Ontgiftende groente: boerenkool

boerenkool

Boerenkool is een gezonde wintergroente vol nutriënten. Zoek je een groente met ontgiftende werking? Zet het dan op tafel!

Boordevol vitamine A, K, C, B en sporenelementen dient boerenkool veel facetten van je gezondheid.

Boerenkool zit vol nutriënten

Als lid van de andere crucifere groenten zit ook boerenkool vol sulforafaan. Die andere zijn spruiten, broccoli, bloemkool… eigenlijk alle koolsoorten. En laat sulforafaan nu een van de belangrijkste bijdragers zijn aan ontgifting. Sulforafaan is een zwavelrijke chemische stof die een aantal belangrijke mechanismen in werking zet. Welke dat zijn?

  • Beperking van ontsteking
  •  Bescherming tegen oxidanten
  •  Ontgifting van schadelijke stoffen en metalen

Beter communiceren dankzij boerenkool

Hoe vreemd het ook mag klinken, feitelijk is dit zo. Natuurlijk niet alleen met boerenkool, maar met alle sulforafaanrijke groenten. Neem een dagelijkse dosis en gedrag en communicatie verbeteren. Tenminste, dit was het geval bij mensen met een autisme spectrum stoornis. meldde een publicatie

Boerenkool spant behoorlijk de kroon wat betreft de vitaminen A, C en K. En kijk eens naar de hoeveelheid mangaan! We weten hoe belangrijk dit is bij menstruatieproblemen.

Wat zit er in boerenkool?

Per kop/ADH %

  • Vitamine A: 206%
  • Vitamine C: 134%
  • Vitamine K: 684%
  • Mangaan: 26%
  • Omega3-vetzuren: 121 mg

Zet boerenkool dus vaker op tafel. En wissel af met de andere crucifere groenten. Dit komt de expressie van ons DNA ten goede!

Kook het niet te lang

boerenkool
Boerenkool is een ontgiftende groente die meer dan 33 nutriënten bevat

Deze heerlijke groente heeft een enorme antioxidant capaciteit in het blad. Zo rijk aan beta-caroteen, vitamine C en polyfenolen, dat het bijna zonde is om boerenkool te koken. Want door het kookproces raakt de groente veel van deze stoffen kwijt. Wat dacht je van een verlies van 89% van vitamine C? Helaas raak je ook veel van de polyfenolen kwijt (56%). Beta-caroteen komt er goed vanaf en blijft redelijk in tact met een verlies van slechts 5%.

Blancheer of bak het kort op

Na koken is de totale antioxidant activiteit nog maar 38%. En hoewel schadelijke nitraten en nitrieten ook afnemen door koken, eet je hem dus beter rauw. Of zorg je dat boerenkool een minimale bewerking moet doorstaan. Blancheer de groente even of bak het kort op in de pan. 1

Een bord vol voedingsvezels

Boerenkool bevat ook nogal wat voedingsvezels. 2 Voedingsvezels voorkomen stijging van de glucosespiegel na de maaltijd. Zo’n stijging verhindert de opname van nutriënten. Dus het is wel belangrijk om hier iets aan te doen. 3 4  Dit geldt natuurlijk voor alle voeding met een meer dan gemiddelde glycemische waarde. Bloedsuiker stijgt met als gevolg, een gebrekkige opname van nutriënten.

Prebiotische koolhydraten

Een ander groot voordeel van boerenkool zijn de prebiotische koolhydraten. Dit verlaagt de kans op allerlei nare kwalen. Zoals obesitas, kanker, hartaandoeningen, diabetes en ander metabole aandoeningen verlagen. Fytostoffen in de boerenkool zoals glucosinolaten beschikken over een sterke anti-kanker activiteit. 5

Krik je nutriënten op met boerenkool

De consumptie van boerenkool verbetert de inname van vitamines en mineralen, en kan de gevolgen van veelvuldige consumptie van nutriënt-arme voeding verslaan. 6 7De kool bevat in ieder geval 33 nutriënten. 8

Boerenkoolsap: ook veel voordelen!

boerenkoolsap
Ook het sap van boerenkool heeft voordelen

Beschermt DNA

De winterkost bestrijdt vrije radicalen uitstekend. Dankzij de hoge inhoud van fenolen en de andere antioxidanten. Boerenkoolsap bewijst dat het verandering en schade van het DNA tegengaat. Fenolen uit alle groenten en fruit spelen een cruciale rol bij de preventie van ziekten. Want ze beschermen en herstellen ons DNA. Ook werken ze veranderingen in het oestrogeen metabolisme tegen. 9 10

Calcium nodig? Eet dan boerenkool. Die voorziet in een rijkelijke hoeveelheid, en wordt zeer goed opgenomen. 11

Zowel boerenkool als linzen zijn zo nutriënt rijk dat ze zelfs ondervoeding oplossen. 12

Boerenkoolsap

Boerenkoolsap is misschien niet iedereens favoriet, maar heeft nog een voordeel. Het verbetert namelijk de risicofactoren van coronaire vaatziekten. Dit bleek na evaluatie van consumptie van het sap na 3 maanden. Boerenkoolsap verlaagde het LDL-cholesterol significant. Dit was overigens wel afhankelijk van de rookstatus. De responses op het sap was overigens wel afhankelijk van de rookstatus.

Boerenkool kan in rauwe en gekookte vorm gegeten worden, maar zoals je al las is het beter om de winterkost kort te blancheren, of rauw te eten.