Deze medicijnen veranderen darmbacteriën en stimuleren infectie

bacteriën

Medicatie, het is natuurlijk goed dat het er is. Alleen is het jammer van de bijwerkingen. Zo verandert bepaalde veel voorkomende medicatie de darmbacteriën. Dit verhoogt juist de kans op infecties omdat ze de compositie van de darmflora veranderen. Welke zijn dit?

Darmbacteriën verstoord door medicatie

Volgens een nieuwe studie van the University Medical Center Groningen en the Maastricht University Medical Center hebben bepaalde medicijnen een behoorlijke invloed op de darmbacteriën. Ze verstoren de kwetsbare balans in de darmflora.

Meer kans op darminfecties

En dit verhoogt de kans op darminfecties en andere gezondheidsproblemen zoals antibioticaweerstand en obesitas. Om tot deze conclusie te komen bestudeerden de teams bijna 2000 fecale monsters van patiënten met een inflammatoire of prikkelbare darmziekte. Die vergeleken ze met de poepmonsters van gezonde deelnemers (controlegroep).

Welke medicatie?

Dit leidde tot onthullende resultaten. Maar liefst 18 veelgebruikte medicijnen hebben een grote invloed op de balans in de darmbacteriën. En dit heeft gevolgen. Van obesitas tot allerlei condities die met de darmen te maken hebben. 

Ook verhogen 8 soorten medicijnen antibioticaresistentie. En 4 categorieën hebben de allergrootste invloed. Welke dit zijn? 

  • Proton pomp remmers (PPI’s) voor maagzuur
  • Metformine, om de symptomen van diabetes type 2 te beheersen
  • Antibiotica
  • Laxerende middelen

Proton pomp remmers

Uit de analyses blijkt dat mensen die proton pomp remmers gebruiken meer last hebben van het bovenste gedeelte van het gastrointestinale systeem. Hun lichamen produceren meer vetzuren. Wat betreft metformine: wie dit neemt heeft hogere concentraties E. coli. Dit is de bacterie die diarree en urineweginfecties veroorzaakt.

Gezond blijven door gezonde darmflora

Een goede balans in de darmbacteriën is erg belangrijk om gezond te blijven. Veel ziektes vinden hun oorsprong in een verstoord darmmicrobioom. Zo is de rol van deze micro-organismen bij de prikkelbare darm veelvuldig onderzocht. Bij mensen met een prikkelbare darm zijn de Lactobacillus, Actino- en Bifidobacteriën ondervertegenwoordigd. Daarentegen zijn Proteobacteria en Firmicutes rijkelijk aanwezig. Bij coeliakie idemdito. 1

Firmicutes staat ook in verband met obesitas. 2 3 4 5

Darmen en lever

Bij darmkanker spelen de darmbacteriën eveneens een grote rol. Er is dan een overschot van schadelijke micro-organismen. Andere zijn nauwelijks aanwezig zoals Bacteroidetes. 

Obesitas

Bij obesitas is er een verkeerde ratio van Firmicutes en Bacteroidetes. Respectievelijk staan ze voor overgewicht en een gezond gewicht. 6  Slanke mensen hebben dus meer Bacteroidetes en vice versa.

Diabetes

Als je diabetes type 2 hebt is de balans in darmbacteriën ook zoek. Alleen is niet duidelijk wat de kip of het ei is. In ieder geval speelt ook hier de ratio Firmicutes:Bacteroidetes een rol. Prevotella is hier ook nog belangrijk.  7 8

Darmbacteriën en hersenfuncties

Dan problemen met het centraal zenuwstelsel. Er is een tweerichtingsroute tussen darmen en hersenen. Hierdoor beïnvloedt het brein de functies in het spijsverteringskanaal. Andersom is ook het geval. Darmbacteriën spelen een rol bij onder andere Alzheimer’s en Parkinson’s. Hier is een afname Firmicutes. En Lactobacillaceae floreren juist rijkelijk.  Verder is er wel een verlaagde diversiteit in micro-organismen in de darmen. 98 99

Minder kans op ziektes door diversiteit

Hoe rijker en diverser de darmbacteriën, des te gezonder we zijn. Hoewel er nog veel te ontdekken valt over darmflora, is de link tussen darmaandoeningen en andere aandoeningen overduidelijk. Als dit een prioriteit voor behandelingen zou zijn, kan het veel voorkomen en behandelen. 

In dit opzicht is het ook niet verwonderlijk dat bepaalde medicatie de balans in darmbacteriën verstoren. Met als gevolg dat dit voor nieuwe problemen zorgt.

Is er een quick fix voor de darmbacteriën?

Een hele snelle en bewezen fix in een notendop dan: