Slenteraars sneller oud op 45-jarige leeftijd

sneller oud als je slentert

Ben jij een slenteraar, of loop je liever in een flink tempo? Snelle veroudering: je looptempo heeft ermee te maken. Want als je slentert wordt sneller oud. Dit is te merken aan je hersenen, als je nog maar 45 jaar bent. 

Langzaam lopen? Snelle veroudering

Je kunt dus maar beter een beetje tempo houden. Al  op de leeftijd van 45 vertonen slenteraars een versnelde veroudering in de longen, tanden, immuunsysteem en hersenen. Slenteraars zijn mentaal en lichamelijk in een slechtere staat, vergeleken met mensen die energieker lopen. Dit toont een studie van de Duke University.

Wel/niet slenteraar?


lopen gaat veroudering tegen
Snelle veroudering van de hersenen tegenhouden? Zorg dat je een goed looptempo aanhoudt!

En dat is best opmerkelijk, omdat dit voor 45-jarigen geldt en niet voor geriatrische patiënten. Wat ook opvallend is aan deze studie over snelle veroudering? Dat is dat de testen vanaf 3 jarige leeftijd werden gedaan. En voorspelden wie een slenteraar wordt en wie niet. Dit blijkt allemaal te kloppen.

Bij peuters werden het IQ, taalbegrip, frustratietolerantie, motorieke vaardigheden en emotionele beheersing getest. Hierin zitten al de vroege tekenen van je looptempo en dus al dan niet sneller oud worden.

Oudere hersenen op middelbare leeftijd

Nu is de snellere veroudering bekend bij langzame lopers. Maar als ze in de 70 en 80 zijn. Hetgeen deze studie uniek maakt is dat het een periode beslaat van peuterschool tot middelbare leeftijd. En dat het looptempo een kenmerk is voor sneller oud worden.

De data komen van een lange termijn studie met 1000 betrokkenen. Allen waren in hetzelfde jaar geboren en werden gevolgd vanaf hun peuterjaren tot aan middelbare leeftijd. 

Langzame lopers

  • Hebben minder hersenvolume
  • Een mindere corticale dikte
  • Minder hersenoppervlakte
  • Vaker problemen met de witte massa die in verband staan met aandoeningen van de vaten

Kortom: de hersenen zijn op middelbare leeftijd sneller oud als je een slenteraar bent. En de tekenen met betrekking tot deze veroudering zijn al op jonge leeftijd aanwezig.

Aanbevolen artikelen