Waarom verzadigde vetten bij gezond dieet horen

verzadigde vetten nodig

Verzadigde vetten leiden tot hart- en vaatziekten, is een veelgehoorde kreet. Toch laten talloze reviews en meta-analyses iets anders zien. Namelijk dat verzadigde vetten bij een gezond dieet horen.

Verzadigde vetten geen boosdoeners

Transvetten wel

Wat natuurlijk nog steeds niet wil zeggen dat je met verzadigde vetten moet overdrijven. Maar uitbannen is geen goed idee. Als we de vele reviews en meta-analyses afgaan, zijn verzadigde vetten niet zulke boosdoeners als we dachten. De transvetten zijn dat wel. 1

Verzadigde vetten van goede kwaliteit verlagen zelfs de gezondheidsrisico’s

Totale voedingspatroon is belangrijk

Het type voeding en het voedingspatroon in totaal zijn belangrijker dan de focus op vetinname. 2 Dit geldt ook voor koolhydraten. Zowel bij vetten als koolhydraten is het maken van onderscheid van belang. Want over welke types vet en koolhydraten hebben we het, als we ze als “slecht” bestempelen? 

Koolzaadolie en zonnebloemolie zo gezond?

verzadigde vetten vs. transvetten
Maak onderscheid tussen transvetten en verzadigde vetten

Je denkt misschien gezond bezig te zijn met zonnebloemolie en koolzaadolie. Maar deze oliën zitten boordevol omega-6 vetzuren. Nu zijn omega-6 vetzuren wel gezond. Het probleem is echter dat we er veel te veel van binnenkrijgen. En dat bevordert ontsteking. 

Bakken in vet stuk gezonder dan in zonnebloemolie –

Zoals hierboven gezegd wordt er in meerdere meta-analyses en reviews geen link gevonden tussen verzadigde vetten en hartaandoeningen. Zie deze reviews:

  • 21 studies met in totaal bijna 350.000 deelnemers. 3
  • data van 76 studies en in totaal 643.226 deelnemers 4
  • data uit talloze randomized controlled studies 5

Uit alledrie bleek geen verband tussen verzadigde vetten, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Uit de laatste blijkt trouwens wel dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde de kans op hartissues met 14% verlaagt. 

Effect van vetarme voeding

Ook een interessante vraag. Als je verzadigde vetten mijdt, wat is dan het effect? Word je er gezonder van?

Daar geeft een Women’s Health Initiative onderzoek antwoord op. Als een van de grootste nutritionele studie in de geschiedenis wel noemenswaardig. De 46.835 vrouwen aten vetarm. Na 8 jaar werden de resultaten gemeten. En die waren? 

  • Een gewichtsafname van 0.4 kg gemiddeld
  • Geen verschil qua hartaandoeningen, kanker of vroegtijdig overlijden

6 7

Andere studies bevestigen dit. Vetarme voeding heeft geen voordelen voor het hart. 8 9 

En apart genoeg zijn de obesitas-cijfers als een raket omhoog gegaan sinds de vetarm-richtlijnen uitkwamen. 10 In ieder geval blijkt uit een onderzoek met 34.000 volwassenen dat vetarme voeding tot metabole problemen leidt. 11 Eet je gemodereerd vetten, dan verhoogt dit niet de risico’s. 12 Blijft staan dat veel vetrijke voeding natuurlijk absoluut de risico’s verhoogt. 12

Eet je zeer vetarm en doe je aan sport? Als je voor een hogere vetconsumptie kiest, verbeter je je uithoudingsvermogen. 13

Transvetten de boosdoeners

Verzadigde vetten in margarine
In margarine zitten verzadigde vetten

Hoe kan het dan dat er gesteld is dat dit verband er wel is? Want weten we vetrijk dan is dat wel nadelig voor onze gezondheid. Dat zien we ook om ons heen. Daar geeft een studie uit 2015 dan weer het antwoord op. De boosdoeners zijn de transvetten en niet de verzadigde. 

Wat concludeerde dat onderzoek destijds?

Dat transvetten in plaats van verzadigde vetten de kans op vroegtijdig overlijden, coronaire en cardiovasculaire ziektes verhogen. 14

Transvetten, wat zijn dat dan? 

Dit zijn vetten die industrieel geproduceerd worden van plantaardige oliën middels hydrogenatie. Je vindt ze in margarine, snacks en voorverpakte gebakken producten. 

Uit de studie 14 bleek dat transvetten de kans op

  • vroegtijdig overlijden met 34% verhoogt
  • overlijden door coronaire ziektes met 28% verhoogt

Niet teveel, wel voldoende

Dit wil allemaal niet zeggen dat je je tegoed moet doen met verzadigde vetten. De insteek is alleen dat je ze wel in voldoende mate binnen krijgt. En niet tot in den treure mijdt. Tenzij je je daar goed bij voelt natuurlijk.

De voedingsmatrix is belangrijk

Krijg je bijvoorbeeld de vetten uit kaas en zuivel, dan houdt calcium je LDL-cholesterol in toom. 15 Ook al zijn die vetten verzadigd. En dit is niet het geval met salami of bacon. Dat verklaart ook waarom de consumptie van volle zuivel geen negatieve impact heeft op coronaire hartziektes.