Waarom gaan tomaten en ijzer niet goed samen?

tomaten

Lycopeen uit tomaten heeft onnoemelijk veel gezondheidsvoordelen. De antioxidant werkt antirimpel en gaat buikvet te lijf. Om van de voordelen van tomaten te profiteren, combineer je ze bij voorkeur niet met ijzerrijke voeding. 

Tomaten en ijzer: geen goede combinatie

Want te veel ijzer doet de gezondheidseffecten van tomaten helaas teniet. 

Tomaten zijn goed tegen rimpels en buikvet. En verder bieden zo ook nogal wat voordelen. Het is de lycopeen in de tomaat die het hem doet. Zoek je de rijkste bron van lycopeen? Dan moet je tomatenpuree hebben. 

Maar…als je veel ijzer uit vlees binnenkrijgt, heb je niet meer zoveel aan de lycopeen. Dit meldt een publicatie in journalMolecular Research

Gehalveerde opname van lycopeen

tomaten combineren
Als je de concentratie lycopeen in je bloed wilt opvijzelen, combineer tomaten dan niet met ijzerrijke voeding

Wel vaker blijkt dat bepaalde voedselcombinaties minder goed uitpakken. Onderzoekers testten maaltijden met lycopeen uit op deelnemers. Zowel met als zonder ijzer. 

Wat bleek?

Bij deelnemers die ijzer uit voeding consumeerden zakte de opname van lycopeen tweevoudig. 

Dus misschien denk je gezond bezig te zijn door voeding te eten die rijk is aan lycopeen. Maar als je hierbij veel ijzer consumeert profiteer je er niet optimaal van. 

Toch handig om te weten!

IJzer vernietigt gezonde carotenoïden

IJzer vernietigt niet alleen sommige andere bestanddelen uit voeding, maar dus ook de gunstige carotenoïden. Waar lycopeen er een van is. 

Neem tomaten met olijfolie, niet met ijzerrijke voeding

Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat ijzer lycopeen oxideert. Of dat het mineraal de de goede mix van tomaten en vetten verstoort.

Tip: Neem je dus tomatenpuree, combineer het dan ook vooral met olijfolie. Want dankzij de olijfolie stijgt de concentratie lycopeen in het bloed. Zo haal je dus het beste uit de tomaat! 1