Je stemming snel verbeteren, cacao doet het!

cacao verbetert stemming

Word je geplaagd door stemmingswisselingen? Je stemming snel verbeteren, dat doe je met cacao. Als je donkere chocolade neemt, zie je al binnen een maand een beter humeur tegemoet. Deze uitwerking is heel breed. 

Je stemming snel verbeteren

Al heb je geen last van een dip, tegen een beter humeur zeg je geen nee. Rustiger worden met iets heerlijks als chocola. Dat kan, als je chocolade met een hoog cacaopercentage neemt. 

Beter humeur op smakelijke manier

De resultaten uit een klinische studie   (Journal of Psychopharmacology) zijn vrij indrukwekkend. Want ze  tonen dat de polyfenolen uit cacao een positief op angstklachten werken. Ook zijn ze kalmerend.  De studiedeelnemers waren van middelbare leeftijd en dronken elke dag een cacaodrankje. Je kunt je stemming snel verbeteren op een aangename manier.

Wat dronken ze?

  • Dagelijks een hoge dosis cacao polyfenolen (500 mg)

Na 30 dagen 

  • waren er een significant beter humeur, plus tevredenheid en rust.

Polyfenolen in cacao

Ze zijn goed voor alles, die polyfenolen. Je stemming snel verbeteren, doe je met cacao. Van cacaopoeder bestaat ongeveer 10% uit flavonoïden. Behorend tot de groep polyfenolen vind je ze ook in fruit, groenten, thee en rode wijn. De boon is ook rijk aan vetten. Verder zitten er proteïnen, theobromine en cafeïne in. De meeste flavonoïden zijn aanwezig in cacao en donkere chocolade.

Wist je dat cacaopoeder ook anti-aging werkt? Het vermindert daadwerkelijk rimpels. Niet verwonderlijk want het poeder bevat 600 mg per 10 gram. 

Met melkchocolade kom je er niet zo gunstig vanaf. Die bevat een stuk minder. Mocht je een liefhebber van witte chocola zijn, dan kun je de flavonoïden wel vergeten. Je krijgt er geen beter humeur van, want de witte versie zit vol transvetten.

Dus…doe je voordeel met donkere chocolade

Je stemming snel verbeteren hoeft niet duur te zijn

Want je hoeft geen speciale chocolade te kopen. Het is simpel: hoe donkerder de chocola, des te hoger de hoeveelheid polyfenolen. In de studie werd trouwens een product gebruikt dat Articoa heet. 

Waar moet je op letten?

Dat je product minstens 70% cacao bevat. Eet daar gewoon een of twee stukjes van. Dat is voldoende voor een beter humeur. Of gebruik 10 mg ongealkalyseerde cacaopoeder per dag en mix het met een alternatieve melk.

Cacao voor serotonine en dopamine!

Wil je je stemming snel verbeteren, weet dan dat andere grote voordeel van cacao. Dat is dat het je endorfinen stimuleert.  1 Daarnaast handelt het als dopamine. Dat komt omdat chocola tyrosine bevat: de precursor van neurotransmitter dopamine. Eveneens belangrijk voor een beter humeur.

Geweldig, want zowel dopamine als serotonine brengen de nodige positieve dingen met zich mee. Nodig ja. Want ze reguleren het humeur, het beloningsgevoel en de trek. Krijg je serotonine en dopamine op peil, dan lukt het om je stemming snel te verbeteren.

Andere belangrijke bestanddelen

Andere bestanddelen van cacao zijn serotonine, tryptofaan, tryptamine, tyramine en fenylethylamine. Allemaal bestanddelen die een beter humeur geven. Belangrijk om te weten: ze nemen af bij roostering en alkalinisatie. 

Wat betreft serotonine is de situatie complex. Na inname van koolhydraten piekt het serotonineniveau in het brein. Maar alleen als de proteïne-inhoud van een maaltijd minder dan 2% bevat. 2 Chocolade bevat 5% proteïnen, wat suggereert dat dit voldoende is om een serotonine-effect teniet te doen. Maar is dit belangrijk? Want de wetenschap zegt dat cacao werkt om je stemming snel te verbeteren. Niet alleen dat, ook je energieniveau. stemming en energieniveau verbetert. Dus hoe dit ook met serotonine zit, je voelt je beter.

Cacao doet je hersenen goed

Voor een optimale hersenfunctie moet de doorbloeding goed blijven. Want zenuwcellen hebben constant voorziening van zuurstof en glucose nodig. Dit komt een beter humeur zeker ten goede. Polyfenolen uit cacao, wijn, druivenpitten, bessen, thee, tomaten en soja doen dit.  3   

Verwijdt de vaten

Cacao met veel polyfenolen verwijdt de vaten. Dit bleek bij een dagelijkse inname van 920 ml cacaodrank. Al na 4 dagen was er 29% meer bloedtoevoer naar de hersenen. Dit liep op naar 33%. 4 Het mechanisme achter deze verwijding is afhankelijk van stikstofoxide (NO). Dit is gunstig voor je stemming. Cacao doet dit bij oudere mensen meer dan bij  jongere mensen.5 

Meer witte massa

Als je een week lang 900 mg per dag neemt krijg heb je al meer witte stof in je hersenen. 6 

Beter werkgeheugen

Wil je niet alleen je stemming snel verbeteren. Maar ook een beter oriëntatievermogen en werkgeheugen? Consumeer dan elke dag donkere chocola (720 mg flavonoïden). Je cognitieve functie gaat er op vooruit. Dit gebeurde ook bij een studie met 520-994 mg cacao in een drankje. Daarbij kregen ze ook een beter humeur. 7

Enorme beschermer voor je hersenen

Hoe werkt cacao nog meer voor een beter humeur? In de inleiding las je al dat de werking heel breed is. En dat is zeker waar, want cacao

  • beschermt zenuwcellen voor giftige stoffen
  • gaat ontsteking in de hersenen tegen
  • daardoor bevordert het dus geheugen en leren

89 

Actiever en beter werkgeheugen

Ook bij een andere studie werd Acticao gebruikt. Het product uit de studie in Journal of Psychopharmacology. Bij oudere ratten met cognitieve achteruitgang. Ze krijgen dagelijks 24 mg/kg. Met als resultaat dat ze beter presteerden. Tevens waren ze actiever, hadden ze een beter werkgeheugen. Plus een langere levensduur. 10,11

Vernieuwing van hersencellen

Ken je de voordelen van epicatechinen uit groene thee? Cacao bevat ze ook. Ze zijn een goede zaak voor je stemming. Kort gezegd vernieuwen ze de hersencellen. Extra voordelen zijn dat ze beschermen tegen Alzheimer’s en een beroerte. Dat weer vanwege de bloed- en zuurstoftoevoer.

Minder kans op een beroerte

Cacaodrank verlaagt de kans op een beroerte met 29%. 12 13 Zelfs ontsteking van de nervus vagus compenseert cacao. 14 Voor je humeur en energie is dit een belangrijke hersenzenuw. Er zijn trouwens meer manieren om die te stimuleren. Een dosis van 24-48 mg/kg voor 14 dagen verbeterde zelfs depressieve gevoelens, bij ratten. 15