Waarom koolzaadolie geen gezonde olie is

koolzaadolie ongezond

Koolzaadolie, puur natuur dus moet wel gezond zijn. Zou je denken. Toch kleven er serieuze schadelijke bijwerkingen aan deze olie. Lees waarom, en welke dat zijn.

Koolzaadolie, addertje onder het gras

Koolzaadolie is niet de beste olie om te gebruiken. Toch staat het bekend als een gezond product. Mede vanwege de omega-3 vetzuren. Maar deze vetzuren zijn wolven in schaapskleren als het om koolzaadolie gaat. 

Olijfolie komt van olijven, sesamolie van sesamzaad. Lijkt dan logisch dat koolzaadolie van koolzaad komt. Maar zo is dat niet altijd. 

Wat is er dan mis mee?

Helaas wordt er gerommeld met koolzaadolie om het goedkoop te maken. En inderdaad, het is een van de goedkoopste oliën. Veel ervan is van genetisch gemodificeerde koolzaadoogsten. Vandaar dat het zo betaalbaar is. Van genetisch gemodificeerde gewassen weten we hoe hoog het Monsanto-percentage is. In 1995 maakte deze omstreden fabrikant een GM-versie. 

Niks koolzaad

koolzaadolie
Koolzaadolie is geen gezonde olie. Het geeft schade aan lever, nieren en hart

Oorspronkelijk heette het Low Erucic Rapeseed (LEAR), en is veel koolzaadolie gemaakt van raapzaad. Nu lijken de twee wel op elkaar en komen ze beide uit het brassica-geslacht. Koolzaad is brassica napus en raapzaad is brassica napa. Voor de commercie werd het canola, omdat dit beter klinkt. Geweldige olie voor industrieel gebruik. Maar niet als voeding. In kaarsen, zeep, lippenstift, wasmiddel, inkt, biobrandstoffen en insecticiden vindt je deze olie. 

Gezondheidsproblemen

Ooit op de markt gebracht omdat het weinig verzadigde vetten bevat maar wel rijk is aan omega-3 vetzuren. Jammergenoeg geeft de olie in gemodificeerde staat nogal wat gezondheidsproblemen. Van de omega-3 vetzuren blijft ook nog weinig over. Dus daar hoef je de olie echt niet te kopen.

Waarom slecht voor je?

Daar zijn 2 redenen voor

  • Meer dan 90% van de (met name Amerikaanse en Canadese) olie is genetisch gemodificeerd
  • Canola olie is deels gehydrogeneerd

Schade aan lever, nieren en hart

Lange termijn studies naar GM koozaadolie zijn nog niet gedaan. Evengoed is er bewijs dat de olie schadelijk is voor nieren, lever en hersenen. De olie verlaagt de antioxidant status, en verhoogt de lipidenwaarden. 1 2 3 Dit is bij andere GM producten zoals maïs- en sojaolie ook het geval. Zowel koolzaad-, soja en maïsolie bevatten erucazuur. Dit zuur leidt tot hartschade. 

Vanwege het bewerkingsproces mag het niet in babyvoeding gebruikt worden. Want dit geeft groeiachterstanden, schade door vrije radicalen. Plus een verhoogde kans op kanker vanwege het hydrogenatieproces. 

Van gezonde vetzuren tot ongezonde, door bewerking

Wat betreft de gezonde omega-3 vetzuren: daar blijft weinig van over. Door bewerkingsmethoden transformeren die tot schadelijke ranzige vetzuren. Koolzaadolie wordt geraffineerd en gebleekt. Dit proces gaat gepaard met onveilige chemische stoffen en hoge temperaturen. Funest voor de omega-3’s.

Omega-3 vetzuren worden transvetzuren

Omdat ze ranzig worden door blootstelling aan zuurstof en hitte moeten ze reukloos gemaakt worden. En dit desodorisatieproces zet ze om in transvetzuren. Dat zijn juist de vetzuren die we als de pest moeten mijden.

Commerciële olie kan hier bijna 5% van bevatten. Dat is hoog en staat niet op het label. Monsanto verkoopt GM zaden van koolzaad, maïs, soja, suikerbieten, katoen en alfalfa. 

Voorlopig toegestaan

Ondanks dit keurde de EU in 2015 de import van 19 GM producten goed, waaronder van die hierboven genoemd zijn. Van de 19 komen er 11 van Monsanto. De andere zijn van DuPont, Bayer en BASF. 

Heel jammer dat deze oliën als “gezond” bestempeld worden. Want ze zijn gehydrogeneerd en dit geeft transvetzuren. Gevaarlijke bijproducten die de gezondheid verpesten. Wil je stoppen met koolzaadolie, doe dit dan ook met soja- en maïsolie. 

Betere alternatieven

Omdat er mooie alternatieven zijn, is het niet moeilijk om ze te vervangen. Olijfolie kun je beter verhitten dan gesteld wordt. Bovendien verhoog je met olijfolie de hoeveelheid antioxidanten in je groenten. Met kokosolie haal je soms betere resultaten in de keuken. En je raakt er nog buikvet mee kwijt ook. Beide kunnen prima verhit worden, op hogere temperaturen dan altijd gesteld is.