Hoe sojaolie stofwisseling en gewicht verpest

sojaolie

Sojaolie. Als je denkt dat het een gezonde olie is, denk dan nog maar eens. Kokosolie is veel gezonder voor je gewicht en stofwisseling, volgens de wetenschap. En sojaolie zelfs nog erger dan fructose. Vooral voor je lever.

Soja olie, erger dan fructose

Sojaolie wordt gemarket als gezond. Want rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en puur natuur. Toch blijkt dat sojaolie te zorgen voor

  • gewichtstoename
  • diabetes
  • vetopslag
  • glucoseintolerantie
  • insulineweerstand

1

En voor de lever is sojaolie ook al geen goed nieuws. Want daar veroorzaakt de olie leververvetting. En dat is helaas niet alles. Ook voor ontsteking van dit belangrijke orgaan. 1

Het blijkt dat wanneer sojaolie je hoofdolie is, je je stofwisseling geen goed doet. Dit is nog erger dan fructose. 1

Niet goed voor je gezondheid

sojaolie slecht voor lever
Sojaolie vervet ook enorm de lever

En dat terwijl juist van de verzadigde vetten gezegd wordt dat ze ongezond zijn. En een risico voor de cardiovasculaire gezondheid. Inmiddels komen er steeds meer studies die dit weerspreken. Verzadigde vetten horen deel uit te maken van een gezond dieet. Door de richtlijnen te volgen zijn we best wat gezondheid misgelopen. Dit uit zich in buikvet, verminderde cognitie, obesitas en stofwisselingsproblemen. Toch gelden de richtlijnen nog. 

Sojaolie: meer buikvet

Maar er is groeiend bewijs dat verzadigde vetten helemaal niet zo ongezond zijn. Het zijn de transvetten die schadelijk zijn. Vooral verzadigde vetten met medium ketenzuren uit kokosolie zijn juist gunstig voor alle symptomen van het metabool syndroom. 2 3 4

Het is wetenschappelijk bewezen dat je er zelfs buikvet mee kwijtraakt. Hoe anders is dit bij sojaolie.

Dankzij de richtlijnen steeg het gebruik van de olie in bijvoorbeeld Amerika drastisch (een toename van 1000%) tussen 1909 en 1999. 5 Er gaat veel geld in om. Daarbij vind je de olie in bewerkte voeding, margarines, salade dressings en snacks. 

Erger dan fructose

In een studie werden de effecten bekeken van sojaolie, fructose en kokosolie bij muizen. Ze kregen 40% van de calorieën uit kokosolie, kokosolie/sojaolie of fructose. Dit representeerde de consumptie van de gemiddelde Amerikaan. Muizen die veel van de “gezonde” olie aten kwamen aan, werden obese, kregen een vette lever en insulineweerstand. Hoewel fructose om deze zaken bekend staat, waren die effecten er bij de fructose-muizen niet. Bij kokosolie ook niet. 

Van fructose wordt je dik, en het verstoort je stofwisseling. Maar sojaolie zorgde voor meer extra gewicht en vetopslag dan fructose.

Vette lever

En wat ook kwalijk is: sojaolie bevordert diabetes, glucoseintolerantie en insulineweerstand. Daarbij komt dat de lever een belangrijk orgaan voor de stofwisseling en gezondheid is. En dat sojaolie de lever behoorlijk belast. Hij vervet. Dit komt door dat de olie enorm veel omega-6’s bevat. Meer dan bijvoorbeeld kokosolie. 

Dit zijn allemaal opvallende studieresultaten. Maar het meest opvallend is waarschijnlijk de duidelijke vetopslag in de lever. Die is enorm. En veel meer dan bij bijvoorbeeld reuzel het geval is. Fructose staat er eveneens bekend als vervettend voor de lever. Toch komt fructose er nog onschuldig vanaf vergeleken met sojaolie.

Deze informatie is afkomstig uit de studie Soybean Oil Is More Obesogenic and Diabetogenic than Coconut Oil and Fructose in Mouse: Potential Role for the Liver. Publicatie in PLoSONE doi: 10.1371/journal.pone.0132672