citroenwater is gezond

Citroenwater, doet het echt iets? Ja. Kijk maar naar de wetenschappelijk bewezen voordelen van citroen, citroensap en citroenwater. En wat er gebeurt als je knoflook, honing of/en gember toevoegt.

Citroenwater: dé voordelen

Een kopje citroensap bevat in iedergeval je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Verder bevat het nog meer vitaminen en mineralen, maar wel in kleine hoeveelheden. Ondanks dat, heb je een gezonde drank. Zelfs nog als je het mengt met water.

Voor lever en nieren

Citroensap lijkt op de spijsverteringssappen. Dus spoort het aan tot galproductie. En dit helpt natuurlijk bij een soepele vertering van voedsel. Het zuur moedigt je lichaam aan om de goede stoffen langzamer door je spijsverteringskanaal te bewegen. Zo haal je meer nutriënten uit je voeding. Een betere absorptie betekent een minder opgeblazen gevoel.

Detoxificatie

citroenwater is gezond
De inname van dagelijks 20 gram knoflook, plus één eetlepel citroensap leidde tot een gezondere vetspiegel

Het helpt bij de vertering en detoxificatie. Omdat citroenwater goed is voor de enzymfuncties in je lichaam, stimuleert het de lever. Daardoor spoelen gifstoffen weg. Omdat het een mild diureticum is, moet je misschien vaker naar het toilet.

Ook dit helpt bij de ontgifting van lichaam en huid.

Citroensap gemengd met water had een beschermend effect op de lever van muizen met leverschade door alcohol. 1 Hiernaast kan het de lever en dunne darm beschermen. 2

Huid en collageen

Wie wil niet de huid lang mooi houden? Hier is alvast een manier. Citroenwater. Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen. Natuurlijk is vitamine C is een bekende antioxidant. Daarom wil je je lichaam je steeds van voldoende vitamine C voorzien.

Zo zet je het aan tot de productie van collageen. Wat essentieel is voor een stevige en soepele huid. Vul dus dagelijks je portie vitamine C aan. Bijvoorbeeld door middel van citroensap. Dit draagt bij tot een jonger uitziende huid en minder rimpels.

Ondersteunt gewichtsverlies

citroensap gewichtsverlies
Citroenwater heeft voordelen, ook voor je gewicht

Regelmatig een beetje citroenwater drinken helpt je bij het afvallen. Citroen bevat een vezelsoort, pectine. Pectine geeft je langer een vol gevoel en dat is natuurlijk onmisbaar als je wat extra pondjes wilt verliezen.

Het gegeven dat citroensap voor een beter vetprofiel zorgt, draagt bij tot een gezonder gewicht.

Betere stemming en meer energie

Sla de koffie eens over en drink een glas citroenwater. De citroendrank geeft je energie, zonder de cafeïne crash. Als negatief geladen ionen, zoals in citroenen, in je spijsverteringskanaal komen, dan krijg je een beter energieniveau. De geur van citroen boost de stemming en verlaagt het stressniveau.

Het is bekend dat geuren, al dan niet van etherische oliën, een sterk effect op emoties en humeur kunnen hebben. Lavendel en rozemarijn doen dit bijvoorbeeld ook. 3

Citroenwater combineren

combineer citroensap met gember, knoflook of honing
Combineer citroenwater met kruiden of honing voor een betere werking

Knoflook-citroen

In combinatie met knoflook krijg je betere lipidenwaarden. Zoals bleek bij mensen tussen de 30-60 jaar met een te hoge vetspiegel. Ze krijgen dagelijks 20 gram knoflook, plus één eetlepel citroensap.

Dit leidde tot een gezonder vetprofiel en bloedduk. 5

Citroensap in combinatie met wandelen, leidt eveneens tot een gezondere bloeddruk. 6

Honing-citroen

Als je dan toch combineert, doe er dan ook honing bij. Behalve dat citroenwater met honing de vetspiegel verlaagt, geeft het een betere lichaamscompositie. Kortom: je krijgt er een beter figuur mee.

De antioxidant activiteit van honing is gelijk aan die van fruit en groenten.

Beter BMI

Een studie meldt het volgende: Toen deelnemers 300 ml honing-citroenwater (een halve citroen en een theelepel honing met 290 ml water), 4x per dag, 4 dagen achter elkaar consumeerden in combinatie met vasten, leidde dit tot een afname in gewicht, BMI en vetmassa. 7 8

Vergeet gember niet

Tot slot: vergeet de gember niet! Dit versterkt de antibacteriële werking van alle ingrediënten bij elkaar.8 Zelfs als je alleen gemberwater neemt, ben je al heel gezond bezig. Tegen artritis en buikvet bijvoorbeeld. Honing pakt dit laatste trouwens ook aan. En niet te vergeten, gember is ook goed voor je darmflora.