Antibioticum kardemom: zo goed als ciprofloxacine

natuurlijk antibioticum

Zoek je een natuurlijk antibioticum, lees dan dit even. De specerij is net zo effectief als ciprofloxacine. En dat niet alleen. Het is ook net zo werkzaam als metformine bij diabetes type 2. 

Kies kardemom als natuurlijk antibioticum

Niet alleen een natuurlijk antibioticum. Maar ook kan kardemom het glucosegehalte reguleren. Net als de bloeddruk en andere symptomen van het metabool syndroom. 

Antibiotica uit de natuur

De natuur bevat veel natuurlijke antibiotica waarvan de werkingen wetenschappelijk bewezen zijn. Knoflook bijvoorbeeld. Van alle kruiden die medicinaal gebruik worden zijn knoflook, kurkuma en gember het populairst.

Die laatste is volgens de wetenschap dan weer net zo effectief als sommige pijnstillers.

Zelfde familie als gember

natuurlijk antibioticum
Kardemom is een natuurlijk antibioticum en zelfs net zo effectief als ciprofloxacine

Kardemom hoort ook echt bij de antibiotische middelen uit de natuur. Als lid van dezelfde familie als gember, geeft dit natuurlijke antibioticum gerechten een unieke smaak. Dankzij het frisse en aromatische karakter. Dat maakt de specerij geschikt om warmte toe te voegen aan zoete gerechten. Keukenprinsen en -prinsessen weten het: één puntje van dit bijzondere kruid en je transformeert je gerecht. 

Wat zit er in kardemom?

Net zoals veel kruiden net zo effectief zijn bij bepaalde aandoeningen als sommige medicatie geldt dit ook voor kardemom. Wat er in dit natuurlijk antibioticum zit? 

 • niacine (B3)
 • thiamine (B1)
 • pyridoxine (B6)
 • vitamine A en C
 • Mineralen: natrium, kalium, calcium, koper, ijzer, mangaan, magnesium, fosfor en zink.

In de traditionele Oosterse geneeskundige is het een  stimulant voor de spijsvertering. Voor je mondhygiëne doet het antibioticum ook zeker iets. Je kunt het net als de oude Egyptenaren kauwen om je gebit te reinigen. 

Kardemom beschermt maag en darmen

Wat zeggen wetenschappelijke studies hierover? Nou, dat kardemom goed is voor de gezondheid van maag, darmen. Daarnaast werkt het bij spierkrampen. En kun je het dit antibioticum ook inzetten voor een betere vetspiegel. Als etherische olie is het geschikt om symptomen van depressie te behandelen. 

Doe je kardemom in een gerecht? Dan voorkom je spijsverteringsproblemen, gasvorming, oprispingen en een opgezette buik na de maaltijd. 

 • Koop kardemompeulen kopen, of neem de specerij in poedervorm. Kijk eens online bij Pit & Pit. 
 • Als je peulen koopt, hou je ze heel totdat je ze gebruikt
 • Zwarte kardemom peulen worden meestal gebruikt om smaak aan rijst of peulvruchten te geven
 • Je kunt de peulen in het geheel aan het gerecht toevoegen. Al dan niet gekneusd. Dit zet het aroma beter vrij
 • Peulen moeten wel voor consumptie verwijderd worden, omdat ze niet geschikt zijn om te eten
 • Meestal geven 1 á 2 peulen voldoende smaak.

Kardemom in je drank

antibioticum
Doe het antibioticum in je koffie of thee!

Je kent vast kurkuma latte, die gezonde drank. Hier is een variatie: maak  een drank met kardemom. Soms vind je het in Turkse koffie. Probeer het antibioticum in je koffie, thee of voeg het toe aan je cacaodrank of smoothies. 

Waarom is het een natuurlijk antibioticum?

Voor kardemom als natuurlijk antibioticum gebruik je de etherische olie. Die bevat onder andere terpenen, esters, flavonoïden. Maar het belangrijkste actieve bestanddeel is cineol. Dat is een krachtige antiseptische stof die ongewenste bacteriën doodt. Waaronder de bacteriën die een slechte adem en infecties veroorzaken. Om een voorbeeld te noemen: de specerij iis effectief tegen Streptococcus mutans en Candida albicans. 1

Verder vertoont de etherische olie van deze specerij activiteit tegen E. coli, S. aureus, P. pumulus, S. peidermidis, P. aerugenose en S. cervisiae.

