Verlagen yoghurt en vezels kans op longkanker?

yoghurt en vezels

Verrassend genoeg blijken yoghurt en vezels het risico op longkanker. Deze bevindingen verschenen in journal JAMA Oncology.

Vezels en yoghurt verlagen risico

Er is dus volgens de studie een verband tussen voeding en longkanker. In dit onderzoek lag de focus op prebiotica en probiotica. 

  • Prebiotica stimuleren de groei van darmbacteriën. Zoals vezels.
  • Probiotica bevat micro-organismen. Een voorbeeld is yoghurt.

Sinds een aantal jaren krijgt de gezonde rol van probiotica, prebiotica en darmbacteriën veel wetenschappelijke aandacht. Nu dus met betrekking tot longkanker.

Vezels en yoghurt, veel gezonde uitkomsten

Eerdere studies tonen dat yoghurt of/en vezels veel risico’s verlaagt. Zo verminderen ze de kans op metabole ziektes, hartaandoeningen, darmkanker en vroegtijdig overlijden. Daar is ook longkanker aan toe te voegen.

Darmflora en longen

Een link tussen darmflora, longkanker en longen. En hoewel verrassend, is de bevinding niet nieuw. Een recent onderzoek liet zien dat darmbacteriën een rol hebben bij ontsteking van de longen. Omdat metabolieten ontsteking onderdrukken. Het zijn dan de darmbacteriën die deze metabolieten produceren, zoals korte keten vetzuren. 

Ook groene thee beschermt je longen, juist als je een roker bent

Betere longfunctie

Andere studies demonstreren links tussen vezels, een lagere kans op longkanker en een verbeterde longfunctie. De huidige studieresultaten kwamen tot stand via de gegevens van bijna 1.5 miljoen Europeanen, Amerikanen en Aziaten. Natuurlijk verzamelden de onderzoekers gegevens over hun voeding.

Dit stelde hen in staat een berekening te maken van de hoeveelheid yoghurt en vezels die de deelnemers aten. Verder keken ze naar leeftijd, roken, etniciteit, opleiding en gewicht. 

Er volgde een follow up van 8.6 jaar. Tijdens deze periode ontwikkelden 18.882 deelnemers longkanker.

“Zowel vezels als yoghurt waren onlosmakelijk verbonden met het risico op longkanker.”

Hoe hoger de inname des te lager het risico

De inname van beide verlaagde de kans op de ziekte. Bij een hogere inname was de kans het kleinst. Maar zelfs bij een kleine inname was het risico al lager. 

Beste effect bij zware alcoholdrinkers

Interessant genoeg waren de voordelen meer uitgesproken bij degenen die alcohol dronken. En dan was het effect het grootst bij deelnemers die behoorlijk wat dronken.

Bij wie de meeste yoghurt en vezels at, was de kans op longkanker 33% lager.