Zo beïnvloeden vitamine D en zonlicht onze darmflora

vitamine D en darmflora

Zonlicht verandert darmflora positief. Maar alleen bij wie een tekort aan vitamine D heeft. Wat is het verband tussen vitamine D en darmflora?

Zoals je weet is er genoeg bewijs voor de link tussen vitamine D, zonlicht en de gezondheidssituatie. Hoe noordelijker iemand woont, des te groter de kans op een vitamine D tekort. Wat veel gevolgen heeft. Zo leidt het tot de ontwikkeling van ziektes zoals MS en de prikkelbare darm. En dan de darmflora. Ook een belangrijke speler bij de ontwikkeling van ziektes.

Onderzoeken naar de darmflora wijzen er op dat ook onze darmbacteriën een aanzienlijke rol spelen bij gezondheid condities.

Maar nu vitamine D en onze darmflora

Deze link onderzocht een team wetenschappers van de University of British Columbia. Hoe reageert ons darmmicrobioom op UV licht, was hun vraag. 

Dit is wat er gebeurde met de darmflora van deelnemers die aan UVB-stralen werden blootgesteld. Bij alleen speelde een vitamine D tekort:

Darmflora veranderde en kregen dezelfde kenmerken als het darmmicrobioom van deelnemers zonder vitamine D tekort. 

De bevindingen zijn gepubliceerd in Frontiers in Microbiology.

Vitamine D stimuleert de diversiteit van darmflora

darmflora.png
Onze darmflora: zonlicht en vitamine D hebben hier een grote invloed op

Inmiddels weten we van studies ook hoe belangrijk een diversiteit van darmbacteriën is. Gezonde darmflora zijn divers. Vitamine D blijkt deze verscheidenheid te bevorderen. De deelnemers hadden 3 sessies van blootstelling aan UVB licht. Dit zorgde voor een toename van de vitamine D spiegel bij alle deelnemers. Vervolgens analyseerde het team de samenstelling van het darmmicrobioom. Dit gebeurde ook al voor de behandeling. De uitkomst?

Snel herstel van balans na UVB sessies

Voor blootstelling aan UVB licht was het darmmicrobioom minder divers. Ook was er weinig balans in darmflora. De UVB sessies herstelden dit. 

Bij deelnemers met een vitamine D tekort:

  • Was vooral een toename van Firmicutes en Proteobacteria
  • En een afname van Bacteroidetes

Firmicutes staat in verband met obesitas en overgewicht

Wist je ook dat vitamine D de aanmaak van serotonine stimuleert?

Vitamine D: belangrijkste factor voor diversiteit

Wat betreft de samenstelling van de darmbacteriën is vitamine D de belangrijkste factor. 

“Vitamine D is de voornaamste factor bij verschuivingen binnen darmflora. Het is bekend dat UVB licht vitamine D produceert. Nu begrijpen we dat vitamine D belangrijk is om gezonde darmen te behouden.”

Auteur van de studie

“Hoewel deze feiten apart van elkaar bekend zijn, is dit de eerste studie die zonlicht, darmflora en vitamine D samen verbindt. De resultaten waren verrassend omdat er een sterk effect was, die binnen een week zichtbaar was.”

Auteur van de studie

Wel is uit de studie onduidelijk hoeveel blootstelling aan zon voldoende en veilig is. Dit is onder andere afhankelijk van ons huidtype. 

“Helaas is het erg lastig om voldoende vitamine D uit de voeding te halen. Dus is het verstandig om gedurende de hele winter een supplement te gebruiken. In de zomer is je lichaam erg goed in staat om vitamine D uit zonlicht aan te maken.” 

Auteur van de studie

Zo wie zo is vitamine D enorm belangrijk bij inflammatoire darmziektes, de prikkelbare darm  en MS. Volgens deze studie werkt de vitamine via de darmflora.