Dit is het voordeel van citroen/rozemarijn

rozemarijn is gezond

Citroen/rozemarijn: een goede combinatie. Citroen heeft zo zijn voordelen, en rozemarijn heeft weer zijn eigen. Samen werken ze nog beter. De combinatie citrus  en rozemarijn beschermt je huid! Lees hoe. 

Citroen/rozemarijn beschermt de huid

Zoals we weten is UV straling niet bepaald goed voor onze huid. Helaas zien we bij een teveel aan zon de rimpels verschijnen. Ook verhoogt het de kans op huidkanker. Wat kunnen we hier nu aan doen? Rozemarijn met citroen biedt uikomst.

Een hele goedkope antiaging manier is tomatensap drinken

Natuurlijk biedt zonbescherming via crèmes en lotions uitkomst. Maar helaas zitten daar wel weer chemische stoffen in. Dus alles wat de huid van binnenuit helpt tegen schade is mooi meegenomen.  Met rozemarijn/citroen dus. Je hebt hiermee gelijk een aantal andere voordelen.

De combinatie rozemarijn en citroen. Beide bevatten bioflavonoïden en die remmen schadelijk UV licht. 

  • Het gaat ROS tegen (reactieve oxigen species)
  • En voorkomt DNA schade

De inname van 250 mg van beide is veilig (extract). Na 8 weken is er al een protectief effect. Die na inname van 12 weken sterker is (+56 %). 1

Ok. We zitten nu niet in het zomerseizoen. Maar studies tonen het belang van bescherming in zomer én winter. 

De voordelen van citroen en citroensap, ook in combinatie met kruiden, ken je als geïnformeerde lezer waarschijnlijk.

Anti-kanker kwaliteiten

Maar nu even wat over rozemarijn op zichzelf. Het toont hoe krachtig de werking van kruiden op onze gezondheid is. Als familie van de muntplant maakt rozemarijn deel uit van de mediterrane keuken. Het zijn de diterpenen die het hem qua gezondheid doen: caronsine zuur en rozemarinezuur. En die hebben anti-kanker kwaliteiten. Geen wonder dat ze de huid beschermen. 

Afname van tumoren

Bij  muizen vermindert rozemarijn de grootte van darmtumoren. Die diertjes dronken 1mg per liter water. En moesten dit een goede maand volhouden. Maar het resultaat was er: een duidelijke afname van kankergezwellen. En niet alleen bij darmtumoren. Dit gold ook voor kanker van de alvleesklier, blaas, eierstokken en longen.

Super antioxidant

rozemarijn heeft een voordeel
Als je alleen rozemarijn neemt pluk je ook al een voordeel: je verhoogt hiermee super antioxidant gluthotion

Dit komt doordat rozemarijn antioxidant effecten vertoont in de cellen. Daardoor bestrijdt het ROS in kankercellen. Het kruid zorgt voor een toename van gluthation, een super anti-oxidant.

Studies zijn gedaan met extract, waarbij 0,1-100 microgram het meest effectief lijkt.

Studie op mensen toonde dat een rozemarijnextract in poedervorm samen met citrus extract (beide 250 mg per dag) na 2 maanden de huid beschermde tegen UV straling.

Ook verbetering van cognitieve functies

Hoge concentraties krijg je via etherische oliën. Nu heeft rozemarijn alleen een positief effect op je mentale vermogens. Combineer je rozemarijn- en citrusolie, dan is dit ook zeker het geval. De combinatie verbetert de cognitie zelfs dusdaig dat het nuttig is bij Alzheimer’s en dementie. 

Dat bleek uit een studie waarbij patiënten na een paar weken de cognitieve functies verbeterde. De geur van de oliën werd opgesnoven. 2