1 Week Prednisolon: hogere kans op diabetes

prednisolon

Prednisolon is een bijnierschorshormoon en een middel tegen ontsteking. Maar het heeft een snelle bijwerking. Het verslechtert de glucoseregulatie binnen een week.

Prednisolon verstoort glucosestofwisseling

Het is een veelgebruikt medicijn: prednisolon. Maar na een week gebruik verhoogt het mogelijk al de kans op diabetes. Bij astma, artritis, allergieën, eczeem of de prikkelbare darm wordt het middel gegeven. 

Gewichtstoename en osteoporose

Prednisolon is een type steroïde die het hormoon cortisol imiteert. Het zijn de bijnieren die cortisol produceren. Sommige bijwerkingen zijn al decennia bekend. Voorbeelden hiervan zijn gewichtstoename en osteoporose.  

Insulineweerstand

Dat Prednisolon de glucoseregulatie verstoort is niet erg gunstig. Dit leidt tot insulineweerstand wat een grote drijvende kracht achter diabetes type 2 is. Het is al bekend dat diabetes vaker voorkomt bij mensen met die langdurig prednisolon nemen van het merk Deltacortil. Volgens wetenschappers van de Sapienze University in Italië begint het proces veel sneller dan men altijd dacht. 

Binnen een week

prednisolon
Prednisolon verstoort de glucosestofwisseling. Dit kan leiden tot diabetes type 2

Het middel heeft namelijk al heel snel metabole effecten. Zelfs bij lagere doses gaat de glucosestofwisseling achteruit. Zo neemt de kans op diabetes toe als de behandeling wordt voortgezet. 

Bij een lage dosis

Deelnemers aan de studie onvingen 10 mg of 15 mg prednisolon voor de duur van 7 dagen. Dat is een vrij lage dosis. Uiteraard vonden metingen plaats van gewicht en metabole markers voor en na de test. Ook analyseerde het team volgens een beproefde methode hoe het lichaam insuline gebruikte. 

Het resultaat?

Een verminderd vermogen om de bloedsuikerspiegel onder controle te hebben. Dit wees erop dat de deelnemers minder goed in staat waren om insuline efficient te gebruiken. Dit vond met name plaats in de groep van 15 mg prednisolon.

Volgens de senior auteur van de studie was het verband tussen prednisolon en diabetes goed gevestigd. 

In eerdere studies werd dit verband ook gelegd en bij hogere doses, maar pas laat. In dit onderzoek was de negatieve werking al binnen 7 dagen zichtbaar. Met een vrij lage dosis.

Bron