Koffiedrinkers hebben gezondere darmflora

koffiedrinkers

Wil je gezondere darmflora? Drink koffie! Koffiedrinkers hebben een gezonder darmmicrobioom. Je dagelijkse kopje koffie brengt je darmflora veel goeds. Wat doet koffie dan voor de micro-organismen in de darmen?

Gunstigere darmbacteriën

Sinds een paar jaar horen we meer voor- dan nadelen als het om koffie gaat. Koffiedrinkers werken ongemerkt aan hun gezondheid met een dagelijks bakkie. Een kopje koffie per dag verbrandt vet, remt ontsteking en beschermt zelfs het brein. 

Drink je er minstens drie? Dan hou je je aderen gezond. Ook voorkom je diabetes en verbeter je je bloedsuikerspiegel. Koffiedrinkers hebben ook een gezondere lever. 

Ontstekingsremmend

koffieintext.png
koffiedrinkers kunnen een afname van ontstekingsremmende en dikmakende bacteriën tegemoet zien

Wat is dan het effect op darmflora voor koffiedrinkers? In ieder geval hebben ze meer Faecalibacterium en Roseburia. Deze twee verminderen ontsteking. En minder Erysipelatoclostridium. Die laatste is erg ongunstig. Ook E. ramosum neemt af. Goed nieuws. Want die staat in verband met het metabool syndroom en overgewicht. 

Verder hebben koffie consumeerders meer Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia, Lachnospiraceae-strengen.

Ook handig om te weten: koffie met kaneel remt ontsteking

Hoe diverser, des te gezonder

Kortom: koffiedrinkers hebben meer diversiteit van darmbacteriën. En hoe diverser de darmflora, des te beter dit is voor onze gezondheid. 

“Een hogere koffieconsumptie zorgt voor een toegenomen rijkheid en balans in de darmbacteriën. En een grotere aanwezigheid van Faecalibacterium, Roseburia. Tegelijkertijd neemt Erysipelatoclostridium af.”

Studieauteurs