Maak je koffie extra gezond met deze ingrediënten

koffie extra gezond

Koffie: wie kan zonder dit onmisbare bakkie? En wat koffie extra gezond maakt, zijn de toevoegingen die je kan doen. Doe er bijvoorbeeld kaneel bij en je remt ontsteking. In dit artikel: 11 toevoegingen voor koffie met een slimme plus.

Koffie extra gezond

Koffie is geweldig. Het geeft je de nodige boost en even wat pittigheid op zijn tijd. Maar wat nog beter is? Je kunt je dagelijkse bakkie nog een extra gezond maken door er iets aan toe te voegen. Dit artikel vol handige weetjes!

Haal meer uit je koffie

Koffie werkt synergetisch met

Kaneel


Remt ontsteking

koffie extra gezond
Kaneel is een van de ingrediënten om koffie extra gezond te maken: de combinatie remt ontsteking


Wil je ontsteking tegengaan, dan ga je voor deze combinatie. Dit is ook nog een van de smakelijkste. Journal Food Chemistry onthulde wat koffie met kaneel doet. Met de combinatie chlorogeenzuur (koffie) en cinnamidezuren (kaneel) bestriijd je vrije radicalen en rem je de activiteit van schadelijke en pro-inflammatoire stoffen. Je maakt je dagelijkse bakkie dus extra gezond met kaneel!

L-theanine

Geen slapeloosheid door cafeïne

Dit populaire ingrediënt werkt synergetisch met caffeïne. Synergetisch, dat betekent dat de stoffen elkaars werking versterken. Dus neem je dit aminozuur al, maak je koffie er dan extra gezond mee. En doe het in je koffie. Het ingrediënt zit van nature in thee en verhoogt de alfa hersengolven. Mocht je negatieve effecten ervaren van cafeïne, dan doet het aminozuur dit teniet. Dankzij het aminozuur merk je dan geen slapeloosheid of rusteloosheid die voor sommigen een bijwerking van koffie is.

Wat koffie NIET extra gezond maakt. Koffiecreamer. Alle gezonde fenolen die in koffie zitten, bereiken nauwelijks de bloedbaan als je er creamer in doet. Dit geldt niet voor normale melk. –Journal of Nutrition


Kurkuma

Versterking van antioxidanten

De Indiase geelwortel is je als lezer van deze blog waarschijnlijk welbekend. De kurkumine geeft de antioxidanten in koffie een boost. Zowel koffie als de specerij maak je extra gezond door ze te combineren. Aangezien kurkuma niet goed opgenomen wordt zonder vet, kun je er een theelepeltje kokosolie bij doen. Als je een echte koffieliefhebber bent, hou er dan rekening mee dat de specerij de smaak van je favoriete drank wel teniet doet.

Gember

Zelfde werking als koffie met kaneel

extra gezond
Koffie met gember werkt precies hetzelfde als met kaneel. Maar deze combinatie is extra gezond voor je darmflora.

Ook met gember gaat de koffiesmaak verloren. Maar je krijgt wel een krachtige anti-inflammatoire mix. Hier versterken de clhorogeen en hydroxycinnaminezuren elkaar. Extra gezond, hetzelfde effect als bij kaneel. En reken maar, dat dit je darmflora weer goed in balans brengt. Want zowel koffie als gember hebben een gunstige uitwerking op de darmbacteriën.

Gehydrolyseerd collageen

Goed voor je huid

Dit laat de smaak van koffie in tact. Het is een geweldige toevoeging aan het dagelijks bakje troost. Rijk aan glycine draagt het bij aan weefselherstel. Kortom: een combinatie die ook extra gezond voor je huid is. Het is goed om te weten dat deze vorm van collageen goed tegen de warmte van koffie kan. Dit is niet het geval met whey poeder.

Vanille

Extra boost voor je denkvermogen

Net als kaneel geeft ook vanille een extra heerlijke smaak aan koffie. Alleen al daarom kan je het toevoegen. Hiernaast is er nog een goede reden. Vanille geeft je cognitie nog een extra stimulans. Neem vanille die zo puur mogelijk is. En je werkt hiermee aan een drankje dat extra gezond voor je brein is. Want koffie beschermt je brein al, en vanille voegt daar nog iets aan toe.

Cayenne peper

Toegenomen thermogenese

Ook super in je koffie, en extra gezond. Omdat het eveneens synergetisch werkt. De combinatie versterkt je verbranding. Let er wel op dat je peper van hoge kwaliteit koopt. Veel van de goedkope versie is namelijk sterk vervuild. Peper is een nachtschade, niet iedereen kan hier goed tegen.

Cacao boter

Bron van verzadigde vetten

Voor een lekkere finishing touch. Het is een goede bron van gezonde verzadigde vetten. Je weet wel, die vetten die helemaal niet zo schadelijk blijken te zijn als altijd gezegd werd. Voeg het toe en je bent extra gezond bezig.

Cacao poeder

Anti-aging koffie


Met cacaopoeder werk je aan je gezondheid. En wat de poeder echt interessant maakt; je vermindert er rimpels mee (bewezen!). Dus wees slim, en voeg het toe aan je koffie. Kies wel de goede donkere cacaopoeder.

Maca

Balanceert hormonen

Deze Peruaanse ginseng balanceert je hormonen. Of je nu man bent of vrouw. Goed voor je huid, haren én botten. Het heeft een hoge antioxidant capaciteit. Vooral als je op middelbare leeftijd bent, maakt dit je koffie extra gezond. Neem gegelatiniseerde maca. Want helaas bevat de onbewerkte maca anti-nutriënten.

Panax ginseng

Beter uithoudingsvermogen

Ook een goede combi en extra gezond. Vooral als je sport en je uithoudingsvermogen wilt verbeteren. Dus ga je rennen of andere sportieve activiteiten doen, dan moet je deze combinatie hebben.

Bronnen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11