Beter concentreren doe je met pepermuntolie

pepermuntolie concentratie

Pepermunt, lekker voor frisse adem. Of voor in de thee. Het kruid heeft meer voordelen. Met pepermuntolie kun je je beter concentreren en ben je alerter. De olie verbetert zelfs de lichamelijke prestaties.

Pepermuntolie en concentratie

Pepermunt is een mix. Van spearmint en water mint (Mentha spicata en Mentha Aquatica). Je kan je beter concentreren met de olie. En dan zijn er nog andere biologische activiteiten van het kruid. Pepermuntolie is namelijk:

 • Antioxidant
 • Krampstillend
 • Bevorderend voor de spijsvertering
 • Antiseptisch, antibacterieel, antiviraal
 • Vaatverwijdend
 • Pijnstillend
 • Bevordert de haargroei https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289931/

Betere spijsvertering

In het spijsverteringskanaal versoepelt pepermunt de spierbewegingen. Dit ontspant. Handig bij een moeilijke stoelgang en andere darmproblemen!

Meer alertheid

pepermuntolie
Door pepermuntolie kun je je beter concentreren. Ook presteer je beter, zowel mentaal als lichamelijk

Beter concentreren en meer alertheid bereik je dus met pepermuntolie. En wie heeft niet meer helderheid nodig op zijn tijd? Dus moet je wat presteren, denk dan aan pepermunt. Dankzij het aroma voer je taken een stuk beter uit. Inhaleer het en je denkvermogen is scherper. 

Cognitief gezien verbetert pepermunt 

 • Aandacht
 • Herkenningsgeheugen
 • Werkgeheugen
 • Visueel motorische respons

Beter concentreren, pepermuntolie is niet de enige waarmee je dit bereikt. Aroma’s hebben zo wie zo een breed scala aan effecten op het centrale zenuwstelsel van de mens. Voorbeelden zijn ook rozemarijn en lavendel. De geur van pepermunt stimuleert bepaalde hersengedeeltes. Juist die, die voor alertheid staan.

Lichamelijk presteer je ook meer 

Een 10-daagse inname van etherische pepermunt olie via de tong resulteerde in

 • Een sterkere handgrip
 • Hoger springen
 • Verder springen
 • Een snellere reactietijd

De stimulerende effecten op het brein van pepermunt zijn ook bekend. In professionele sportwedstrijden leidt de olie tot een snellere reactietijd. Dit is zowel visueel als auditief. Beter concentreren gebeurt dus op meer vlakken.

Goed voor bloeddruk en hartslag

Ook wat betreft de systolische en diastolische bloeddruk is pepermuntolie gunstig. De olie reguleert zelfs de hartslag en ademhalingssnelheid. En heb je last van spierpijn en vermoeidheid? Snuif dan de geur op. Dit vermindert de klachten.

Pepermuntthee, kan ook

pepermunt
Pepermuntthee is ook niet verkeerd

Kortom: best een handige olie om standaard in huis te hebben. Niet in de laatste plaats voor beter concentreren. In het blad zit rozemarijnzuur en een aantal belangrijke flavonoïden. En menthol niet te vergeten. Maar ook pepermuntthee heeft zo zijn effecten. Dus maak gebruik van de manier die bij je past. Inhaleer het. Of doe een druppel op de tong of drink pepermuntthee. 

Wist je dat…Pepermunt je dopamineniveau verhoogt? Bovendien bevat het tryptofaan. Verse mint bevat 166 tryptofaan per 200 calorieën. Dat is best veel pepermunt. Maar door de dag heen kun je genieten van meerdere kopjes muntthee.

Pepermuntolie stilt zelfs pijn

Want niet alleen is het kruid antimicrobiëel en antiviraal. Het beschikt ook over antioxidant en antitumor werkingen. Dan heeft het ook nog een ontspannende werking heeft op het spijsverteringskanaal. Pepermuntolie en thee stillen stress en pijn in het centrale en perifere zenuwstelsel. 

Als je last hebt van brandend maagzuur of nierstenen, moet je wel voorzichtig zijn met pepermuntolie. 

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16767798

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3607906/