Vitamine D en visolie veelbelovend tegen ziektes

visolie

Ziektes. Voorkom je ze door vitamine D en visolie? Ja. Volgens een grootschalig onderzoek wel. Beide kunnen ingezet worden om de ziektes te voorkomen.

Ziektes voorkomen

Dat vitamine D en visolie veelbelovend zijn tegen kanker en ziektes van het hart blijkt uit een nieuwe studie. The VITamin D and OmegA-3 Trial (VITAL) is het grootste onderzoek naar vitamine D en visolie met betrekking tot het hart en kanker. Beide zijn veelbelovend!

De studie

Aan de studie deden bijna 30.000 mannen en vrouwen mee. Na 5 jaar onderzoek blijken omega-3 vetzuren en vitamine D nuttig om de ziektes te voorkomen. Vooral het aantal hartaanvallen neemt af dankzij de stoffen. 

  • Interessant is dat het grootste voordeel tegen ziektes gold voor mensen die 1.5 porties vis per week namen. Bij inname van meer vis was er geen extra voordeel. 
  • Door vitamine D nam de kans op kanker af

Als je beide neemt dan doe je het dus erg goed als het om de preventie van genoemde ziektes gaat. 

Meer recent nieuws

Over vitamine D

Wil je niet alleen preventief bezig zijn tegen ziektes, maar ook tegen osteoporose? Het heeft dan weinig zin om een hoge dosis te nemen. Dat bleek uit een 3-jarige studie. Het beste behoud van botdichtheid vond plaats bij een dagelijkse dosis van 400 ie. Doses van 4000 ie en 10.000 ie hebben geen meerwaarde als het om de botdichtheid gaat. 1

Over omega-3 vetzuren

Wil je cognitieve achteruitgang tegengaan, dan is omega-3 ook erg nuttig. De vetzuren zijn hiernaast preventief tegen neurologische ziektes en cognitieve achteruitgang. 2 En Wat ook prettig is, is dat ze de kans op ontsteking en ontstekingsziektes verlagen.  3

Vetzuren uit visolie verbeteren stemming

Leuk om te weten is ook dat omega-3 vetzuren de stemming verbeteren. Als de hoeveelheid vetzuren in het bloed laag is heeft dit een bepaalde weerslag. Namelijk op lichamelijke activiteit, stemming en concentratie. Want de vetten stimuleren de hersenfuncties. Dit bleek uit een onderzoek onder militairen die onder spanning stonden of een post traumatische stress stoornis hadden.