Top 10 Natuurlijke pijnstillers tegen migraine

pijnstillers tegen migraine

Zijn er effectieve natuurlijke pijnstillers tegen migraine? Jazeker. Je kan migraine succesvol afremmen met natuurlijke remedies. Een natuurlijke pijnstiller bij migraine die net zo effectief is als een migrainemedicijn? Het bestaat en is bewezen.

Overleg eerst met je arts, voordat je een van deze natuurlijke remedies neemt.

Natuurlijke remedies tegen migraine

Wat zeggen de onderzoeken?

Medicinale cannabis

Cannabis effectief bij migraine

Vrij recent onderzoek laat weten dat medische marihuana een van de effectieve natuurlijke pijnstillers tegen migraine is. Het aantal migraines per maand vermindert sterk. (1). Deelnemers gebruikten het kruid op een dagelijkse basis. De deelnemers inhaleerden marihuana of namen een eetbare toepassing. 

Groot hoefblad

Minder migraine-aanvallen

Groot hoefblad heet ook wel butterbur: vroeger gebruikte men de grote bladeren om boter tijdens de zomermaanden in te wikkelen. Al duizenden jaren wordt het hoefblad gebruikt om pijn te behandelen en ook moderne studies over hoefblad melden dat het de frequentie van migraine-aanvallen vermindert. Als je  dit drie tot vier maanden lang dagelijks inneemt, merk je dat het echt een van de natuurlijke pijnstillers tegen migraine is (3)

Er is een nadeel van groot hoefblad in de puurste vorm. Als groot hoefblad onbewerkt is, bevat het pyrrolizidine alkaloïden. Dit zijn chemicaliën die de lever beschadigen. Extract van groot hoefblad is beschikbaar in capsulevorm, en gezuiverd van pa’s.

Moederkruid

Ter preventie van migraine

Wanneer je in een veld loopt, zie je dit kruid overal. Het lijkt het meest op een kruising tussen kamille en margrieten. Dit laatste kan wel kloppen, moederkruid is familie van de margriet. Het kruid komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa en werd aanvankelijk gebruikt om koorts te behandelen. Toch werkte het nooit goed om een echte hoge temperatuur te verlagen. Gelukkig kan moederkruid wel effectief zijn tegen migraine. Het voorkomt aanvallen.

Moederkruid is een van de natuurlijke pijnstillers tegen migraine die veel onderzocht is. (4) Er zijn krachtige anti-migraine eigenschappen gemeld. Maar hou er rekening mee dat dit niet voor iedereen geldt. Vroeger werd het blad nog weleens onder de tong geplaatst, ter pijnbestrijding. Het blad mag echter beslist niet gekauwd worden, omdat dit kan leiden tot zweren van de tong, lippen en mond en zelfs tot een verlies van smaak. Het mag niet gebruikt worden bij zwangerschap en borstvoeding. Moederkruid kan allergische reacties veroorzaken bij mensen die allergische zijn voor planten uit de asteraceae/compositae familie. (5) Moederkruid is in capsules en extract beschikbaar.

Riboflavine

Regelmatige consumptie noodzakelijk

Riboflavine is vitamine B2. B2 helpt bij de omzetting van voeding in energie. Regelmatige consumptie noodzakelijk om aan de behoefte te voldoen. Het nemen van hoge doses riboflavine (400 mg) is effectief tegen migraine. Tenminste, als je dit dagelijks neemt en minstens een half jaar gebruikt.  (6). Over het algemeen worden hoge doses riboflavine als veilig beschouwd. Wel kan dit leiden tot jeuk, brandend gevoel, gele of oranje urine en overgevoeligheid voor licht. (7)

CoQ10

Veelbelovend tegen migraine

Krachtige antioxidant die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Als supplement is coenzym Q10 veelbelovend bij een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes. En ook hoort het bij een van de natuurlijke pijnstillers tegen migraine. Toen migrainepatiënten 300 mg CoQ10 per dag namen, hadden ze na 3 maanden een stuk minder last van aanvallen en misselijkheid. (8)

Magnesium

Onmisbaar…ook bij pijnbestrijding

Magnesium is onmisbaar voor een goede orgaan- en celfunctie. Het mineraal activeert enzymen, helpt bij de energieproductie en reguleert andere belangrijke nutriënten in het lichaam. Er is een verband tussen een lage magnesiumspiegel en migraine. Maar de inname van extra magnesium geeft weer bescherming tegen migraine. De dagelijkse inname van 600 mg magnesium voor de duur van 3 maanden, verminderde het aantal migraineaanvallen met 41.6%. Ook verminderde dit de duur en intensiteit van de aanvallen. (9) In Magnesium getest: welke vorm? lees je onder andere over de vormen en effecten van magnesium bij pijn.

Melatonine

Geen symptomen van migraine meer

Melatonine is het meest bekend als het hormoon dat het bioritme reguleert. Daarnaast is melatonine ook een krachtige antioxidant die het immuunsysteem versterkt. Het nemen van 3 mg melatonine 30 minuten voor het slapen gaan, werkt effectief tegen migraine, bij meer dan 50% van de migrainepatiënten. (10) Een kwart van de patiënten ervaarde dat symptomen compleet verdwenen waren toen ze de melatonine 3 maanden innamen. Bij 20% was de frequentie afgenomen met 75%. De rest van de patiënten genoot een reductie van migraines van 50-75%. Melatonine bleek ook de intensiteit en duur van de migraines te verminderen.

Pepermuntolie

Verlichting van pijn

Etherische olie van pepermunt bestaat voor ongeveer 50% uit menthol en kan gebruikt worden om zowel migraine te voorkomen als de duur van een aanval in te dammen. Mentholoplossing van 10% op het voorhoofd en de slapen deppen, voorkomt een aanval. Bij een aanval verlicht het pijn. (11) Symptomen als misselijkheid, overgeven, gevoeligheid voor licht en geluid nemen eveneens af. Andere onderzoeken melden soortgelijke resultaten. (12) Het is een van de bekendste natuurlijke pijnstillers tegen migraine, die ook acuut werkt.

Lavendelolie

Afname van pijnintensiteit

Lavendelolie is daadwerkelijk een krachtige pijnbestrijder. Toen vrouwen met ernstige menstruatiekrampen drie druppels lavendelolie in de handpalmen wreven en dit vervolgens 5 minuten inhaleerden, werd de pijn stevig verlicht. (13) Dit proces werd dagelijks meerdere keren herhaald. Gelukkig biedt de etherische olie van lavendel ook uitkomst tegen migraine. Wanneer je de olie in totaal 15 minuten inhaleert tijdens een aanval, neemt de pijn en ernst van de aanval af. (14

Gember

Gember, net zo effectief als migrainemedicatie

Dit is ook weer een opwindende uitkomst van een studie: toen gember vergeleken werd met sumatriptan (medicatie tegen migraine) bleek 250 mg poedergember (in capsulevorm) evengoed te werken. Maar dan zonder de bijwerkingen. (15) Twee uur na het gebruik van gember, ervaarden de studiedeelnemers een duidelijke verlichting in pijnintensiteit en meldden ze een algehele tevredenheid m.b.t. de efficiëntie van gember; de deelnemers waren bereid om gember te blijven gebruiken.