk lycopeen.

Onderzoek:

Uit de data van 96.196 postmenopauzale vrouwen blijkt hoe goed lycopeen voor de nieren is. Want het verlaagt de kans op niercelkanker met 39%. 1

Lycopeen uit voedselbronnen wordt al geassocieerd met een lagere kans op borst- en prostaatkanker. Voeding die rijk is aan groenten en fruit bevordert goede gezondheid. Nierkanker is een relatief zeldzame vorm van kanker, dus het zou kortzichtig zijn om alleen hier de focus op te leggen.


Tegen allerlei nierproblemen

Lycopeen uit tomaten beschermt de nieren niet alleen voor kanker. Ook tegen allerlei andere nierproblemen zoals

  • een verminderde nierfunctie
  • niervergiftiging
  • nierfalen
  • nierschade door zware metalen zoals kwik
  • ontsteking van de nieren als gevolg van obesitas

2 3 4 5 6 7

Tomatenpuree: rijkste bron

Je ziet dat je nieren baat hebben bij lycopeen. Tomaten zijn de rijkste bron: maar dan in geconcentreerde vorm. In puree zit verreweg de meeste lycopeen. Bewerking heeft hier geen invloed gehad op deze krachtige antioxidant. Verder zijn er nog andere bronnen van lycopeen. Hoewel die minder bevatten dan tomatenpuree.

Meng puree met water, en je hebt op eenvoudige manier tomatensap gemaakt. Dit kun je op smaak brengen met wat peper, of gember. Je doet niet alleen je nieren een plezier.

Bewezen is dat

Combineer het met vitamine C

Omdat je hele lichaam baat heeft bij de antioxidant, is dagelijkse inname geen verkeerd idee. Ook andere chronische ziektes dring je hiermee terug. Als je lycopeen met vitamine C combineert heb je een goed wapen tegen ontsteking en oxidatieve stress. Goed voor je nieren, en de rest van je lijf.

Heb je tekort aan lycopeen? Dan hebben deze twee issues meer kans. Last but not least: lycopeen verlaagt de triglyceridenwaarden. 8