Suiker slecht voor de lijn? Dat ligt eraan

vooral suiker in vloeibare vorm is slecht voor de lijn

Wil je afvallen, dan minder je sterk met suiker. Toch blijkt het niet zozeer suiker uit voeding te zijn die funest is voor de lijn. Een nieuwe studie toont dat vooral suiker in vloeibare vorm voor de overtollige kilo’s zorgt. 

Meer gewichtstoename door suiker in drank

Het effect van suiker hangt dus af van de vorm: is die vloeibaar of vast? Een nieuwe studie gepubliceerd in Molecular Metabolism vertelt hier een en ander over. Het betreft een muizenstudie. Als de resultaten ook voor mensen gelden, kan onze focus beter op het vermijden van zoete dranken liggen. 

Voor de studie werden lichaamsgewicht, lichaamsvet, calorieinname en verbranding van de muizen in kaart gebracht. Ook werd de glucoserespons gemeten. Dit is natuurlijk van belang om de kans op diabetes in te schatten. 

Wat was het geval?

Sucrose in dranken zorgt voor meer gewichtstoename dan suiker uit voeding
Sucrose via dranken zorgt voor meer gewichtstoename, dan suiker uit voeding

Muizen die sucrose in vloeibare vorm consumeerden kwamen meer aan in gewicht en kregen meer lichaamsvet. 

De sucrose werd toegevoegd aan het drinkwater van de muizen

Wat was opmerkelijk?

Muizen die dezelfde hoeveelheid suiker namen maar dan uit voeding, waren slanker en hadden een betere stofwisseling vergeleken met de muizen die sucrose in vloeibare vorm kregen.

Wat gebeurde er nog meer door suiker in vloeibare vorm?

Kortom: de ontwikkeling van diabetes was begonnen

Eerdere bevindingen van dezelfde studieauteurs lieten het volgende zien

  • Toegenomen consumptie van suiker via voeding leidde niet tot extra lichaamsgewicht bij muizen. 

Laat dus vooral de zoete drankjes staan

Bottom line: suiker in vloeibare vorm zorgt voor een grotere inname van energie dan wanneer je het via de voeding inneemt

Wat betreft studies over de effecten van zoete dranken: er zijn er onnoemelijk veel. Deze huidige bevindingen suggereren dat je meer koolhydraten binnenkrijgt als de vorm vloeibaar is. 

Eigenlijk meldt de studie wat we al wisten. Dat we de zoete dranken moeten laten staan om overgewicht en diabetes te voorkomen. Onder deze dranken vallen trouwens ook de energiedranken en sportdranken.

Wil je iets drinken waarmee je vet verbrandt? Neem dan gemberwater!