Kardemom: 5 Voordelen voor je gewicht

kardemom en de voordelen voor je gewicht

De koningin van de specerijen: dat is kardemom volgens sommige culturen. Kardemom past bij veel gerechten, zowel zoete als hartige. Voor je stofwisseling en gewicht is kardemom ook een topper. Lees waarom!

Als je je stofwisseling en gewicht wilt verbeteren, kook dan met kardemom! 

Waarom kardemom voor je gewicht?

In een notendop

De specerij

 • Voorkomt obesitas
 • Verbetert glucoseweerstand
 • Vermindert oxidatieve stress
 • Vermindert lichaamsgewicht
 • Verbetert ontsteking in de lever

En wat betreft die laatste? Dit geldt ook als je lever er slecht aan toe is door een voedingsstijl die te vet en te koolhydraatrijk is

In de Indiase keuken maakt men veel gebruik van deze specerij. Gezien de voordelen en de heerlijke smaak, is het de moeite waarde om kardemom vaker in gerechten te gebruiken. 

Je lichaam belast met verkeerde voeding?

Kardemom is goed voor je gewicht en vetspiegel
Kardemom is goed voor je gewicht en corrigeert de gevolgen van verkeerde voedingsgewoonten

Vooral als je te veel producten geconsumeerd hebt met fructosesiroop. Dit voedingsadditief vind je in veel producten. Omdat fructosesiroop je stofwisseling in de war gooit en het voor een vette zorgt, is het te mijden. Maar wil je de nadelige effecten te niet doen: gebruik deze specerij. 

Betere vetspiegel

Want de exotische specerij voorkomt verstoring van de vetspiegel, oxidatieve stress en leverschade. Ook als je het in poedervorm consumeert. Meer kruiden hebben deze gunstige werking, zoals kaneel. En gember voor de vetverbranding. 

Minder kans op diabetes

Ze zijn een uitkomst, specerijen als kardemom. Juist vandaag de dag. Obesitas neemt alleen maar toe en is niet te onderschatten. Het is een levensbedreigende Niet alleen krijg je meer buikvet. Ook neemt insulineweerstand toe. En ontwikkel je bij overgewicht een intolerantie voor glucose. Met andere woorden: de kans op diabetes neemt toe. Om maar niet te spreken over een hoge bloeddruk en verstoorde vetspiegel. 

Tegen een vette lever

Anno deze tijd zitten we meer en eten we meer verkeerde voeding. Op die manier neemt de opslag van vet toe, ook in de lever. In de eerste plaats merk je dit aan je energieniveau. Het lijkt wel of je continu moe bent. 

Vluchtige oliën in kardemom

En hier komt deze specerij om de hoek kijken. Een goede bron van vluchtige oliën, andere oliën, fenolzuren en sterolen. Veel studies tonen de aanwezigheid van uiterst gezonde stoffen die je ook veel in etherische oliën vindt. Voor de kenners, het bevat onder andere epicatechinen (wat je ook in groene thee vindt), coumarinezuur, ferulinezuur en ellaginezuur. 

Kardemom kent een lange geschiedenis op medicinaal gebied. Niet in onze culturen, maar wel in andere. 

Zo is de specerij

 • Nuttig bij verstopping, buikkrampen en diarree
 • Goed voor de maag
 • Gunstig bij hoofdpijn
 • Antibacterieel en antiviraal (zoals zoveel kruiden)
 • Gezondheidsbevorderend bij hart- en vaatziekten
 • Ontstekingsremmend
 • Krampstillend
 • Bloeddruk verlagend

1 2 3 4

Hoge bloeddruk, hoeveel kardemom?

Wat betreft de hoge bloeddruk. Dagelijks 3 gram van de specerij leidde na 3 maanden tot een genormaliseerde bloeddruk. 5

Maar we hebben het nu over de stofwisseling en gewicht. Vooral als die te lijden hebben onder verkeerde voeding. 

 • Uit studies blijkt dat kardemom in poedervorm het lichaamsgewicht verlaagt. 5 Weliswaar bij ratten, maar weet je waarom onderzoekers ratten en muizen gebruiken? We hebben veel met elkaar gemeen. 
 • Ook verlaagt de specerij in significante mate glucosepieken. Zelfs na een maaltijd die bomvol fructosesiroop is. 
 • Dan je vetopslag. Hierin laat kardemom iets zien dat net zo opmerkelijk is als bijvoorbeeld gember. Die neemt simpelweg af door een maaltijd met kardemom. En je cholestrol en triglyceridenwaarden? Idem! 
 • Voor je lever betekent dit dat de leverenzymen ALP, ALT en AST verlagen. Met andere woorden, de conditie van leverschade en leververvetting verbetert. Uit studies blijkt dat dit niet zomaar een beetje is. Maar behoorlijk.  6 7

De lever onze duizendpoot. 

Onze lever werkt non-stop. Dus als we hem kunnen ontlasten is dit alleen maar goed. Bij een dieet dat veel fructosesiroop bevat is die ontlasting wel heel ver weg. Wat doe je dan? Als je dit wilt oplossen, neem je kardemom. 

Nu gluthation. Dit wordt ook wel de master-antioxidant genoemd. Omdat deze zo krachtig is. En veel voordelen heeft voor je gezondheid. Als je kardemom neemt herstel je het niveau van gluthation. Ook in de lever. 

Kortom..

Kardemom voorkomt en corrigeert overgewicht en symptomen van het metabool syndroom. De ethanol extracten zijn hoogst ontstekingsremmend en oefenen antioxidant activiteit uit. Hiernaast verlaagt het de lipiden waarden. die zijn: cholesterol en triglyceriden. 

Al met al is kardemom erg gunstig voor je gewicht. In de specerij zit melatonine. En dit stimuleert het beige vet. Belangrijke vetcellen bij gewichtsverlies! In het witte vet raak je juist calorieën kwijt door de specerij. Je hebt bruin, wit en beige vet. Meer bruin en beige is gunstig.

Wist je dat 1 kop koffie al je vetverbranding aanzet? Want koffie activeert bruin vet. En wat betreft chilipepers? Idem!

In welke kruiden vind je ook melatonine? In zwarte en witte mosterd. En in venkel.

Je kan kardemom ook in thee doen. Wil je het in gerechten gebruiken, kijk naar recepten voorzoete gerechten, gerecht met kardemom en havermout of heb je liever een hartig gerecht?