11 Nadelen van statines en te laag cholesterol - www.goedgezond.info

11 Nadelen van statines en te laag cholesterol

statines en te laag cholesterol hebben nadelen


Statines zijn uiterst effectief in het verlagen van cholesterol. Toch leiden cholesterolverlagende middelen tot vervelende gezondheidsproblemen. Ook een te laag cholesterol geeft risico’s, namelijk op een beroerte. Wat zegt de wetenschap hierover? 

Statines verhogen kans op beroerte

Dat statines het cholesterol verlagen, is misschien wel een van de nadelen. En een te laag cholesterol heeft ook weer vervelende gevolgen. Een grootschalige studie (2019) met 100.000 deelnemers toonde dat statines de kans op een beroerte verhogen. Eerdere studies melden dit eveneens. 1

Toch slikt meer dan een miljoen Nederlanders deze cholesterolverlagende middelen. Dikwijls geven ze vermoeidheid en spierpijn. 

Wat moeten we geloven?

Volgens een verschenen publicatie in the Lancet is zijn de voordelen van statines groter dan de schade die ze aanrichten. 1 In Engeland nemen 6 miljoen volwassenen de pillen. En volgens senior auteur van de studie, professor R. Collins, zijn de pillen zo gunstig dat hier nog minstens 6 miljoen gebruikers bovenop moeten komen. Een gunstig bericht?

BMJ (British Medical Journal) reageerde op de studie en uitte twijfels over de uitkomsten.  Volgens hen zijn de bijwerkingen veel ernstiger en komen ze vaker voor dan aangegeven wordt. Ondertussen staan statines wel in de top 5 van meest geslikte medicijnen om hartaanvallen en beroertes te voorkomen.

Twijfels over statines

cholesterol
Eieren verhogen het cholesterol niet maar zorgen voor een goede LDL/HDL ratio

Naar aanleiding van de publicatie in the Lancet waarschuwde the BMJ destijds. Spierpijn en vermoeidheid komen vaak voor als mensen statines slikken.  2, 3  Kritische experts beamen dit en hebben twijfels over statines. En zeggen dat het bewijs voor de gunstige effecten ontbreekt. 3

Hoewel ze de cholesterolspiegel te verlagen, geven ze bijwerkingen zoals 

 • vermoeidheid
 • diabetes 2 4
 • spierpijnen
 • bloedproppen in de hersenen
 • hogere kans op blaaskanker 4

Voordelen worden overdreven

Ondertussen overdrijven artsen en wetenschappers de voordelen en bagatelliseren ze de schadelijke effecten. Omdat fabrikanten hun financieren om dit te doen. (BMJ 1 ) BMJ heeft ongeveer 122000 abonnees, een stuk meer dan the Lancet. Wel heeft the Lancet meer invloed onder academici.  

Wij kunnen dus beter op de hoogte zijn van waar de oorsprong van gezondheidsnieuws ligt. Want die maakt nogal wat uit in het kader van belangenverstrengelingen.

Hogere kans op diabetes en hersenbloeding

Niet alleen de BMJ meldt de ernstige bijwerkingen van statines. Een recente publicatie in Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry eveneens. Zo laat die weten dat cholesterolverlagende medicatie de kans op diabetes en een hersenbloeding verhoogt. En niet een beetje: met respectievelijk 54% en 93%  4  Statines hebben dus dodelijke consequenties.

Dus waarom geen mediterrane voeding?

Statines of mediterrane voeding?

Wil je je leven verlengen in plaats van verkorten, dan kun je anders eten. Waar statines de kans op diabetes en hersenbloeding (met 54% en 93%) verhogen, verlaagt mediterrane voeding risico’s. Zo ook het risico op vroegtijdig overlijden, met 37%. 

Volgens wie?

Volgens hoogleraar Giovanni de Gaetano van de Boston University School of Medicine. Hij stelt dat het mediterraan dieet net zo effectief is als statines. Wie veel groenten, noten vis en olie eet heeft maar liefst 37% minder kans op vroegtijdig overlijden. 

Gaetano volgde 7 jaar lang 1200 mensen met een geschiedenis van hartaanvallen, beroertes en vaatvernauwing bij betrokken waren. In deze periode kwamen 208 van de deelnemers te overlijden. Maar hoe serieuzer deelnemers een Mediterraan dieet volgde, des te kleiner de overlijdenskans. Dit is een groter positief resultaat dan statines te weeg brengen. 

Een betere keuze?

Of het een betere keuze is, dat kan men alleen zelf bepalen. Want statines zijn dus effectief in het verlagen van cholesterol. Misschien handig voor een korte periode? Hoe dan ook, er is controversie dat is duidelijk. 

Een goede LDL/HDL cholesterol ratio blijft belangrijk. Die bereik je met… eieren. Volgens de laatste studies verhogen meerdere eieren per dag het cholesterol helemaal niet. En verhogen ze ook het risico op hart- en vaatziekten niet. Dat is belangrijke informatie, omdat cholesterol onmisbaar voor de hersenen is. 

Nadelen van een te laag cholesterol

 • Gevoel van hopeloosheid
 • Verwarring
 • Moeite met beslissingen nemen
 • Veranderingen in slaap, eetpatroon en stemming
 • Opgejaagdheid
 • Suicidale gedachten
 • Nervositeit

7 8 9 10

Natuurlijke cholesterolverlagers

Zijn statines echt nodig, dan is een goede balans tussen voor- en nadelen belangrijk. Misschien is verlaging van gebruik een optie, als je dit combineert met kurkuma. Volgens onderzoeken gaat deze specerij prima samen met cholesterolverlagende middelen zodat je minder van de medicatie nodig hebt. 7 8 Dit is ook handig als je een intolerantie voor statines hebt. 9

Ook zijn er andere kruiden die het cholesterol bewezen verlagen

Share