Net zo werkzaam als ciprofloxacine

Etherische olie van kardemom is net zo effectief tegen S. aureus als antibioticum ciprofloxacine. Ook is de olie even effectief als medicijnen tegen B. pumilus en P. aerugenosa. En wat betreft de werking tegen S. epidermidis en S. cerevisiae is dit aromatische kruid net zo werkzaam als medicatie. Het zijn in alle gevallen de methanolextracten in de olie die het hem doen. 2

Ciprofloxacine is een antibioticum tegen bacteriën die maagdarminfecties, blaasontsteking en andere ontstekingen veroorzaken, waardoor symptomen als diarree, koorts en pijn verdwijnen


Antioxidant activiteit

Net als veel specerijen beschikt ook kardemom over antioxidant eigenschappen. 2 Zwarte kardemom bestrijdt vrije radicalen behoorlijk efficiënt. Het antibioticum bestrijdt maar liefst 90% van de vrije radicalen te bestrijden (100 μg/mL). 

Kleine concentraties waren vergelijkbaar met de vernietigende werking van vitamine E op vrije radicalen. 3 4 Hierbij zorgt kardemom ook voor een opmerkelijke toename van diverse antioxidant enzymen, waaronder catalase, superoxide dismutase en GST zowel in de lever als in het hart. 5

Remt carcinogenese

Kardemom kan ook een bijzondere rol spelen bij het afremmen van carcinogenese. 6 Carcinogenese is het proces waarbij kankergezwellen ontstaan, groeien en uitzaaien. Dagelijkse toediening van 10 μL kardemomolie voor de duur van twee weken zorgde voor een afname van lever kankergezwellen bij muizen. Deze observaties suggereren dat de inname van kardemomolie invloed heeft op de enzymen die in verband staan met het xenobiotisch metabolisme. 7 Het natuurlijk antibioticumj toonde ontstekingsremmend, antiproliferatief en proapoptic te zijn. 8


Combinatie met zwarte peper

Een studie meldt dat de combinatie met zwarte peper krachtig werkt tegen uitzaaiiingen. 9 De combinatie van zwarte peper en kardemom verbeterde de cytotoxische activiteit aanzienlijk.


Ook net zo werkzaam als…

Ook bleek kardemom dus net zo effectief te zijn als pioglitazon, of te wel metformine. Een medicijn om het glucosegehalte in het bloed te verlagen. 10 Waarin was kardemom gelijk aan metformine? Dit betrof leverschade, een verstoorde vetspiegel en te hoge glucosewaarden.  11


Metabool syndroom

Omdat het metabool syndroom duidelijk een aandoening van deze tijd is, zijn natuurlijke middelen erg nuttig. Die vind je in antibioticum kardemom. Zowel zwarte als groene kardemom pakken het metabool syndroom aan. 

 • Zwarte kardemom richt zich op de symptomen, terwijl de groene variant zich bezig houdt met het verbeteren van adipositas (toename van vetweefsel), de leverfunctie en de cardiovasculaire structuur en functie.
 • Groene kardemom verlaagt het plasma insuline en de lever enzymen (ALT en AST). Zwarte kardemom verbetert hart-, lever en metabole parameters mede dankzij ingrediënt cineole (groene kardemom doet dit niet). De zwarte variant bevat complexe koolhydraten die de gastrointestinale functie en obesitas verbeteren. 12 13

Beschermt de maag

Kardemom wordt in de traditionele Oosterse geneeskunde gebruikt bij diverse gastro-intestinale aandoeningen. De specerij herstelt en beschermt. Ook als er maagproblemen zijn. Door het gebruik van bijvoorbeeld aspirine en bij maagzweren. 14

Verlaagt de bloeddruk

Niet alleen een natuurlijk antibioticum dus. Zoals je leest pakt de specerij veel ongezonde zaken aan. Ook de bloeddruk. In een kleine studie verlaagde de dagelijkse inname van 3 gram kardemom poeder, de bloeddruk van patiënten. De 3 gram werd verdeeld in twee doses. Dit werd 12 weken genomen.  Niet alleen verlaagde de systolische bloeddruk, ook de diastolisiche druk ging omlaag. 

En wat ook mooi was in deze studie? Met maar liefst 90% nam de totale antioxidantstatus toe. Dit was na 3 maanden. Bijkomend voordeel was nog dat alle deelnemers een beter gevoel van welzijn meldden, zonder bijwerkingen. 15

Veiligheid

Er is niet genoeg informatie over de veiligheid van het gebruik van kardemom bij borstvoeding en tijdens zwangerschap. Blijf aan de veilige kant en gebruik niet meer dan de hoeveelheid voor gerechten. Hetzelfde geldt wanneer je galstenen hebt. Kardemom zaad kan spasmodische pijn veroorzaken.

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van medisch advies van een arts. Als je alleen op deze informatie vertrouwt, is dit op eigen risico.