5 Voordelen van kruidnagel volgens wetenschap

kruidnagel

Kruidnagel. Een bijzondere specerij met een sterke smaak. Als natuurlijk middel heeft het 5 belangrijke voordelen. Ken je ze?

Kruidnagel en je gezondheid

Het verbeteren van de stofwisseling en verbetering van de spijsvertering zijn slechts twee van de voordelen van kruidnagel. Deze specerij maakt al duizenden jaren deel uit van de Chinese geneeskunde. 1 En niet voor niets. Lees, wat je met deze sterke specerij kunt bereiken!

Geen specerij is zo’n sterke stimulant als kruidnagel. Lees daarom ook het laatste kopje van dit artikel waarin de veiligheid wordt besproken.

Voordelen van kruidnagel

#1 Ontstekingsremmende werking

Wat zeker tot de voordelen van kruidnagel hoort, is de anti-inflammatoire werking. Omdat ontsteking een rol speelt bij veel ziektebeelden, is dit erg nuttig. Bij ontsteking zijn er hogere concentraties ontstekingsstoffen (cytokines) en eugenol in kruidnagel legt deze aan banden. Dat is niet alles. De specerij werkt ook tegen schimmelinfecties, bacteriële infecties en virussen. Hiernaast is de antioxidant capaciteit hoog. 1 2 Dit geldt trouwens ook voor dat andere kruid met medicinale werking; tijm.

Een voorbeeld: Zelfs bij oedeem door carrageen (voedingsadditief) werkt kruidolie. Ontsteking speelt hierbij ook een rol. 5

#2 Ook tegen pathogenen

Tegen schimmels en ziekmakende bacteriën? Jazeker. Ook dat is een van de voordelen van kruidnagel. Kruidnagel maakt korte metten met onder andere Salmonella, E. coli, Bacteroides én Candida albicans. 23 4

Wat betreft deze schimmelinfectie: die kan het slechtst tegen kruidnagel en tijm.

Voor de antibacteriële werking is het drinken van kruidnagelthee voldoende. Dit verbetert ook de leverfunctie. 5 6

#3 Pijnstillend

kruidnagel voordelen
Zoals met veel kruiden en specerijen heeft kruidnagel voordelen voor je gezondheid

Een pijnstillende werking, is ook een van de grote voordelen van kruidnagel. 7 8 Neem kruidnagel bij keelpijn of kiespijn. En je zult verlichting ervaren.

Mondwater

Maak je een mondwater met teatreeoil, basilicum en kruidnagel, dan werk je goed aan je mondgezondheid. Dit mondwater vermindert tandplak en tandsteen. Hiernaast gaat het gingivitis en paradontitis tegen. 9 En we weten hoe belangrijk onze mondhygiëne is voor een gezond lichaam en geest.

Niet verwonderlijk allemaal. Omdat dit keukeningrediënt antibacterieel, antiviraal en ontstekingsremmend is.

Acuut effect

De keukenspecerij heeft zelfs een acuut effect op pijn en cognitie. Dit bleek bij muizen. Kruidnagel olie verlaagde de pijn respons van de diertjes significant. En onmiddellijk. Ook geheugen en prestaties gingen er op vooruit.

#4 Verbetert darmproblemen

Problemen met de darmen en maag komen wereldwijd veel voor. Nu zijn er veel kruiden die daarbij kunnen helpen. Zo ook kruidnagel. Handig om verstopping te behandelen. En ook diarree. Werkt het echt? Ja. Als je de keukenspecerij in een warme drank drinkt, doet het je maag en darmen veel goed.

Betere samentrekkingen en slijmproductie van de darmen

Het verbetert de spiersamentrekkingen van de darmen net zo goed als carbachol en metoclopramide. Hiernaast is het een behandeling tegen maagzweren. Eugenol verbetert de slijmproductie van de darmen. 10 11 Dit is een belangrijke factor voor de bescherming van het gastro-intestinale systeem.

Thee of etherische olie

Behalve dat je het aromatische keukeningrediënt in een warme drank drinkt, helpt etherische olie van de specerij ook. In etherische olie zijn de actieve bestanddelen in zeer geconcentreerde vorm aanwezig. Daarom gebruik je er maar een of enkele druppels van. Voor oraal gebruik raadpleeg je een aromatherapeut en stel je je op de hoogte van bijwerkingen.

Goede mix voor je lever en hersenen. De combinatie oregano, kruidnagel , citroen en gember gaat oxidatieve stress tegen in de lever en hersenen. Hiernaast activeert het de antioxidant enzymen in de lever. Voor je hersenen betekent dit een beter geheugen en leervermogen. Kruidnagel passeert de bloed-brein barrière. 12 Daarnaast maakt het je lever gezonder mede omdat het leververvetting tegen gaat. De effecten golden in een studie voor hele lage doses etherische olie van het viertal. Voor dit gebruik schakel je een aromatherapeut in, zodat je veilig handelt. 13

De kalmerende, bacterie werende, anti-inflammatoire en schimmel remmende werking komt vooral door bestanddeel eugenol. 15

#5 Wat kruidnagel doet met tumoren

Kruidnagel helpt bij kiespijn, dat is alom bekend. Daarentegen is de werking op tumoren nog redelijk onbekend. Die werking is er volgens studies. Door ethyl acetaat extract dat in de specerij zit. En door oleanolzuur. Die laatste oefent ook een antitumor activiteit uit. De stoffen zijn getest op menselijke kankercellijnen. Er vond plaats:

 • Remming van de groei van kankercellen
 • Dood van kankercellen (apoptose)
 • Anti-tumor activiteit
 • 16
 • Veiligheid
 • Neem kruidnagel in een kleine dosis, en gewoon in voeding of als thee
 • Raadpleeg een aromatherapeut voor gebruik van de etherische olie
 • Wees voorzichtig met het gebruik van kruidnagelolie in de mond. Soms kan dit tot irritaties leiden. Dit geldt ook voor gedroogde kruidnagel
 • Voor kinderen is kruidnagel niet veilig. Het kan de lever beschadigen en andere akelige bijwerkingen geven
 • Er is niet genoeg betrouwbare informatie over de veiligheid van kruidnagel bij zwangerschap en borstvoeding. Blijf aan de veiligheid kant en gebruik het niet
 • Eugenol is een bestanddeel met gezondheidsbevorderende eigenschappen. Maar het kan wel bloedingen veroorzaken als je hier gevoelig voor bent. Neem het niet als je hiervoor behandeld wordt en mijdt het ook twee weken voor en na een operatie. Gebruik kruidnagel niet als je de volgende medicatie neemt: aspirine, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, warfarine, heparine, coumadine, enoxaparine, dalteparine. Deze opsomming is niet compleet.