Dit is het effect van avocado op je BMI

elke dag een avocado

Wat is het effect van avocado op je BMI? Een interessante nieuwe studie geeft hier inzicht in. Hoewel de vrucht veel vetzuren bevat, helpt het mee om je lichaamsgewicht te verlagen. De avocado doet zelfs nog meer voor je gewicht. 

Onmisbaar voor een gezond BMI

Je kunt wel stellen dat avocado onmisbaar is bij het behoud of bereik van een gezond BMI. Wie dit kroonjuweel van de vruchten met regelmaat eet, beperkt de gewichtstoename die bij het ouder worden kan ontstaan. Heb je al overgewicht? Ook dan is de avocado erg nuttig. Wat ook interessant is, is dat de vrucht de hormonen reguleert. Dit helpt ook om de calorieinname te beperken. 1 [2

Ook je vetopslag verandert

Vetopslag: het komt nu juist op de plekken waar je het niet wilt. Baal je hiervan, implementeer dan de avocado bij je voeding. 3 4 5  

Want als je regelmatig avocado eet

  • krijg je een lager BMI en lichaamsgewicht
  • neemt je tailleomvang af 6   

Om de effecten te bereiken hoef je niet dagelijks een hele avocado te eten. Dit kan een halve zijn, en mag ook om de dag. Ook als je al wat ouder bent (50-69 jaar) zet consumptie van de vrucht zoden aan de dijk voor het BMI. 7

Avocado en buikvet

bmi en gewicht
Avocado verlaagt je BMI en vermindert buikvet

Even meer over avocado en buikvet. Enkelvoudige onverzadigde vetzuren in avocado voorkomen buikvet. En verbeteren deze gehate vorm van vetopslag, zelfs als die ontstaan is door koolhydraatrijke voeding. Niet alleen een vrucht ter verbetering van je BMI, maar dus ook voor je tailleomvang. Dat je hierbij weer gevoeliger wordt voor insuline is mooi mee genomen. En vooral handig als je diabetes hebt. 8


Waarom verlaagt avocado het BMI

Waarschijnlijk door de bioactieve bestanddelen die de vrucht bevat. En de werking die ze hebben op verzadiging, metabolisme en darmbacteriën. De vrucht beïnvloedt de expressie van genen die betrokken zijn bij de vetstofwisseling en eetlust. Het heeft invloed op de samenstelling van vetzuren, groeifactor 21, leptine (het hormoon dat een gevoel van verzadiging geeft) en lipoproteïne lipase. 9

Hiernaast is er bewijs dat de vrucht het BMI verlaagt via de darmbacteriën. Dit geldt trouwens vooral voor dierenstudies. 10 

Voor je hormonen en verzadiging

Wat het BMI ook ten gunste komt zijn de vezels in avocado. Naast stimulans van leptine zorgen vezels natuurlijk ook voor een hoger verzadigingsgevoel. Voedingsvezels bevorderen fermentatie in de darmen. Die fermentatie leidt tot korte keten vetzuren. Onze darmbacteriën zijn dol op dit type vetzuur. 11,12  Voor je hormonen zijn ze ook goed nieuws, zoals voor leptine. Vooral boterzuur. De vetzuren zijn verantwoordelijk voor je locatie van vetopslag. 14 

Tip: als je toast neemt met avocado en ei zit je helemaal goed met het verzadigingsgevoel!

Samengevat

voorkomt regelmatige consumptie overtollig gewicht en zorgt het voor een gezond BMI. Een ander voordeel is dat je de kans op overgewicht in de toekomst behoorlijk verkleint. 

Meer voordelen van avocado

  • Goed voor je BMi, maar ook voor je huid. Uitwendig gebruik van avocado olie stimuleert de samenstelling van collageen en versnelt wondheling. 15 16
  • Herstelt kraakbeen en is daarom gunstig bij osteoartritis 17

  • Vanwege de vetzuren kan avocado symptomen van depressie verlichten 18

Dit dekt niet de lading, omdat de avocado nog veel meer voordelen heeft!