Stevigere huid: Kurkuma stimuleert collageen en elastine

collageen

Kurkuma is niet alleen gezond voor je lijf en hersenen. De specerij heeft ook een bijzondere werking op je huid. Omdat het voor meer collageen en elastine zorgt! Lees meer over een studie met bijzondere resultaten.

Meer collageen en elastine

Kurkuma voor meer elastine en collageen. Dat maakt de specerij interessanter dan het al is. Een uitgebreide review 1 in een Indiaas dermatologisch journal laat weten waarom deze Oosterse geelwortel zo goed voor huidproblemen en tegen huidveroudering is.

Kurkuma: Preventief en geneeskrachtig

Als het om kurkuma gaat zijn het de curcuminoïden die voor de vele voordelen zorgen. Die zijn inmiddels ruim bewezen. Want uitgebreid onderzocht in klinische studies. Onderzoeken tonen telkens aan dat de smaakmaker zowel een preventief als geneeskrachtig is. Overigens ook inzetbaar bij schimmelinfecties zoals Candida. En dus ook voor meer collageen, hyaluronzuur en elastine in de huid. Overigens draait aloë vera ook de klok van huidveroudering terug.

Kurkumine

collageen aanmaak
Kurkuma stimuleert de aanmaak van collageen, elastine én hyaluronzuur!

Mocht je op zoek zijn naar kurkuma met de hoogste concentratie bioactieve bestanddelen, dan neem je de wortel zelf. Hoewel de werking van poeder eveneens bewezen is, bevat dit minder kurkuminoïden. Het was trouwens A. Vogel die begin negentiende eeuw voor het eerst kurkumine isoleerde. Voor je collageen goed nieuws.

Aloë vera doet trouwens hetzelfde, en draait ook de klok van huidveroudering terug.

Kurkuma latte

Kurkuma, waar is het eigenlijk niet goed voor? Spijsverteringsproblemen, leveraandoeningen, gebitsproblemen, buikpijn: de populaire specerij brengt verlichting. Dus drink eens kurkuma latte. Voor je lijf en plus je huid en collageen. Wat betreft cosmetisch is het keuken ingrediënt waarschijnlijk het meest gebruikt middel ter wereld. Lokale applicatie maakt het erg lastig voor de bacteriën die acne veroorzaken. Hiernaast maakt het de huid ook minder vet. 2

Maar kurkuma doet meer 1  3

Zoals?

  • Vermindering van gezichtshaartjes 4
  • Acne een stuk minder prominent maken 5 6
  • Verbetering van de teint
  • Behandeling van vitiligo 7 
  • Werkzaam bij dermatitis en scleroderma  1 
  • Geeft snellere wondheling dankzij de stimulans van collageen, zelfs bij een keizersnee 2

Psoriasis

Als je last hebt van ontsteking in de mond die met jeuk gepaard gaat, verbetert 6 gram per dag de klachten. En mocht je geplaagd worden door psoriasis dan remt het eveneens inflammatie. Hiervoor neem je dan kurkuminegel met 1% kurkumine. 1 Bijkomend voordeel is dit dat het collageen ten goede komt.

In gelvorm

Een dosis tot 8 gram wordt goed getolereerd. Hou er wel rekening mee dat je misselijk kan zijn, last van brandend maagzuur krijgt of misschien wel aan de diarree raakt. 1  Collageen stimuleren prima, maar combineer het altijd met zwarte peper en een eetlepeltje olie voor een betere opname.

Er is overigens ook kurkuma in gelvorm.

Je ziet het. Kurkuma is bij allerlei huidproblemen bruikbaar. 

Stevigere huid

Maar nu over de werking van kurkuma op rimpels, collageen verlies en andere tekenen van huidveroudering. 

Dat de specerij de aanmaak van collageen en elastine zorgt is bijzonder.  Een belangrijke werking hierbij is de bescherming tegen UV-straling en vrije radicalen. Geweldig: een goedkoop middel dat de huid beschermt. Omdat het keukenkruid ontgiftingsenzymen activeert, regenereert het de huid. 8

Dus hebben kurkuminoïden echt wel nut in huidverzorgingsproducten. Behalve de vorming van nieuw collageen, niet in de minste plaats omdat ze inflammatie remmen. En natuurlijk antioxidant eigenschappen uitoefenen. 

En dé anti-aging werking?

Die liegt er niet om. De bioactieve stoffen remmen namelijk de afbraak van hyaluronzuur, collageen en elastine. Natuurlijk is het je bekend dat deze drie een soepele en elastische huid geven. We hebben ze hard nodig, vooral omdat ze steeds meer verloren gaan bij het ouder worden.

Hoe gebruik je het dan?

Om de tekenen van zonschade te verbeteren neem je kurkumine gel. Wat er dan gebeurt is dat je verbeteringen in pigmentatie ziet. Ook niet onbelangrijk: schadelijke cellen verdragen de stoffen uit de specerij niet goed. Je beschermt er je kostbare collageen en elastinevezels mee.

Hoe effectief is het voor de huid?

Erg werkzaam. Omdat een combinatie van kurkuma en gember voor een hogere productie van collageen zorgde. Die combinatie bestond uit 10% kurkumine/3% gemberextract. 9 10

Bescherming tegen UV schade

Je kunt wel stellen dat dit een enorm voordeel is. Na twee uur is een zonnebrandcrème niet meer werkzaam. Zon is funest voor collageen. Dan moet je die opnieuw aanbrengen. Dit lukt niet altijd in verband met drukte, vergeetachtigheid of gewoon geen zin. Blijf wel zonnebrandcrème gebruiken. En consumeer hiernaast kurkuma, via je voeding of een supplement. Of gebruik kurkuma gel.

1 Turmeric: A condiment, cosmetic and cure. Department of Dermatology, Venereology and Leprosy, Sri Manakula Vinayagar Medical College and Hospital, Pondicherry University, Puducherry, India

2 West Indian Med J. 2015 Sep;64(4):400-6. doi: 10.7727/wimj.2014.196. The Impact of Turmeric Cream on Healing of Caesarean Scar.

3 Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23.

Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence.

4 Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 13Turmeric, the Golden Spice

5 Chem Pharm Bull (Tokyo). 2013;61(4):419-25.

In vitro anti-propionibacterium activity by curcumin containing vesicle system.

6 Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.Herbal Treatment for Dermatologic Disorders

7 Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2006 Jan-Feb;72(1):57-9. Turmeric (curcumin): a widely used curry ingredient, can contribute to oxidative stress in Asian patients with acute vitiligo

8 Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):141-9. doi: 10.1002/biof.1078. Epub 2013 Jan 11.

Skin regenerative potentials of curcumin.

9 Wound Repair Regen. doi: 10.1111/j.1524-475X.2009.00483.x   A combination of curcumin and ginger extract improves abrasion wound healing 

10 Mol Cell Biochem. 2006 Oct;290(1-2):87-96. Epub 2006 Jun 13.

Curcumin improves wound healing by modulating collagen and decreasing reactive oxygen species.